Детски лагер „Рила ми е мила“ 2021

Програмата е насочена към всички, които обичат природата, движението и смеха. Към момичетата и момчетата, които искат да видят на какво са способни и да станат още по-уверени. Спим на палатки и приготвяме храната си заедно, а вечер седим около огъня, кроим плановете за следващия ден и се смеем. Ще се катерим на учебните скали и ще преминаваме през въжена градина между дърветата, за да се запознаем с катерачния инвентар – за какви ни служи и как се използва. Когато сме готови, правим следващата ни крачка – изкачването на Мальовица по североизточния ръб.

Място: Рила, Мальовишки дял
Дати: 17-23.07.2021г.
Възрастова група: 12+
Индивидуална цена за участие 420лв.

Въжена градина Реверсо, Мальовица

Част от предизвикателствата:
- Да работим в екип, да се сближим, опознаем и да се разбираме.
- Да говорим, да се изслушваме, да си помагаме и да вземаме решения заедно.
- Да планираме маршрута, да не се губим, да не се отказваме, да стигаме там за където сме тръгнали.
- Да ни е весело.
- Да знаем къде сме, какво ще носим, какво ще ядем и как ще оцеляваме.
- Да покорим страха от височините, да се сприятелим със скалата и формите и.
- Да поемаме отговорност.
- Да живеем сред природата.
- Да приготвяме храната си.
- Да не се отказваме.

Палатков лагер до ЦПШ

Основни дейности:
• забавни и весели екипни игри, които ще ни помагат да учим за себе си и другите и много да се смеем.
• въжена градина
• пешеходни разходки и преходи
• ориентиране – работа с карти и компас, проследяване на маршрути, намиране на следи
• изкачване на връх
• катерене


Форма за записване

Описание на активностите ни по дни:

1 Ден – ЦПШ Мальовица- запознаване, опъване на „базов” лагер

Среща за тръгване на групата: 9.00ч на паркинга на стадион Васил Левски в София. Пътуваме с организиран транспорт до Централна планинска школа Мальовица над с. Говедарци, организираме си бивачния лагер: опъваме заедно палатките на близка до школата поляна, подреждаме багажа, опознаваме мястото, запознаваме се с реда, правилата и програмата, споделяме очаквания и нагласи. Играем игри, за да се опознаем и постигнем позитивна атмосфера. Учим се да палим огън. Приготвяме вечерята си заедно.

2 Ден – ЦПШ Мальовица – групови предизвикателства, запознаване с алпийската екипировка

Ще се опознаваме, ще учим за преходи в планината, ще играем игри тип „групови предизвикателства”- откриваме що за чудо е това „група”, какво е „екип”, как можем да го постигнем. Ако вече сме опознали останалите и им имаме доверие, значи сме готови да се захванем с истинските предизвикателства – ще преминем през въжена градина, разположена на високо сред върхарите, учим се да контролираме страха, смеем се. Учим се как да използваме правилно катерачната екипировка.

Спим в лагера ни, тази вечер сме събрали повече дърва.

3 Ден – работа с компас, катерене на скали

Този ден вдигаме малко летвата и от гората се качваме по-нависоко, към нови предизвикателства. Работим с карта и компас, учим се да се намираме, когато се изгубим. Качваме се по-нависоко.

Вече на ръба на гората, в царството на клека, скалите и дивите кози ще се изправим пред истинска скала и ще се опитаме да я изкачим с вече постигнатите умения. Прекарваме деня на учебните скали в близост до хижа Мальовица. Спим за последна вечер в лагера ни.

4 Ден – преход и преминаване във високата планина

Събираме багажа и бавно напускаме гората и по-близката цивилизация. Първите крачки са по-трудни, но колкото по-нагоре отиваме, толкова те стават по-лесни, въздухът по-чист, панорамата по- обширна. Приминаваме през Йончево езеро и достигаме Страшното езеро. Ходим заедно, грижим се за хората около нас. Опъваме лагера си в близост до едноименния заслон, радваме се на околните върхове и жандарми, които се оглеждат в езерото.

Детски лагер Рила 13+

5 Ден – Рила ми е мила

Отново слагаме раниците на гръб и преминавайки през няколко по-малки езерца се отправяме към китна поляна до хижа Мальовица. По пътя се ориентираме – къде сме били, къде искаме да стигнем, кой е този връх пред нас.

Вече познаваме другия, знаем кога да му подадем ръка, кога да го окуражим с дума, кога да го разсмеем и кога само да му намигнем. Планината вече не изглежда страшна и чужда. Опъваме си палатките близо до хижата. Това ще е нашият „атакуващ лагер” преди върха.

6 Ден – алпийско приключение

Този ден ще се движим над 2500м. От хижата ще се изкачим до връх Мальовица по североизточния ръб или по пътеката в зависимост от времето, възможностите ни и желанията ни. Ще използваме всичко, което сме научили за себе си, групата, планината. Не „покоряваме”, просто откриваме и разбираме.

Уморени, но доволни спим отново в лагера си до хижата.

7 Ден – Придвижваме се към ниските части на планината

Слизаме през хижа Мальовица до ЦПШ, където играем последни игри и отделяме време да си разкажем какво сме преживяли, през какво сме преминали и какво сме научили. Разпределяме багажа и хвърляме последни погледи назад, към това което сме обиколили, отпътуваме за София.

по ръба

Таксата включва:
- Пълен пансион в палатков лагер, планински туристически заслон или хижа;
- Програма тип „казус” за курса;
- Групова застраховка;
- Консумативи свързани с програмата, наем на екипировка;
- Разрешителни за бивакуване и придвижване в парковете и резерватите;
- Квалифицирани инструктори – планински водачи, инструктори по обучение чрез преживяване на детски групи, инструктори по алпинизъм и спелеология;
- Подсигурена бивачна екипировка за участниците: палатки, шалтета (постелки) и др.
- Организиран транспорт с лицензирана компания за превоз на детски групи и/или обществен транспорт.

Настаняване: Палатков лагер.

Храна: В рамките на курса децата се хранят четири пъти на ден, като задължително едно от ястията е сготвена храна.

Екипировка: Всеки участник сам осигурява личната си екипировка и облекло. Тя включва подходящи дрехи и обувки, спален чувал, челник, санитарни принадлежности и др. Ние предоставяме специализираната екипировка – палатки, шалтета, каски, катерачен инвентар, карти, компаси и т.н. Списък с важните неща може да видите тук.

Транспорт: Всички програми започват от и завършват в София с организиран транспорт на лицензирана транспортна фирма.

Краен срок за записване: 7 дни преди началото на лагера
Минимален брой участници: 10
Максимален брой: 16


Форма за записване

Ако имате въпроси към нас: mail@reverso.bg или
0877 038 385 – Петя Николова
0888 779 979 – Димитър Грозданов

Програмите се организират и провеждат от туроператор – АР ЕНД БИ АДВЕНТЧЪР ООД с удостоверение за извършване на туроператорска дейност номер: РК – 01 – 7585

Публикувано от: