Детски лагер „С колела и лодки по вятъра“ 2021

“С колела и лодки по вятъра” е със страхотна програма и има вече богата традиция. Тази година сме помислили за нови вело маршрути, които да ни заведат по нови вълшебни места из Родопи планина. Ще научим много за велосипедите, безопасността и карането в група, но най-вече ще се превърнем в готов на всичко и задружен екип. Ще плаваме и улавяме вятъра с ветрила.

Започваме с 4-дневен велосипеден преход из високите била на Западни Родопи сред красиви места и забравени пътеки. Всеки ден ще увеличаваме трудността и километрите, ще караме по забравени пътеки и из чудни природни резервати. Епичното ни каране ще приключи на бреговете на язовир “Батак”, където предизвикателствата продължават с ветроходство сред водната шир. Ще учим как да управляваме ветроходните лодки и как да работим като екипаж в абсолютен синхрон.

Детски лагер С колела и лодки 2021г.

Място: Родопите, около язовир Батак
Дати: 9-15 юли МЕСТАТА СА ИЗЧЕРПАНИ
Дати: 2-8 август 2021г. Има свободни места
Възрастова група: 13+
Индивидуална цена за участие – 520лв.

Лагерът е съвместна продукция на «Училище за приключения Реверсо» и ветроходен клуб «Вятър и вода» и включва следните дейности:
– бивакуване на открито и организиране на палаткови лагери;
– планинско колоездене в красивите високи части на Западни Родопи;
– умения за ползване и поддръжка на велосипеда;
– добиване на първоначални умения по ветроходство и плаване в екип;
– ориентиране – работа с компас, карта и GPS;
– екипни игри и много забавления.


Форма за записване

Програмата по дни:
Ден 1. Начало: тръгваме рано от стадион В. Левски и след няколко часа попадаме на язовирната стена на Голям Беглик, подготвени сме предварително с раници за каране, разпределяме велосипедите и каските, аптечките, радиостанциите и резервните части и се отправяме на 20-километрова красива обиколка на язовира. Ще спираме да разглеждаме и снимаме, но най-вече ще използваме времето, за да се опознаем, чуем имената си и научим най-важните и основни неща за велосипедите и придвижването ни в група. Късния следобед сме на поляната на лагера ни за идващата вечер. Организираме палатки, храна, ред и правила. Около огъня продължаваме да говорим за нас и нагласите ни, запознаваме се с маршрута за следващия ден.

Ден 2. Велошествие до Орцево. След закуска и подготовка на велосипедите се впускаме в първото си сериозно приключение. Крайната цел за деня ни е най-високо намиращото се село в България – Орцево. Ще има много спускания, но и изкачвания, ще лепим гуми и ще научим много за карането в група, ориентирането по карта и безопастността. Ще научим много за хората в групата. Вечерта седим около огъня и разучаваме маршрута за следващия ден, говорим за това, което сме преживели.

Ден 3. Подминаваме Велинград: Ще караме по горски пътища и слабо посещавани пътеки. Ще учим за планирането на маршрута и работата в екип, за водачеството и вземането на решения. Вечерта около огъня ще говорим за вземането на решения и поемането на отговорност, правим план за утрешния ден, разпределяме ролите и отговорностите.

Ден 4. Наш маршрут – наш план, наша отговорност. Групата съставя собствен маршрут, който трябва да завърши в лагера ни до язовир Батак. Вечерта правим разбор на наученото и преживяното, подготвяме ролите си за следващите дни, запознаваме се с капитаните от ветроходен клуб „Вятър и Вода“.

Ден 5. Ветроходство Започваме деня в лагера с кратко теоретично въведение, което да ни настрои на новата вълна. След това разпределяме екипировката и се отправяме към лодките. Стъкмяваме ги заедно и отплаваме. Запознаваме се с основните маневри и принципи в управлението. Спираме някъде за кратка почивка, а може и да се изкъпем в язовира. Прибираме се за вечеря в лагера. Вечерта си говорим за навигация (как се ориентираме в морето) и метеорология (защо, кога и откъде духа вятърът).

Ден 6. Ветроходство – експедиция. Плаваме из язовира, акостираме из островите, търсим съкровища естествено. На връщане прекосяваме целия язовир. Този ден взимаме някои нови елементи и упражняваме уменията си на нови позиции – всеки е заемал всяка от екипажните роли. Вечерта си говорим за ветроходните състезания. Владеем нов език: грот, румпел, шкаторина, форщаг, поворот.

Ден 7. Ветроходство – завръщане. Време е да съберем лагера, да натоварим плячката по корабите и да се отправим към Дома. Сутринта имаме плаване, което ще ни отведе до автобуса. Ще разделим и споделим ценностите във вид на спомени, уроци и откровения. В ранния следобед ще си тръгнем за вкъщи, защото, както казва Пипи (доказан мореплавател!), “няма как да дойдем пак, ако не си тръгнем”.

Детски вело-ветроходен лагер 2021

Таксата включва:
- Пълен пансион в палаткови лагери;
- Наем на ветроходни лодки и планински велосипеди;
- Групова застраховка;
- Консумативи, свързани с програмата;
- Разрешителни за придвижване в парковете и резерватите;
- Квалифицирани инструктори – планински водачи, инструктори по обучение чрез преживяване на детски групи, ветроходни капитани;
- Съпътстващ транспорт на групата по време на вело-преходите.

Храна: В рамките на курса децата се хранят три пъти на ден, като в следобедните часове имаме закуска за подкрепа с вафли и плодове. В дните с преходи и други занимания на открито ще си приготвяме сандвичи за обяд.

Екипировка: Всеки участник сам осигурява личната си екипировка и облекло. Тя включва подходящи дрехи и обувки, челник, санитарни принадлежности, спален чувал, малка раница и др. Ние предоставяме специализираната и бивачна екипировка. Списък може да видите на тази страница.

Транспорт: Включен е в цената на лагера. Децата се превозват с лицензирана за превоз на детски групи транспортна фирма.

Краен срок за записване: 10 дни преди началото на лагера

Минимален брой участници: 10
Максимален брой: 16


Форма за записване

Ако имате въпроси към нас: 
mail@reverso.bg или
0877 038 385 – Петя Николова
0888 779 979 – Димитър Грозданов

Снимки от „С колела и лодки по вятъра“ 2020 мож да видите в този албум.

Програмите се организират и провеждат от туроператор – АР ЕНД БИ АДВЕНТЧЪР ООД с удостоверение за извършване на туроператорска дейност номер: РК – 01 – 7585

Публикувано от: