Планинска занималня „Приключенски дни“ – 2 х 5 дни

В началото на лятото за малките приключенци и откриватели сме подготвили 10-дневна планинска занималня, която всеки ден ще ни води до интересни и красиви места недалеч от София. Места, на които ще откриваме запазени и скрити от погледа природни чудеса и интересни истории.
Всяка сутрин от понеделник до петък ще поемаме на лов за приключения, а вечер ще се връщаме у дома нацапани и уморени, за да разкажем къде сме били, какво сме преживяли и какво сме открили.
Всеки ден ще има тема свързана с поведението ни, оцеляването и придвижването ни сред природата, както и с уменията ни да бъдем екип, да се разбираме, да учим заедно и да се забавляваме.
Ще ви трябват малка раница, бележник, бинокъл, щипка смелост и бъдете колкото си искате любопитни: ще бродим по тайни пътеки и каньони, ще откриваме скрити водопади, ще погледнем към града от високо, ще влизаме в пещери, ще пътуваме с влак, ще се катерим, ще има и по някоя и друга лудория, ще научим много за природата, която ни заобиикаля, ще бъдем задружни, ще видим как може да си помагаме, да не се разправяме, а да се смеем заедно. Ще научим за картите и компасите, пътеките и знаците, ще се губим понякога – ще изследваме непознати места. Ще боравим с алпийска екипировка – ще се катерим, ще се учим как да оцеляваме сред природата, от какво да се пазим и как да я пазим.

Място: в близост до София: Витоша, Лакатник, Скакля, Карлуково, Бели искър, Боров камък…
Дати: 28 юни – 02 юли и 05 – 09 юли 2021
Възрастова група: 7 – 12г.
Индивидуална цена за участие – 520лв за 2 седмици, 280лв за една седмица, 70лв за ден.


Форма за записване

Лакатник

Програмата включва следните дейности:
– пешеходни преходи и посещаване на природни и исторически забележителности;
– начални занимания по скално катерене, спелеология и игри с въжени елементи, умения за оцеляване и ориентиране;
– наблюдение на различни животински и растителни видове;
– игри и забавления, работа в екип.

Подробно описание по дни:
СЕДМИЦА I
Ден 1 (28 юни) „Близката Витоша“ – поляните над Железница, пристъпяме към Плана. Голям откривателски поход, много игри, реки за прескачане и първи уроци за придвижване сред природата, правила, безопастност. Първи примери по задружност и екипност – как се придвижваме в група, за какво внимаваме, как се пазим и се грижим едни за други.
Ден 2 (29 юни) Искърското дефиле, Лакатник – изследователски ден. Пътуваме с влак през Искърското ждрело и опознаваме Лакатнишките скали, пещери, реки и закътани поляни. Мястото е изпълнено с тайни пътечки, скрити водопади до които ходят виещи се планински реки, много скали, пещери и тайни, тайни, тайни. Учим се да оцеляваме, да се катерим, да си помагаме и да ползваме екипировката. Правим карта, търсим знаци, намираме висящата алпийска къщичка над скалите, „изследваме и описваме Вражите дупки“, въжените мостове над реката и ще трябва да се върнем…няма да ни стигне деня.
Ден 3 (30 юни) Бовска Скакля. Отново пътуваме с влак през Искърското дефиле. Устремили сме се към Водопада Бовска Скакля и Вазовата Еко пътека. Водопаъта е над 120м и е място, около което ще открием важно за нашата група съкровище.. Пътеката ще изкачим за два часа, тя се вие около водопада през красива гора, особено подходяща за нещотърсачество, както и за всякакви игри и весели предизвикателства. Гледката, която ще се разкрие пред нас от върха на пътеката е вълшебна.
Ден 4 (1 юли) „Близката Витоша“ Поляните около „Дендрариума“ – играем, учим за картите и компасите, ориентираме се, опитваме да се изгубим, слагаме знаци, правим карти, работим като задружен екип – помагат ни игрите, които ни съпътстват.
Ден 5 (2 юли) Карлуково. Отново сме в Искърското дефиле. Карлуково е карстова местност, в която природата е сътворила чудни форми, тук е пещера Проходна, както и още 450 пещери, закътани и скрити каньони, водопади и приказни пътечки, всяка една отвеждаща ни до приключения и предизвикателства. Продължаваме да се учим да се ориентираме, работим отново с картите и компасите, както и с екипировката.

СЕДМИЦА II
Ден 1 (5 юли) Близката Витоша – обиколната пътека, Платото, пристъпяме към Черни Връх. Голям откривателски поход, много игри, реки за прескачане и първи уроци за придвижване сред природата, правила, безопастност. Първи примери по задружност и екипност – как се придвижваме в група, за какво внимаваме, как се пазим и се грижим едни за други.
Ден 2 (6 юли) Еко пътека Бели Искър. Този ден сме в Рила, изследваме лъкатушещите меандри на река Бели Искър – тук е като в приказка. Играем игри, имаме въжени предизвикателства над водата, работим с алпийска екипировка, учим се да си помагаме в трудни ситуации и да се пазим, правим карта на пътеката и търсим знаци по които да се придвижваме.
Ден 3 (7 юли) Близката Витоша. Ден за Дендрариума и търсене на съкровища, работим с карти, компаси, губим се, намираме се, много игри и предизвикателства ще ни съпътстват, работим като екип. Правим карти, оставяме следи. Учим за безопастността – как да се пазим и помагаме на изпадналите в беда.
Ден 4 (8 юли) Врачанския Балкан и екопътека “Боров камък”. Врачанският балкан е самотно извисяваща се планина изпълнена с тайни и приключения – задължителен маршрут за всеки нещотърсач и приключенец. Целта ни е водопад Боров Камък, както и да придобием умения за оцеляване сред природата.
Ден 5 (9 юли) Искърското дефиле – Лакатник. Темната пещера е система на няколко етажа, прорязана от няколко реки, има си собствени водопади и езера – един малък скрит подземен свят. Ще навлезем в тъмното, за да се научим да работим с алпийската и пещерна екипировка, да си помагаме и да се пазим. Ще научим много за подземните обитатели, ще направим карта на пещерата и ще скрием нещо, което само ние ще знаем къде е.

Таксата включва:
- Програма за курса;
- Групова застраховка;
- Консумативи, свързани с програмата; наем на екипировка при необходимост;
- Разрешителни за придвижване в парковете и резерватите;
- Квалифицирани инструктори – планински водачи, планински спасители, инструктори по обучение чрез преживяване на детски групи, инструктори по алпинизъм и спелеология;
- Организиран транспорт с лицензирана компания за превоз на детски групи или обществен превоз.

Храна: В рамките на курса децата се хранят с храна, подготвена от вкъщи – сандвичи, плодове и / или други подходящи продукти за пикник.

Екипировка: Всеки участник сам осигурява личната си екипировка и облекло. Тя включва малка раница, подходящи дрехи и обувки, санитарни принадлежности, вода, шапка с козирка, кремче с UV фактор над 20 и др. Ние предоставяме специализираната екипировка.

Транспорт: Всички програми започват от София с организиран транспорт. Ще пътуваме с микробус на лицензирана транспортна фирма или с влак.


Форма за записване

Общи условия за записване и участие.

Ако имате въпроси към нас:
mail@reverso.bg или
0877 038 385 – Петя Николова
0888 779 979 – Димитър Грозданов

Програмите се организират и провеждат от туроператор – АР ЕНД БИ АДВЕНТЧЪР ООД с удостоверение за извършване на туроператорска дейност номер: РК – 01 – 7585
Публикувано от: