Дневни лагери „Приключенски дни“, лятна ваканция 2023

Дневен лагер, който сме подготвили в началото на ваканцията за млади приключенци и откриватели. Всеки ден ще стигаме до красиви и некомерсиални места недалеч от София. Места, на които ще откриваме запазени и скрити от погледа природни чудеса и интересни истории.
Всяка сутрин от понеделник до петък ще поемаме на лов за приключения, а вечер ще се връщаме у дома нацапани и уморени, за да разкажем къде сме били, какво сме преживяли и какво сме открили.
Всеки ден ще има тема свързана с поведението ни, оцеляването и придвижването ни сред природата, както и с уменията ни да бъдем екип, да се разбираме, да учим заедно и да се забавляваме.
Ще ви трябват малка раница, бележник, бинокъл, щипка смелост и бъдете колкото си искате любопитни: ще бродим по тайни пътеки и каньони, ще откриваме скрити водопади, ще погледнем към града от високо, ще влизаме в пещери, ще пътуваме с влак, ще се катерим, ще има и по някоя и друга лудория, ще научим много за природата, която ни заобиикаля, ще бъдем задружни, ще видим как може да си помагаме, да не се разправяме, а да се смеем заедно. Ще научим за картите и компасите, пътеките и знаците, ще се губим понякога – ще изследваме непознати места. Ще боравим с алпийска екипировка – ще се катерим, ще се учим как да оцеляваме сред природата, от какво да се пазим и как да я пазим.

Място: Витоша, Лакатник, Скакля, Карлуково, Бели искър, Рила
Дати: 12-16 юни, 19-23 юни, 26-30 юни, 03-07 юли 2023
Възрастова група: 8 – 12г., завършили 1-4 клас
Цена за участие – 390лв за една седмица, по 90лв/ден за избрани 1, 2, 3 или 4 дни от седмицата.
-10% за записване и плащане до 3-ти юни 2023
-5% за братя и сестри или „аз и приятел“
-5% за участие във втора седмица


Форма за записване

Общи условия за записване и участие.

Дневен лагер Реверсо

Програмата включва следните дейности:
– пешеходни преходи и посещаване на природни и исторически забележителности;
– начални занимания по скално катерене, спелеология и игри с въжени елементи, умения за оцеляване и ориентиране;
– наблюдение на различни животински и растителни видове;
– игри и забавления, работа в екип.

Лакатник Синия вир

Подробно описание по дни:

СЕДМИЦА 12-16 юни 2023
Ден 1 (12 юни) Близката Витоша. Голям изследователски поход: х. Алеко, Платото, х. Физкултурник, поляните над с. Железница. Ще преговорим правилата на групата, ще продължим да се учим как се придвижваме в планината и как разчитаме картите и маркировките по маршрутите. Ще прекосим алпийски ливади и торфени местности, ще научим много за обитателите на парка и как може да подкрепим възстановяването на природата.
През деня ще ни съпътстват много игри, реки за прескачане и първи уроци за придвижване сред природата, правила и безопастност. Първи примери по задружност и екипност – как се придвижваме в група, за какво внимаваме, как се пазим и се грижим едни за други.
Ден 2 (13 юни) Екопътека Бели Искър. Този ден сме в Рила, изследваме лъкатушещите меандри на река Бели Искър – тук е като в приказка. Играем игри, имаме въжени предизвикателства над водата, работим с алпийска екипировка, учим се да си помагаме в трудни ситуации и да се пазим, правим карта на пътеката и търсим знаци по които да се придвижваме. Имаме занимания по първа помощ за деца – учим се да си помагаме в трудни ситуации.
Ден 3 (14 юни) Искърското дефиле, Лакатник – Темната пещера е система на няколко етажа, прорязана от няколко реки, има си собствени водопади и езера – един малък скрит подземен свят, със собствени интересни обитатели, които живеят по странен и интересен начин. Ще навлезем в тъмното, за да се научим да работим с алпийската и пещерна екипировка, да си помагаме и да се пазим. Ще научим много за подземните обитатели, ще направим карта на пещерата и ще скрием нещо, което само ние ще знаем къде е.
Ден 4 (15 юни) Рила – Мальовишка долина: ЦПШ Мальовица – Яворова поляна – х. Вада. Ще посетим подножието на Рила по един маршрут, преминаващ през вековни гори и забързани пенливи потоци Пътят ни ще е изпълнен с приключения и игри. Ще се учим да правим биваци и заслони, както и да пресичаме реки, ще се учим да си помагаме и използваме ресурсите на цялата група за да постигнем целта си. Това е задължителен маршрут за всеки нещотърсач и приключенец. Целта ни е да се придвижваме и оцеляваме сред природата и едновременно с това да си помагаме и да мислим за опасностите. На една от спирките ни ще посетим истинско горско училище, което ще ни помогне да се доближим до растителните и животински обитатели на парка и да научим повече за тях.
Ден 5 (16 юни) Пътуваме с микробус до Карлуково. Заключителен ден от приключенските пролетни дни – ще използваме всичко научено до момента: как да използваме екипировката, как да се пазим и да си помагаме, как да работим в екип, как да планираме и да взимаме решения заедно. Ще навлезем в подземният свят и ще изследваме подземните дълбини, ще видим как си помагаме и се грижим едни за други. Пещера Свирчовица е природна забележителност – един голям интересен и подземен свят, който ние ще изследваме. Тук ще проведем една голяма игра, в която освен изследователи ще сме и пазители на подземните красоти и обитатели.

дневен лагер Реверсо - Мальовица

СЕДМИЦА 19 – 23 юни 2023
Ден 1 (19 юни) Близката Витоша. Голям изследователски поход: местността Златните мостове – Платото – резерват Торфено Бранище – х. Алеко.
Ще поговорим за правилата на групата, как се придвижваме в планината и как разчитаме картите и маркировките по маршрутите. Ще се изкачим нависоко в безлесния пояс на любимата ни планина, където ще прекосим алпийски ливади и торфени местности. Ще научим много за обитателите на парка и как може да подкрепим възстановяването на природата.
През деня ще ни съпътстват много игри, реки за прескачане и уроци за придвижване сред природата, правила и безопасност. Примери по задружност и екипност – как се придвижваме в група, за какво внимаваме, как се пазим и се грижим едни за други. Резерват „Торфено бранище” e уникална еко-система на няколко хиляди години – дом на животинско и растително многообразие
Ден 2 (20 юни) Лакатник. Пътуваме с влак през Искърското дефиле – изследователски ден. Опознаваме Лакатнишките скали, пещери, реки и закътани поляни. Къпем се по закътаните вирове на р. Петраница.
Мястото е изпълнено с тайни пътечки, скрити водопади, виещи се планински реки, много скали, пещери и тайни, тайни. Учим се да оцеляваме, да си помагаме и да ползваме екипировката. Правим карта, търсим знаци, намираме висящата алпийска къщичка над скалите, изследваме и описваме Режишка пещера – природна забележителност населявана от предшествениците ни от преди 40 000г. Правим карта на археологически обект и изследваме пластовете.
Следващата задължителна спирка е пещера Темната дупка – система на няколко етажа, прорязана от няколко реки, има си собствени водопади и езера – един малък скрит подземен свят със собствена микрофлора и фауна. Ще навлезем в тъмното, за да си помагаме и да се пазим. Ще научим много за подземните обитатели, ще направим карта на пещерата и ще скрием нещо, което само ние ще знаем къде е.
Ден 3 (21 юни) Рила – Мальовишка долина: ЦПШ Мальовица – Яворова поляна – Урдина долина. Ще навлезем в едни от най дивите и запазени кътчета на планината, ще открехнем завесата към места, които ни показват как би изглеждала планината без хора и хижи. Тръгваме по еко-пътека „Приятели на растенията“.
Горите през които ще преминем са вековни, потоците бързи, пенливи и пълни с риба. Пътят ни ще е изпълнен с приключения и игри. Ще се учим да правим биваци и заслони, както и да пресичаме реки, ще се учим да си помагаме и използваме ресурсите на цялата група за да постигнем целта си. Това е задължителен маршрут за всеки нещотърсач и приключенец. Целта ни е да се придвижваме и оцеляваме сред природата и едновременно с това да си помагаме и да мислим за опасностите. На една от спирките ни ще посетим истинско горско училище, което ще ни помогне да се доближим до растителните и животински обитатели на парка и да научим повече за тях.
Ден 4 (22 юни) Близката Витоша. Голям изследователски поход: местността Златните мостове – х. Момина скала – Копитото – Боянски водопад – Бояна.
Едни от най красивите и прохладни горски места в планината.Ще преговорим правилата на групата, ще продължим да се учим как се придвижваме в планината и как разчитаме картите и маркировките по маршрутите. В този ден водачите ще бъдат отзад, ще претворим на дело какво сме научили за движението ни в планината, ориентирането, картите и взаимопомощта. Ще говорим за животинския и растителния свят, обитаващ гористия пояс на планината. Ще имаме възможност и да го наблюдаваме.се
Ден 5 (23 юни) Пътуваме с микробус до Карлуково. Ще използваме всичко научено до момента: как боравим с екипировката, как да се пазим и да си помагаме, как да работим в екип, как да планираме и да взимаме решения заедно. Ще навлезем в подземния свят и ще изследваме подземните дълбини, ще видим как си помагаме и се грижим едни за други. Пещера Свирчовица е природна забележителност – един голям интересен и подземен свят, който ние ще изследваме. Тук ще проведем една голяма игра, в която освен изследователи ще сме и пазители на подземните красоти и обитатели.

СЕДМИЦА 26 – 30 юни 2023
Ден 1 (26 юни) Искърското дефиле – еко пътеки: Реселец и Искър – Златна Панега. Пътуваме с микробус до каньона на Реселец. Това е вълшебен изгубен свят на великани, където сред скални кули и причудливи крепости ще научим и много за образуването на планетата ни, за подредбата на пластовете под нас и за времето, за което са се подредили. Маршрутът ще ни отведе до природни чудеса, които ще изследваме – пещери, скални кули лъкатушещи реки и поляни с много пролетни цветя. Има много прекрасни места, на които да спираме и да обърнем внимание на това: как се придвижваме в група, как се грижим едни за други и как работим в екип. Ще го направим чрез игри.
Въоръжени с това знание се качваме на микробуса за кратко до началото на Еко пътека Искър – Златна Панега. Тук ще се разходим покрай нереално синьо-зелените води на река Златна Панега и ще наблюдаваме наяве природното чудо по сътворението на каньон, пещера и скални чудатости.
Ден 2 (27 юни) Врачански балкан – екопътека Боров камък.
Пътуваме с микробус до края на село Згориград над Враца и се отправяме по еко-пътеката към 63-метровия водопад Боров камък. Пътеката е предимно сенчеста и се движи из каньона на река Лева по стръмни дървени стълбички. Стъпваме смело и внимателно и си помагаме.
Ден 3 (28 юни) Рила – Мальовишка долина: ЦПШ Мальовица – Яворова поляна – х. Вада. Ще посетим подножието на Рила по един маршрут, преминаващ през вековни гори и забързани пенливи потоци. Пътят ни ще е изпълнен с приключения и игри. Ще се учим да правим биваци и заслони, както и да пресичаме реки, ще се учим да си помагаме и използваме ресурсите на цялата група за да постигнем целта си. Това е задължителен маршрут за всеки нещотърсач и приключенец. Целта ни е да се придвижваме и оцеляваме сред природата и едновременно с това да си помагаме и да мислим за опасностите. На една от спирките ни ще посетим истинско горско училище, което ще ни помогне да се доближим до растителните и животински обитатели на парка и да научим повече за тях.
Ден 4 (29 юни) Близката непозната Витоша: природо-изследователският ни поход ще тръгне от местността ‘‘Офелиите’’, ще се придвижим към ‘’Златните мостове’’, а от там към местността ‘’Бистришко бранище’’ и с. Бистрица. Този ден ще научим много за туристическите маршрути, за пътеките, маркировките, защо има резервати и какво пазят те. Ще учим за картите и компасите ще се ориентираме, също и ще учим да се намираме когато се загубим, слагаме знаци, правим карти, работим като задружен екип – помагат ни игрите, които ни съпътстват непрекъснато.
В този ден ще се запознаем и с един малък бръмбар, невинен и слабичък, успял да промени огромни площи от нашата близка планина до неузнаваемост. Ще разберем и как може да му попречим и защо планините и горите понякога са уязвими. По пътя си ще преминем по огромни каменни реки, ще ги изследваме и ще се запознаем с този феномен.
Ден 5 (30 юни) Пътуваме с микробус до Карлуково. Говорим си как да използваме екипировката, как да се пазим и да си помагаме, как да работим в екип, как да планираме и да взимаме решения заедно. Ще навлезем в подземният свят и ще изследваме подземните дълбини, ще видим как си помагаме и се грижим едни за други. Пещера Проходна е природна забележителност – един голям и интересен свят, който ние ще изследваме и ще се отправим с въжета и екипировка към Задънен дол. Ще се промушим през въжен парапет и пещера до нивото на водата на река Искър и ще се изкачим обратно за още игри, дискусии и почивка до Пещерния дом.

СЕДМИЦА 03 – 07 юли 2023
Ден 1 (3 юли) „Близката Витоша“ – поляните над Железница, пристъпяме към Плана. Голям откривателски поход, много игри, реки за прескачане и първи уроци за придвижване сред природата, правила и безопасност. Първи примери по задружност и екипност – как се придвижваме в група, за какво внимаваме, как се пазим и се грижим едни за други, какви са правилата на нашата група и нашите отговорности. Този ден ще погледнем Парк Витоша от скритата му и вълшебна страна: диви и запазени непокътнати места на една ръка разстояние. През този ден ще имаме и задача да изградим основите, върху които ще построим нашия изследователски екип.
Ден 2 (4 юли) Екопътека Бели Искър. Този ден сме в Рила, изследваме лъкатушещите меандри на река Бели Искър – тук е като в приказка. Играем игри, имаме въжени предизвикателства над водата, учим се да си помагаме в трудни ситуации и да се пазим, правим карта на пътеката и търсим знаци по които да се придвижваме. Имаме занимания по първа помощ за деца – учим се да си помагаме в трудни ситуации.
Ден 3 (5 юли) Близката непозната Витоша: природо-изследователският ни поход ще тръгне от местността ‘‘Офелиите’’, ще се придвижим към ‘’Златните мостове’’, а от там към местността ‘’Бистришко бранище’’ и с. Бистрица. Този ден ще научим много за туристическите маршрути, за пътеките, маркировките, защо има резервати и какво пазят те. Ще учим за картите и компасите ще се ориентираме, също и ще учим да се намираме когато се загубим, слагаме знаци, правим карти, работим като задружен екип – помагат ни игрите, които ни съпътстват непрекъснато.
В този ден ще се запознаем и с един малък бръмбар, невинен и слабичък успял да промени огромни площи от нашата близка планина до неузнаваемост, ще разберем и как може да му попречим и защо планините и горите понякога са уязвими. По пътя си ще преминем по огромни каменни реки, ще ги изследваме и ще се запознаем с този феномен.
Ден 4 (6 юли) Рила – Мальовишка долина: ЦПШ Мальовица – Яворова поляна – х. Вада. Ще посетим подножието на Рила по един маршрут, преминаващ през вековни гори и забързани пенливи потоци Пътят ни ще е изпълнен с приключения и игри. Ще се учим да правим биваци и заслони, както и да пресичаме реки, ще се учим да си помагаме и използваме ресурсите на цялата група за да постигнем целта си. Това е задължителен маршрут за всеки нещотърсач и приключенец. Целта ни е да се придвижваме и оцеляваме сред природата и едновременно с това да си помагаме и да мислим за опасностите. На една от спирките ни ще посетим истинско горско училище, което ще ни помогне да се доближим до растителните и животински обитатели на парка и да научим повече за тях.
Ден 5 ( 7 юли) Искърското дефиле, Лакатник – изследователски ден. Пътуваме с влак през Искърското ждрело и опознаваме Лакатнишките скали, пещери, реки и закътани поляни. Мястото е изпълнено с тайни пътечки, скрити водопади до които ходят виещи се планински реки, много скали, пещери и тайни, тайни, тайни. Учим се да оцеляваме, да се катерим, да си помагаме и да ползваме екипировката. Правим карта, търсим знаци, намираме висящата алпийска къщичка над скалите, „изследваме и описваме Вражите дупки“, въжените мостове над реката и ще трябва да се върнем…няма да ни стигне деня.

Може да разгледате албум със снимки от седмица с приключенски дни през отминалото лято тук.

Таксата включва:
- Програма за курса;
- Групова застраховка;
- Консумативи, свързани с програмата; наем на екипировка при необходимост;
- Разрешителни за придвижване в парковете и резерватите;
- Квалифицирани инструктори – планински водачи, планински спасители, инструктори по обучение чрез преживяване на детски групи, инструктори по алпинизъм и спелеология;
- Организиран транспорт с лицензирана компания за превоз на детски групи или обществен превоз.

Храна: В рамките на курса децата се хранят с храна, подготвена от вкъщи – сандвичи, плодове и / или други подходящи продукти за пикник.

Екипировка: Всеки участник сам осигурява личната си екипировка и облекло. Тя включва малка раница, подходящи дрехи и обувки, санитарни принадлежности, вода, шапка с козирка, кремче с UV фактор над 20 и др. Ние предоставяме специализираната екипировка.

Транспорт: Всички програми започват от София с организиран транспорт. Ще пътуваме с микробус на лицензирана транспортна фирма или с влак. Среща за тръгване: 9ч на паркинга пред централния вход на стадион Васил Левски в дните, в които пътуваме с автобус и в 7,50ч до входа на магазин Била на Централна гара, ако пътуваме с влак.
Прибиране: 18,20-18,30ч на същите места.


Форма за записване

Общи условия за записване и участие.

Ако имате въпроси към нас:
mail@reverso.bg или
0877 038 385 – Петя Николова
0888 779 979 – Димитър Грозданов

Програмите се организират и провеждат от туроператор – АР ЕНД БИ АДВЕНТЧЪР ООД с удостоверение за извършване на туроператорска дейност номер: РК – 01 – 7585

Публикувано от: