“С колела и лодки по вятъра”: Вело – ветроходно приключение

Записването за този лагер приключи – броят на децата в групата достигна максималния капацитет. Моля, разгледайте останалите ни предложения, в случай че не сте сред записаните.

“С колела и лодки по вятъра“ включва следните дейности:
– бивакуване на открито и организиране на палатков лагер;
– планинско колоездене в красивите високи части на Западни Родопи;
– посещение на пещерата “Лепеница”;
– умения за ползване и поддръжка на велосипеда;
– добиване на първоначални умения по ветроходство и плаване в екип;
– ориентиране – работа с компас, карта и GPS;
– екипни игри и много забавления.

Дати за провеждане: 30.07 – 05.08.2018 г.

Детайлно описание на програмата:

1 Ден
Начало – между Рила и Родопите. По обяд децата пристигат в местността Филибелийска поляна, разположена в най-източните части на Рила планина, на около 5 км от седловината Юндола. След запознаване на участниците се захващаме с устройването на лагера. Преди вечеря правим кратка разходка, така че да опознаем велосипедите си и да си припомним основните техники за изкачване и спускане. Вечер край лагерния огън.

2 Ден
Родопско колоездене и гледки. След закуска и прибиране на лагера се впускаме в първото си пътешествие. От Филибелийска поляна се насочваме към билния път, който се спуска до Аврамова седловина. Наслаждаваме се на почти 10 километрово спускане, което ще възнаградим с чаша айрян в кръчме “Щастливеца”. Аврамовата седловина представлява естествена връзка между Рила и Родопите. Тук се намира най-високата ЖП гара на Балканския полуостров. След кратка почивка продължаваме към връх Велийца (1711 м.н.в.), следвайки живописно било, от което се откриват хубави гледки към Рила и Родопите. След Велийца се спускаме към село Кръстава, където правим лагер за пренощуване. Общото разстояние за деня е около 26 км.

3 Ден
Към пещерата “Лепеница”. От лагера се насочваме към колоритното село Кръстава и живописната местност Еловата. Следваме добре очертани горски пътища, които ни отвеждат до село Магерово и долината на река Абланица. Продължаваме по нея до водослива ѝ с река Лепеница. Оттук започва постепенно изкачване и за около час достигаме до красивата пещера Лепеница. Посещаваме пещерата и получаваме интересна информация относно карстовите процеси, пещерните форми и обитателите на подземния свят. След пещерата продължаваме с още три километра каране и достигаме местността Качаков чарк, където ще се установим за пренощуване. Общото разстояние за деня е около 30 км.

4 Ден
През дивите гори до сладоледа. От Качаков чарк продължаваме колоездачното пътешествие, навлизайки дълбоко в дебрите на родопския дял Баташка планина. Следваме тесен път по долината на река Дондурана и постепенно се изкачваме до седловината Чемериков чаир, свързваща върховете Сютка и Знака. Около нас се издигат вековни смърчов и букови гори, а ако сме по-тихи имаме шанс да видим и някой от горските обитатели. След Чемериков чаир навлизаме в живописната долина на река Семиза и отново поемаме нагоре, изкачвайки се до основното било. Някъде из поляните по пътя спираме за обяд, след което продължаваме със петкилометрово спускане до курорта “Цигов чарк”. Разбира се тук ще направим спирка за сладолед и понички, след което ни очакват финалните шест километра до местността Ушите, където се установяваме на лагер за следващите две вечери.

5 Ден
Ветроходство – въведение. Започваме деня в лагера с кратко теоретично въведение, което да ни „настрои” на новата вълна. След това разпределяме екипировката и се отправяме към лодките. Стъкмяваме ги заедно и отплаваме. Запознаваме се с основните маневри и принципи в управлението. Спираме някъде за кратка почивка, а може и да се изкъпем в язовира. Прибираме се за вечеря в лагера. Вечерта си говорим за навигация (как се ориентираме в морето) и метеорология ( защо, кога и откъде духа вятърът).

6 Ден
Ветроходство – експедиция. Плаваме до близкия курорт, където има малко свободно време на сушата. На връщане прекосяваме целия язовир. Този ден взимаме някои нови елементи и упражняваме уменията си на нови позиции – всеки е заемал всяка от екипажните роли. Вечерта си говорим за ветроходните състезания. Владеем нов език: грот, румпел, шкаторина, форщаг, поворот.

7 Ден
Ветроходство – завръщане. Време е да съберем лагера, да натоварим плячката по корабите и да се отправим към Дома. Сутринта имаме плаване, което ще ни отведе до автобуса. Ще разделим и споделим ценностите във вид на спомени, уроци и откровения. В ранния следобед ще си тръгнем за вкъщи, защото, както казва Пипи (доказан мореплавател!), “няма как да дойдем пак, ако не си тръгнем”.

*Програмата може да претърпи малки промени по решение на инструкторите в зависимост от индивидуалните особености на групата и метеорологичните условия.

Такса за участие*: 450 лв.

Включва храна, инструктори, специализирана екипировка, застраховка.
*Таксата е валидна при минимум 12 участници и не включва стойността на транспорта, както и осигуряването на лична екипировка.

Списък с подходящата лична екипировка за този лагер може да изтеглите от този линк.

За записване и въпроси: 0889 698182 – Стела Калоянова или mail@reverso.bg

Програмите се организират и провеждат от туроператор АР ЕНД БИ АДВЕНТЧЪР ООД с удостоверение за извършване на туроператорска дейност №: РК-01-7585/13.07.2016 г.

Публикувано от: