10 летни стъпки към природата

След пилотния пролетен лагер „5 стъпки към природата“, по време на който се срещнахме с много въодушевени млади приятели, ви представяме нова компилация от любопитни дестинации на една ръка разстояние от столицата. Този път приключенията ни ще се разгърнат в две седмици от понеделник до петък след края на учебната година, в които нашите по-малки герои ще научат повече за историята, природата и хората, ще откриват света, ще се забавляват и ще намерят приятели. Всяка вечер децата ще се завръщат у дома със здравословен тен, радостна умора и много истории за споделяне.

Програмата е съвместна продукция на Лагер Беглика (Сдружение „Байкария“) и Училище за приключения Реверсо.

Дневен лагер

Дати: Седмица I: 17-21 юни и Седмица II: 24-28 юни 2019г.
Възрастова група: 7-10г.
Индивидуална цена за участие – 240лв. за една седмица / 450лв. за двете седмици

Програмата включва следните дейности:
– пешеходни преходи и посещаване на природни и исторически забележителности;
– начални занимания по скално катерене, спелеология и игри с въжени елементи;
– наблюдение на различни животински и растителни видове;
– игри и забавления.

Дневен лагер

Подробно описание по дни:

СЕДМИЦА I

Ден 1 (17.06.) Бонсови поляни и връх Дупевица, Люлин планина. В този първи ден на вълнуващи летни приключения, ще посетим Люлин планина. Едно място, което остава в сянката на Витоша, но има не по-малко красиви места за откривателски разходки. Скрит зад перфектната поляна за игри е един от най-старите манастири до столицата – “Св.Св. Кирил и Методий”. А когато се качим на върховете над него, ще видим целия град София, планините Витоша и Стара планина, докъдето ни стига погледа… И със сигурност ще запомним името на още един най-висок планински връх.

Ден 2 (18.06.) Местността Шаварите и екопътека „Бели Искър“. В първата част на деня ще посетим център „Шаварите“ в едноименната местност, където река Искър излива планинските си води в язовир “Искър”. Благодарение на грижите на стопаните на мястото, в последните години тук се е възстановило богатото биоразнообразие на района. Ще имаме възможност да наблюдаваме и слушаме различни водолюбиви птици – патици, потапници, бели и сиви чапли, корморани, голям воден бик, тръстиков блатар и да играем.
Следобед достигаме в подножието на Рила планина по долината на река Бели Искър. Ще се разходим по екопътеката „Бели Искър“ в най-чистата и красива част на реката, преди населените места, и ще си говорим за пътя на една река.

Ден 3 (19.06.) Разбоишки манастир и водопад „Котлите“. Отправяме се към района около град Годеч, в близост до сръбската граница. Тук река Нишава приютява много скрити манастири, а оброчните кръстове пазят вековни тайни. За да научим някои от тях, ще посетим водопадите на реката със странно име Дракул, ще се изкачим по стълбите на Разбоишкия манастир, кацнал високо на скалите, и ще научим защо под един покрив има пет църкви. Ако пък се срещнем с рибари, ще разберем колко голяма е пъстървата.

Ден 4 (20.06.) Каньонът на Реселец. Причудливи скални форми, стари римски пътища, вкаменелости от преди милиони години – това ни очаква в района около с. Реселец. Ще се промъкваме по теснините на екопътеката Тектонски гребен “Калето” и ще изследваме трите ѝ разклонения, всяко от които крие своя тайна и различна красота. Ще открием природните забележителности „Калето“ и „Реселешки кукли“, а по долината на р. Ръчене ще потопим крачета в прохладните води и ще играем на просторните поляни.

Ден 5 (21.06.) Лакатник, пещерата Темната дупка и първи опити в катеренето. Искърското дефиле може да бъде обект на изследователските ни търсения седмици наред, толкова е богато на забележителности. Едно от най-известните места по него са скалите с “висящата” къщичка над гара Лакатник.
В този ден ще се разходим с влака до известните Лакатнишки скали, но за да ги проучим, ще трябва да минем по въжен мост над река Искър. Първо ще погледнем в недрата им, като посетим входните части на дългата над 8 км пещера Темната дупка, а после ще се катерим по скалите, за да видим света отвисоко.

СЕДМИЦА II

Ден 1 (24.06.) Водопадът “Под Камико”. Лятното ни приключение продължава с песента на локомотива. =) Отново сме по завоите на Искърското дефиле. Пролетта заедно с група млади приключенци посетихме водопада “Бовска Скакля”, но един друг водопад остана скрит от погледите ни. По река Бовска пътеките са потайни и спокойни, а реката прави красиви скокове и каскади, преди да ни отведе до подножието на високия 40 метра водопад. Отправяме се към гара Бов, където ще се разходим по южните склонове над дефилето и ще открием водопада “Под Камико”.

Ден 2 (25.06.) Алдомировско блато, Гургулят и местността Петлюка. Птиците са се прибрали от юг и гнездят на любимите си места, отглеждат малките си и пеят ведри песни. Насочваме се към Алдомировското блато, където в сутрешните часове, въоръжени с бинокли и определители за птици, ще се опитаме да разпознаем гласовете на неговите пернати обитатели. Заедно с нашите водачи от Българското дружество за защита на птиците, ще научим повече за влажните зони и тяхната важност за запазването на биоразнообразието и за различните представители на флората и фауната.
В следобедните часове ще се насочим към с. Гургулят, където ще посетим Пантеона, издигнат по случай 100-годишнината от Сръбско-българската война и ще се разходим до живописната местност Петлюка.

Ден 3 (26.06.) Боженишки Урвич – по следите на Иван Шишман. И днес ще си говорим за история, но този път ще се пренесем в Средновековието. Насочваме се към крепостта “Боженишки Урвич” край с. Боженица, Ботевградско. Тук е била една от последните твърдини, удържали на османското нашествие. Ще се разходим по средновековните калдъръмени пътища и ще изследваме останките от крепостните стени. После ще пробваме ловкостта и уменията си в катеренето на близките скалички и високи дървета.

Ден 4 (27.06.) Из Врачанския Балкан и екопътека “Боров камък”. Врачанският балкан е сред най-живописните места в западна Стара планина и зеленото в средата на юни тук е избуяло във всичките си нюанси. От с. Згориград тръгваме по екопътеката “Боров камък” по долината на река Лева и преминаваме под пръските на едноименния водопад. По дървени мостчета и стълбички се изкачваме над водопада, където играем и почиваме край спокойно течащата река. Пътят ни продължава през красивите букови гори, за да достигнем в края му до пролома Вратцата в подножието на величествените врачански скали.

Ден 5 (28.06.) Пасарелски манастир, укротената река и стената на яз. Искър. Река Искър е изляла изобилните си води в язовир “Искър”, но след него продължава да тече, макар и утихнала. Отправяме се на вълнуваща разходка по пролома на р. Искър в посока Пасарелския манастир „Св., св. Петър и Павел“. Малкият манастир е останал тих и откъснат от света по долината на реката. Движим се между две планини – Лозенска и Плана. Ще се промъкваме по горските пътеки, за да достигнем до величествената язовирна стена, а по пътя си ще гоним скачащите рибки по речното вдълбаното речно корито.

Дневен лагер

Таксата включва:
- Програма тип „казус” за курса;
- Групова застраховка;
- Консумативи, свързани с програмата; наем на екипировка;
- Разрешителни за придвижване в парковете и резерватите;
- Квалифицирани инструктори – планински водачи, планински спасители, инструктори по обучение чрез преживяване на детски групи, инструктори по алпинизъм и спелеология;
- Организиран транспорт с лицензирана компания за превоз на детски групи.

Храна: В рамките на курса децата се хранят с храна, подготвена от вкъщи – сандвичи, плодове и / или други подходящи продукти за пикник.

Екипировка: Всеки участник сам осигурява личната си екипировка и облекло. Тя включва малка раничка, подходящи дрехи и обувки, санитарни принадлежности и др. Ние предоставяме специализираната екипировка.

Транспорт: Всички програми започват от София с организиран транспорт. Ще пътуваме с микробус на лицензирана транспортна фирма и с влак.

Краен срок за записване: 10 юни / 17 юни 2019

Въпроси, коментари и записвания: mail@reverso.bg или
0877 038 385 – Петя Николова
0888 779 979 – Димитър Грозданов

НЕОБХОДИМИ ДОКУМЕНТИ ЗА УЧАСТИЕ В КУРС
Формуляр за участие в детски лагер
Медицинска информация за участие в детски лагер

Програмите се организират и провеждат от туроператор – АР ЕНД БИ АДВЕНТЧЪР ООД с удостоверение за извършване на туроператорска дейност номер: РК – 01 – 7585

Публикувано от: