Детски лагери 2021 – лятна ваканция

ЮНИ

Дневен лагер „Приключенски дни“ – 2 х 5 дни

Място: в близост до София: Витоша, Лакатник, Скакля, Карлуково, Бели искър, Боров камък…
Дати: 28 юни – 02 юли и 05 – 09 юли 2021
Възрастова група: 7 – 12г.
Индивидуална цена за участие – 520лв за 2 седмици, 280лв за една седмица, 70лв за ден.

2-седмична програма, която всеки ден ще ни води до интересни и красиви места недалеч от София. Места, на които ще откриваме запазени и скрити от погледа природни чудеса и интересни истории. Всяка сутрин от понеделник до петък ще поемаме на лов за приключения, а вечер ще се връщаме у дома, за да разкажем къде сме били, какво сме преживяли и какво сме открили. Ще ви трябват малка раница, бележник, бинокъл, щипка смелост и бъдете колкото си искате любопитни: ще бродим по тайни пътеки и каньони, ще откриваме скрити водопади, ще погледнем към града от високо, ще влизаме в пещери, ще пътуваме с влак. Ще научим за картите и компасите, пътеките и знаците. Ще се катерим, ще се учим как да оцеляваме сред природата, от какво да се пазим и как да я пазим.
Прочети повече.

ЮЛИ

“Триградското ждрело и тайните на траките” – 7 дни

Място: Родопа планина – района на връх Перелик и Триградското ждрело.
Дати: 02.07 – 08.07.2021г.
Възрастова група: 12 +
Индивидуална цена за участие – 480лв.

В сърцето на планината има приказни и вълшебни места. Места, изпълнени със съхранили се през хилядолетията митове и предания. Части от тези митове са достигнали до нас като легенди и разбъркани и разпръснати от времето следи. По време на това приключение ще прекосим най-дивите, закътани и красиви места в Родопите. Експедицията ни към сърцето на планината  ще премине от връх Перелик през Мугла и Чаирите до Триградското ждрело.
Каньоните и пещерите около Триград са изпълнени с тайни от древни времена. Ще имаме достатъчно време да ги разгадаем, за целта ще се наложи да се катерим, влизаме в пещери и преодоляваме безчет трудности по пътя.
Имаме 7 дни за страшно много интересни и леко страшни приключения. Какви ли? Елате и ще разберете кой ще е «Зибайтоса», кой ще е «Жреца», кой ще говори с Вологес и какви ще са предизвикателствата, през които трябва да преминем, за да стигнем до подземното царство…. и да излезем!
Прочети повече:

„Приключенска мисия в Родопите“ – 7 дни

МЕСТАТА СА ИЗЧЕРПАНИ
Място: Еко-хотел Здравец, Родопи
Дати: 05-11 юли 2021
Възрастова група: 9 – 12г.
Индивидуална цена за участие – 520лв.

Детски лагер за по-малките откриватели и търсачи на приключения и знания за природата и оцеляването. Учим се да сме самостоятелни, да се грижим сами за себе си, когато сме далеч от дома в нови и непознати ситуации и места. Създаваме приятелства, споделяме, откриваме света. Програмата е предназначена да дава увереност и смелост на малките откриватели в изследването на заобикалящия ги свят и собствените им възможности.
По цял ден ще се забавляваме и ще се наслаждаваме на прекрасните гледки, които ни заобикалят. Ще замисляме и осъществяваме експедиции във вековните гори, които ни заобикалят, ще творим с глина, боички и естествени материали, ще се цапаме до ушите, ще се къпем в басейна. Ще преминаваме по въжета, високо опънати из върхарите на дърветата и ще се катерим, ще пробваме да яздим коне, ще търсим съкровища и скрити легенди, ще откриваме знаците на гората и ще се учим да се ориентираме с карта и компас. А когато срещнем трудности, ще ги преодоляваме с игри. Лагерът ни ще е в Родопите в еко-хотел Здравец, където любезните домакини ще ни гощават с домашно приготвена вкусна храна.
Прочети повече.

Вело-ветроходен лагер „С колела и лодки по вятъра“

Място: Родопите, около язовир Батак
Дати: 9-15 юли МЕСТАТА СА ИЗЧЕРПАНИ
Дати: 2-8 август 2021г. МЕСТАТА СА ИЗЧЕРПАНИ
Възрастова група: 13+
Индивидуална цена за участие – 520лв.

“С колела и лодки по вятъра” е със страхотна програма и има вече богата традиция. Тази година сме помислили за нови вело маршрути, които да ни заведат по нови вълшебни места из Родопи планина. Ще научим много за велосипедите, безопасността и карането в група, но най-вече ще се превърнем в готов на всичко и задружен екип. Ще плаваме и улавяме вятъра с ветрила.
Започваме по традиция с 4-дневен велосипеден преход из високите била на Западни Родопи сред красиви места и забравени пътеки. Всеки ден ще увеличаваме трудността и километрите, ще караме по забравени пътеки и из чудни природни резервати. Епичното ни каране ще приключи на бреговете на язовир “Батак”, където предизвикателствата продължават с ветроходство сред водната шир. Ще учим как да управляваме ветроходните лодки и как да работим като екипаж в абсолютен синхрон.
Прочети повече:

Летен морски лагер “Хакуна матата“ – 9 дни

Място: Силистар, Южно Черноморие
Дати: 17.07 – 25.07.2021г.
Възрастова група: 9-12г.
Индивидуална цена за участие – 650лв.

Хакуна матата (на суахили: Hakuna matata) е израз, който буквално означава „нямай грижи“, „освободи се от всякаква тревога“.

И ние през тези дни ще се подчиним на тази древна и изпитана мъдрост – ще се освободим от всички тревоги и час след час, ден след ден ще се учим да живеем безгрижно на мястото, наречено къмпинг Силистар. Ежедневието ни ще преминава между топлите вълни на залива, плажа и прохладата на гората, където ще почиваме, готвим, но най-вече ще имаме занимания и обучение по „хакуна матата“. Освобождаването от грижите и тревогите не е автоматизирано и вродено при повечето от нас и затова трябва да се положат усилия. “ Хакуна матата“ трябва да се практикува отговорно и с мисъл за собственото ни и на другите добруване и добро настроение.

По между другото ще навлезем и в парк Странджа. Ще се потопим в историите и легендите на мястото, ще проведем експедиция в „изгубеният свят“ на река Велека, ще наблюдаваме и изучаваме причудливи представители на животинското царство и още много интересни и странни събития, както подхожда на едно истинско приключение, ще ни се съпътстват.

И да, ще се мажем с масло по няколко пъти на ден, а вечер ще правим магии срещу комари.

“ – Гледайте право в очите на огъня и повтаряйте след мен:  – тук лук, там баница…“

Прочети повече:

„Рила ми е мила“ – 7 дни

Място: Рила, Мальовишки дял
Дати: 17-23.07.2021г.
Възрастова група: 12+
Индивидуална цена за участие 420лв.

Програмата е насочена към младежи, готови да се впуснат в нови предизвикателства, да учат и да откриват. Към тези, които обичат природата, движението и смеха. Към момичетата и момчетата, които искат да видят на какво са способни и да станат още по-уверени. Ще преминем личните си граници, ще преодоляваме страхове и ще избягаме от комфорта. Преди това ще се научим да се подкрепяме и да си помагаме. Програмата е изпълнена с преходи, скално катерене, има и въжена градина – висока и предизвикателна. Спи се на палатки, готвим храната си сами, вечер седим около огъня, кроим планове за утрешния ден и се смеем.
Прочети повече:

„Експедиция За планините и хората” – Централен Балкан – 7 дни

МЕСТАТА СА ИЗЧЕРПАНИ
Място: Стара планина
Дати: 24.07 – 30.07.2021г
Възрастова група: 13+
Индивидуална цена за участие – 480лв.

„Експедиция За планините и хората” е много повече от екскурзионно в Стара планина. Това е приключение, което ни помага да опознаем планината и така да открием себе си и неподозираните си възможности. Веднъж видим ли на какво сме способни, никога няма да се примирим с по-малко.
Ще бродим от Рибаришки проход до Калофеп, пъплейки по гръбнака на планината с възможно най-олекотените си раници. Ще преминем през вековни гори и приказни местности. Ще се движим по планинските пътеки и ще навлезем в легендите на планината.
Прочети повече:

„Крива капла“: вело-каяк експедиция – 7 дни

МЕСТАТА СА ИЗЧЕРПАНИ
Място: Родопа планина – Беглика, Орцево, Юндола
Дати: 26.07 – 01.08.2021г.
Възрастова група: 13+
Индивидуална цена за участие 460лв.
Наемът на колело е 100лв., в случай че нямате собствено.

Лагерите ни ще са в непристъпните и красиви заливи на най-чудните язовири в Родопите, където ще ни се случват безброй приключения, но главно ще сме на две гуми и в кал до ушите. Ще има каяци, въжена градина и всяка вечер ново място с весел огън, около който ще изправяме изкривените през деня капли. През цялото време ще спим на палатки.
Както обичайно, и тази година сме приготвили нов маршрут, за да не ви е скучно, ако сте били на това приключение миналата година. И ако случайно това каране се окаже, че ви е било малко за лятото –  вижте и „Родопското равно“ през септември.
Прочети повече:

АВГУСТ

Морско приключение „Йо-Хо-Хо“, 12 дни

МЕСТАТА СА ИЗЧЕРПАНИ
Място: с. Камен бряг, с. Крапец – Северно Черноморие
Дати: 08.08 – 19.08.2021г.
Възрастова група: 13+
Индивидуална цена за участие – 680лв.

«Йо-хо-хо» … без бутилка ром!

В разгара на лятото ще се отдадем на дълго пиратско приключение. Ще живеем на палатки и хамаци през цялото време. Знаем местата на едни от малкото пусти плажове в България и ще ви ги разкрием. Освен това, докато се катерите или спускате с въже ще се разбиват вълни под краката ви. Също така, ще ви покажем хитър и безопасен начин да се спуснете от ръба на скалата във водата по въже!
Ще изградим пиратския си бивак до самите дюни, вечер ще зяпаме звездите насядали около огъня и ще кроим планове за следващите дни. Ще построим кораб, ще разчитаме карти и ще търсим съкровища, ще се опитаме да станем приятели.
„НАСТАНАХА ТРУДНИ ВРЕМЕНА, ОБЛАЦИ СЕ СЪБРАХА НА ХОРИЗОНТА. В СЪВЕТА КАПИТАНИТЕ ПОЧНАХА ДА СЕ ОБЗАЛАГАТ – ЩЕ СЕ СЪБЕРЕ ЛИ НЯКОГА ОТНОВО В ПЪЛЕН СЪСТАВ СЛАВНАТА „ПАСМИНА” – СТРАХЪТ НА МОРЕТАТА. ПАЗИТЕЛКИТЕ НА КЪСМЕТА ЗАПОЧНАХА ДА СТРАДАТ – ДО ЕДНА ВЛЮБЕНИ В БОЦМАНА РЕШИХА ДА ВДИГНАТ ПРОКЛЯТИЕТО СИ….. И НЕ УСПЯХА. СЪДБАТА БЕ БЕЗСИЛНА – ВСИЧКО БЕ В РЪЦЕТЕ НА ЕКИПАЖА…”
Прочети повече:

Летен морски лагер “Хакуна матата“ – 9 дни 

Място: Силистар, Южно Черноморие
Дати: 09.08 – 17.08.2021г.
Възрастова група: 9-12г.
Индивидуална цена за участие – 650лв.

Хакуна матата (на суахили: Hakuna matata) е израз, който буквално означава „нямай грижи“, „освободи се от всякаква тревога“.

И ние през тези дни ще се подчиним на тази древна и изпитана мъдрост – ще се освободим от всички тревоги и час след час, ден след ден ще се учим да живеем безгрижно на мястото, наречено къмпинг Силистар. Ежедневието ни ще преминава между топлите вълни на залива, плажа и прохладата на гората, където ще почиваме, готвим, но най-вече ще имаме занимания и обучение по „хакуна матата“. Освобождаването от грижите и тревогите не е автоматизирано и вродено при повечето от нас и затова трябва да се положат усилия. “ Хакуна матата“ трябва да се практикува отговорно и с мисъл за собственото ни и на другите добруване и добро настроение.
По между другото ще навлезем и в парк Странджа. Ще се потопим в историите и легендите на мястото, ще проведем експедиция в „изгубеният свят“ на река Велека, ще наблюдаваме и изучаваме причудливи представители на животинското царство и още много интересни и странни събития, както подхожда на едно истинско приключение, ще ни се съпътстват.
И да, ще се мажем с масло по няколко пъти на ден, а вечер ще правим магии срещу комари.
“ – Гледайте право в очите на огъня и повтаряйте след мен:  – тук лук, там баница…“
Прочети повече:

Морско приключение „Йо-Хо-Хо“, 12 дни
МЕСТАТА СА ИЗЧЕРПАНИ
Място: Крапец, Северно Черноморие
Дати: 20.08 – 31.08.2021г.
Възрастова група: 13+
Индивидуална цена за участие – 680лв.

Безметежни дни на едни от последните некомерсиални места в България. Ще направим уреден лагер в сенчестата гора на Крапец и ще го превърнем в наш скъп и уютен дом, ще го изпълним с живот – ще го направим наш. Ще плажуваме. «Това ли ще правим през цялото време?», ще попитате вие. Съвсем не – ще се забавляваме, смеем, лудуваме и разпускаме. Вечерите ще готвим морски специалитети и ще организираме забави и карнавали, а през дните ще плуваме и ще играем игри…
Потапяме се в приключенската програма на лагера – търсим съкровища с карти и компаси, строим салове и плаваме с тях, правим представления и рисуваме, работим с глина, броим костенурки и прекарваме много време на плажа. Целта ни е много работа в екип, забавление и творчество, като се сплотяваме чрез преживяванията и много интересни игри.
Прочети повече:

„Приключенска мисия в Родопите“ – 7 дни
МЕСТАТА СА ИЗЧЕРПАНИ
Място: Еко-хотел Здравец, Родопи
Дати: 23.08 – 29.08.2021г.
Възрастова група: 9 – 12г.
Индивидуална цена за участие – 520лв.
Детски лагер за по-малките откриватели и търсачи на приключения и знания за природата и оцеляването. Учим се да сме самостоятелни, да се грижим сами за себе си, когато сме далеч от дома в нови и непознати ситуации и места. Създаваме приятелства, споделяме, откриваме света. Програмата е предназначена да дава увереност и смелост на малките откриватели в изследването на заобикалящия ги свят и собствените им възможности.
По цял ден ще се забавляваме и ще се наслаждаваме на прекрасните гледки, които ни заобикалят. Ще замисляме и осъществяваме експедиции във вековните гори, които ни заобикалят, ще творим с глина, боички и естествени материали, ще се цапаме до ушите, ще се къпем в басейна. Ще преминаваме по въжета, високо опънати из върхарите на дърветата и ще се катерим, ще пробваме да яздим коне, ще търсим съкровища и скрити легенди, ще откриваме знаците на гората и ще се учим да се ориентираме с карта и компас. А когато срещнем трудности, ще ги преодоляваме с игри. Лагерът ни ще е в Родопите в еко-хотел Здравец, където любезните домакини ще ни гощават с домашно приготвена вкусна храна.
Прочети повече.

СЕПТЕМВРИ

Вело приключение „Родопско равно“ – 5 дни

За любителите на планинското колоездене и тези които обичат да приключенстват.

Място: Родопа планина
Дати: 03.09 – 07.09.2021г.
Възрастова група: 13+
Индивидуална цена за участие 380лв.
Наемът на колело е 100лв., в случай че нямате собствено.

Най-хубавият начин да изпратим лятото е да се разходим, яхнали велосипедите из едни от най-хубавите места в България. Там още изпращат лятото с мирис на печени чушки. Ще караме колела, ще почиваме на вълшебни места, ще снимаме, вечер ще слушаме музика и ще готвим около огъня.
Прочети повече.


Форма за записване

Ако имате въпроси към нас: mail@reverso.bg или
0877 038 385 – Петя Николова
0888 779 979 – Димитър Грозданов

Програмите се организират и провеждат от туроператор – АР ЕНД БИ АДВЕНТЧЪР ООД с удостоверение за извършване на туроператорска дейност номер: РК – 01 – 7585

 

ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ

1. Как става записването? – Попълнете Формата за записване. При наличие на свободни места ние връщаме потвърждение за записването заедно със здравна анкета и декларация за съгласие на родителя и банкова сметка за превеждане на капаро. Около седмица преди лагера правим родителска среща където събираме останалата част от таксата и приемаме документите (в краен случай ги събираме при започване на лагера).

2. Какво става ако участника не може да дойде? – Независимо от причините за невъзможност на детето да участва, ако съобщите това до 15 дни преди началото на лагера, връщаме 100% от преведеното капаро. При отказване от лагер от 1 до 14 дни преди началната дата е възможно да задържим капарото.

3. Какво трябва да си носи участникът?

Списък с препоръчителната личната екипировка ще откриете в подробното описание на всеки лагер.

4. Кой се грижи за децата по време на лагерите? - Нашият колектив се състои от инструктори с опит в работата с деца и други дейности на открито. Обикновено по време на лагерите осигуряваме по един инструктор за всеки 5 деца.

5. Колко трудни са заниманията включени в програмите? - Нивото на трудност на заниманията е съобразено с физическите възможности на децата и младежите в съответната възрастова група. След запознаване с участниците се преценява индивидуално дали да бъде увеличен или намален обема на натоварванията. Разбира се целта ни, не е да постигаме високи спортни постижения, а да се забавляваме и прекарваме добре времето си сред природата.

6. Задължително ли е участието в отделните занимания? - Няма нищо задължително. Всичко, което правим има за цел да подобри уменията на отделните участници или да им помогне да преодолеят някои свои страхове (например от високо или тъмно), но никога няма да принудим участник да участва в нещо против волята си.

7. Какви са битовите условия? - Те са различни в зависимост от програмата. При „подвижните“ лагери нощуваме на палатки и съответно всеки ден изграждаме нов лагер. Обикновено това става в близост до чешма или друг източник на питейна вода. В тези случаи имаме определени правила относно ходенето до тоалетна и управлението на отпадъците с цел осигуряване на хигиена и безопасност. Храната си приготвяме като готвим с помощта на газов котлон или директно върху открит огън и се грижим заедно за чистотата на използваната посуда.

Програмите, които се провеждат в бази за настаняване, протичат с различно темпо и правила. Обикновено при тях храната се предоставя от базата, но е възможно на някои места сами да приготвяме част или цялото меню.

За всеки конкретен лагер може да получите подробна програма по дни с описани специфики на транспорт, настаняване и т.н.

8. С какво се хранят децата? - Участниците в лагерите се хранят задължително три пъти на ден плюс малка следобедна закуска. Примерното меню за един ден е следното: закуска – пържени филии със сладко, сирене и чай; обяд – сандвичи с масло, сирене, кашкавал, колбас, домат, краставица плюс плод и вафла; вечеря -готвено ястие и десерт. Ако някой участник има специфични нужди съответно за него се приготвя подходяща храна. Децата е желателно да не носят собствена храна – не насърчаваме консумирането на т.нар. „junk food“  т.е. чипсове, царевични пръчици и т.н.

9. Медицинско обслужване? - Участниците в нашия екип са обучение да осигуряват първа долекарска помощ т.е. да помогнат в случай на охлузване, лека контузия, неразположение. В случай на нужда от по-сериозна лекарска интервенция пострадалият ще бъде транспортиран възможно най-бързо до най-близкото болнично заведение. С цел безопасното пребиваване на участниците е необходимо предварително да знаем за тяхното здравословно състояние – алергии, заболявания, непоносимост и т.н. В този смисъл е важно да бъде попълнена коректно приложената анкета за здравословно състояние.

10. Могат ли децата да използват мобилни телефони, MP3 и други електронни устройства? - Ние не насърчаваме употребата на подобни устройства. Разбира се децата могат да носят със себе си мобилни телефони и да ги използват, за да поддържат връзка с родителите си, но е редно това да става след приключване на занятията за деня т.е. привечер след 19 часа. Злоупотребяването може да доведе до прибирането телефона на участника за определено време или остатъка от лагера.

11. Кой се грижи за дисциплината по време на лагерите? - Спазването на дисциплина е обща отговорност т.е. както на инструкторите, така и на участниците в лагера. Ние се стремим да зададем достатъчно ясно формулирани правила и съответно да съблюдаваме за тяхното спазване. Обикновено инструкторите прекарват около 80% от денонощието заедно с участниците в лагера.

12. Имат ли нужда децата от „джобни“? - Всичко от, което имат нужда по време на лагера е включено в цената. На някои от местата, през които преминаваме, има възможност за закупуване на лакомства, което става под наш контрол. 20-30лв. обикновено са предостатъчна сума за джобни.


Публикувано от: