Детски вело лагер „Крива капла 1“ 2022

Каранията са епични, местата през които минаваме – вълшебни и най-хубавото е, че обикновено нещата стават много, много истински. Лагерите ни ще са в непристъпните и красиви заливи на най-чудните язовири в Родопите. За кратко ще живеем и на остров, където ще ни се случват безброй приключения, но главно ще сме на две гуми и в кал до ушите. Ще има каяци, въжена градина и всяка вечер ново място с весел огън, около който ще изправяме изкривените през деня капли. През цялото време ще спим на палатки, ще приготвяме храната си, ще планираме маршрутите по картата и ще се грижим за велосипедите си.

Място: Родопа планина – Беглика, Равногор, Брацигово
Дати: 11.07 – 17.07.2022г.
Възрастова група: 13+
Индивидуална цена за участие: 480лв. без включен транспорт и наем на колело.
Наемът на колело е 150лв., в случай че нямате собствено.

Колелата на участниците трябва да отговарят на специфични изисквания за издръжливост и окомплектовка, както и да съответстват на резервните части, с които разполагаме или да носите със себе си такива. Ако желаете да участвате със собствено колело, трябва да ни изпратите хубави снимки в близък план, за да преценим дали това е възможно.


Форма за записване 

Крива капла Ден 1

Програмата по дни: 

1. Ден – бягство от града
Тръгваме сутринта от паркинга пред стадион Васил Левски в София и пътуваме с организиран транспорт до язовир Голям Беглик. Подготвени сме предварително с малки раници, в които е най-необходимото за деня. Запознаваме се с плана за деня, разпределяме екипажите по лодките, спасителните жилетки и провизиите и се отправяме към мястото ни за бивакуване за следващите две вечери. С моторна лодка пристигаме на мястото, на което ще построим дома ни за ден първи и втори. Организираме своя собствен бивак – палатки, тоалетна, кухня, храна, ред и правила. Около огъня продължаваме да говорим за нас и нагласите ни, запознаваме се с програмата за следващия ден.

2. Ден – каяци, въжена градина и игри
Задачата ни през деня е да свикнем едни с други. Ще го постигнем чрез игри и предизвикателства. Половината от деня сме на високата „въжена градина“, учим се да летим и преодоляваме страха си на махалото, вързано нависоко сред върхарите на боровете. Останалата част от времето ни ще премине в плаване с каяци из язовира, ориентиране по карта и групово справяне с различни проблемни задачи и взимане на решения. Опознаваме заливите и бреговете на язовира отвътре навън. Свикваме да обсъждаме и да се изслушваме, както и да вземаме решения заедно. Целта е да се превърнем в екип, всеки да си знае ролята, да се изслушваме и да не се караме. Приготвяме вечерята си сами. Около огъня изговаряме какво ни се е случило, какво ни харесва, какво искаме. Говорим, смеем се, обсъждаме проблемите и свикваме заедно.

вело лагер Крива капла

3. Ден – на две гуми
Ставаме рано, товарим багажа на голямата лодка, разваляме лагера, почистваме и отиваме на първия ни инструктаж за колелата. От тук нататък съпътстващият ни транспорт ще е сухоземен. Разпределяме велосипедите, каските, аптечките, радиостанциите и резервните части и се отправяме на 30-километровия ни първи за лагера вело преход. Ще спираме да разглеждаме и снимаме, но най-вече ще използваме времето, за да научим най-важните и основни неща за велосипедите и придвижването ни в група. Късния следобед сме на поляната на новия ни лагер. Строим бивака си, сервизираме велосипедите. Вечерта около огъня обсъждаме програмата за следващите дни и маршрутите. Готвим.

4, 5 и 6-ти Ден – на две гуми
След закуска събираме палатките и багажа си и с малки раници, пълни с вода, сандвичи, връхна дреха и резервни части, потегляме на вело-преход. Погрижили сме се за маршрута, ролите в групата, водачите, аптечките, резервните части, радиостанциите и картите. Караме независимо от времето, защото сме подготвени. Късния следобед или привечер пристигаме в нов лагер, където разпъваме отново палатките. Приготвяме заедно вечерята и хапваме, говорим около огъня за приключението, локвите и „онова 5-километрово загубване“.

7. Ден
Отново събираме палатките и багажите си и потегляме на по-кратък от предходните дни вело-преход. Срещаме се с транспорта ни за София и потегляме на обратно. Преди път се събираме в кръг за последно, за да изговорим през какво сме преминали и какво сме преживяли заедно, какво сме научили и какво отнасяме към дома. Равносметка на изминатите километри и начертаните линии на картата.

Таксата включва:
- Нощувки, вечери и закуски в палаткови лагери сред природата;
- Програма тип „казус” за курса;
- Групова застраховка;
- Консумативи свързани с програмата, наем на екипировка;
- Разрешителни за придвижване в парковете и резерватите;
- Квалифицирани инструктори – планински водачи, планински спасители, инструктори по обучение чрез преживяване на детски групи, инструктори по алпинизъм и спелеология;
- Подсигурена туристическа екипировка за участниците: палатки, шалтета и др.
- Съпътстващ транспорт с бус на групата по време на вело-преходите.
- Съпътстващ транспорт с моторна лодка на групата в ден 1 и 3.

Маршрутите са съобразени със спецификата на детска група и са напълно нормални за деца на 13+ години като натоварване. Необходима е нормална двигателна култура.

Родопите, Крива капла 2020

Храна: В рамките на курса децата се хранят три пъти на ден, като в следобедните часове имаме закуска за подкрепа с вафли и плодове. В дните с преходи и други занимания на открито ще си приготвяме сандвичи за обяд.

Екипировка: Всеки участник сам осигурява личната си екипировка и облекло. Тя включва подходящи дрехи и обувки, челник, санитарни принадлежности, спален чувал, малка раница и др. Ние предоставяме специализираната и бивачна екипировка. Списък може да видите на тази страница.
Ако смятате да използвате собствено колело, ще ви помолим да ни изпратите негови снимки, за да преценим дали е подходящо за избрания маршрут. Велосипедите на младежите, които ще са със собствени такива, трябва да бъдат предварително сервизирани и да имат 2 резервни гуми, лепенки, ухо за дерайльор, както и каска.
Резервните части, които носим с нас, е възможно да не са подходящи за вашето лично колело.

Транспорт: Не е включен в цената на този лагер. Децата се превозват с лицензирана за превоз на детски групи транспортна фирма, като цената ще бъде обявена до 7 дни преди началото на лагера от транспортната фирма.

Краен срок за записване: 10 дни преди началото на лагера


Форма за записване

Ако имате въпроси към нас: 
mail@reverso.bg или
0877 038 385 – Петя Николова
0888 779 979 – Димитър Грозданов

Програмите се организират и провеждат от туроператор – АР ЕНД БИ АДВЕНТЧЪР ООД с удостоверение за извършване на туроператорска дейност номер: РК – 01 – 7585

Публикувано от: