Детски лагер „С каяк в Източните Родопи“

Детският лагер „С каяк в Източни Родопи“ е приключенска програма, организирана съвместно със сдружение Байкария. Провежда се край язовир Студен кладенец в Източните Родопи и има за цел да запознае децата с тази загадъчна част на любимата ни планина, да ги провокира към откривателство и да събуди изследователския им дух в търсене на крепости, светилища, водопади, скали и пещери в околностите на язовира.

Място: язовир Студен кладенец , Родопи
Дати: 01.09 – 07.09.2019г.
Възрастова група: 12 – 16г.
Индивидуална цена за участие – 450лв.
Може да бъде заявен двупосочен транспорт от и до София на стойност 70лв.

Детски лагер С каяк в Източни Родопи 2019

Детският лагер включва следните дейности:
– бивакуване сред природата;
– плаване с каяк в язовир Студен кладенец;
– преходи в района на язовира – посещения на исторически забележителности, пещери, скали и водопади;
– наблюдение на диви животни и птици;
– ориентиране във вода и на сушата – усъвършенстване на знанията за работа с компас и ориентиране по карта;
– екипни игри и задачи.

Описание на програмата по дни:

Ден 1. Пътуваме до село Островица, близо до Кърджали. Разпределяме екипировката и багажите в каяците и съпътстващата ни лодка. Запознаваме се с лодките, с които ще се придвижваме през целия лагер. Плаваме до село Лисиците, където построяваме и организираме палатковия си лагер. Подписваме групов договор и разпределяме ежедневните задачи и роли. За постигане на приятелска атмосфера играем игри за запознаване, сближаване и забавление. Изпращаме деня на Чуткая и се събираме около огъня.

Ден 2. Моняк и Буюк дере. След закуска прибираме лагера и се приготвяме за плаване. Отправяме се към подножието на крепостта Моняк, където оставяме каяците и се изкачваме до върха на крепостта. Оттук се открива невероятна гледка към язовира и на запад към град Кърджали и по-високите Западни Родопи. Следобед навлизаме с каяците в ръкава на Буюк дере. Отправяме се към местността Крояците, където акостираме, организираме бивака си и приготвяме вечеря си. Изпращаме деня със силуета на Юмрука кая и правим планове за следващия ден.

Ден 3. Юмрук кая. Този ден отново ще ползваме каяците, за да открием нови места около язовира. Насочваме се към залива на Перперешка река, източно от около Юмрук кая, за да видим какво се крие там. Слизаме, за да открием път до върха и крепостта, издигала се там на височина 587 м. Отново с плаване се връщаме в местността Крояците и нощуваме в същия лагер.

Ден 4. Пеша по Бойник планина. Районът над Крояците е част от Горско стопанство „Студен кладенец”, където се отглеждат много видове горски животни. Те не са обезпокоявани и почти не се страхуват от хората. Ще наблюдаваме в непосредствена близост сърни и елени, докато правим преход до билото на Бойник планина. Цели за деня са изоставеното село Бойник и крепостта Пандък кая. Слизаме и нощуваме отново в познатия лагер.

Ден 5. Отново до Саръкая и язовирната стена. След закуска прибираме бивака си и се отправяме отново на пътешествие по вода. Плаваме в източна посока като откриваме залива под село Конево и крепостта Саръкая. Плаваме още до язовирната стена, за да открием близо и един красив водопад. Връщаме се на запад до месгността Дарец, където разполагаме следващия си бивак. Вечеряме, споделяме и гледаме звездите, седнали около огъня.

Ден 6. Островът и Средна Арда. След закуска прибираме бивака и отплаваме на запад, за да посетим единствения остров в язовира – Каратепе. Няма да пропуснем да посетим и село Гняздово, за да се подкрепим със сладолед в местния магазин. След почивката отново се качваме на каяците и гребем до Средна Арда, където организираме последния си бивак за лагера.

Ден 7. …отплаваме, за да дойдем пак! Сутринта прибираме лагера и правим закриване на приключението, за да запечатаме всички хубави споделени мигове от седмицата. Плаваме обратно до село Островица, където оправяме багажите и отпътуваме.

Детски лагер С каяк в Източни Родопи 2019

Таксата включва:
- Пълен пансион в палатков лагер;
- Програма тип „казус” за курса;
- Групова застраховка;
- Консумативи, свързани с програмата; наем на екипировка;
- Разрешителни за придвижване в парковете и резерватите;
- Квалифицирани инструктори – планински водачи, планински спасители, инструктори по обучение чрез преживяване на детски групи, инструктори по алпинизъм и спелеология;
- Организиран транспорт с лицензирана компания за превоз на детски групи при заявка за ползване.
- Съпровождащ транспорт

Храна: В рамките на курса децата се хранят три пъти на ден. В дните с преходи и други занимания на открито ще си приготвяме сандвичи за обяд.

Екипировка: Всеки участник сам осигурява личната си екипировка и облекло. Тя включва подходящи дрехи и обувки, фенерче, санитарни принадлежности, спален чувал, малка раница и др. Ние предоставяме специализираната екипировка.

Въпроси, коментари и записвания: mail@reverso.bg или
0877 038 385 – Петя Николова
0888 779 979 – Димитър Грозданов

НЕОБХОДИМИ ДОКУМЕНТИ ЗА УЧАСТИЕ В КУРС
Формуляр за участие в детски лагер
Медицинска информация за участие в детски лагер

Програмите се организират и провеждат от туроператор – АР ЕНД БИ АДВЕНТЧЪР ООД с удостоверение за извършване на туроператорска дейност номер: РК – 01 – 7585
Публикувано от: