Експедиция „За планините и хората” – Централен Балкан 2023

Детският лагер „Експедиция За планините и хората” е много повече от екскурзионно в Стара планина. Това е приключение, което ни помага да опознаем планината и така да открием себе си и неподозираните си възможности. Веднъж видим ли на какво сме способни, никога няма да се примирим с по-малко.
Ще бродим от Чифлика до Калофер, пъплейки по гръбнака на планината с възможно най-олекотените си раници. Ще преминем през вековни гори и приказни местности. Ще се движим по планинските пътеки и ще навлезем в легендите, витаещи в планината.
По време на експедицията ще нощуваме, вечеряме и закусваме в хижи. Ще се научим да водим група, да разчитаме карта и да планираме маршрут, да се справяме сами и да не се караме, да поемаме отговорност, работим в екип и да водим. Ще се опитаме да се грижим за себе си и останалите.
Не си мислете, че само ще се ходи в захлас. Планината е магическа и добре крие своите тайни – в част от тях ще бъдем посветени, но ще трябва да изпълним няколко условия – да си помагаме и подкрепяме по пътя. Ще се научим да работим с карти и компаси и да се ориентираме. Ще преминем през някои от най-прекрасните части на парк «Централен Балкан», сред които любими са ни Козя стена и Райското пръскало.

Място: Стара планина, Национален парк Централен балкан
Дати: 25.07 – 31.07.2023г
Възрастова група: 13+
Индивидуална цена за участие 750лв с включен транспорт
Промоционална цена в периода 01 – 23 юли: 675лв с включен транспорт
-5% за братя и сестри


Форма за записване

Детски лагер Стара планина - карта и компас

Програмата по дни: 

1. Ден (25 юли)– към Козя стена
Тръгваме сутринта от паркинга пред стадион Васил Левски в София и пътуваме с организиран транспорт до Чифлика. Първият ни преход ще ни изкачи до билото на Стара планина кратък – целта за деня ни е хижа Козя стена. В района на хижата играем игри за запознанство и постигане на позитивна атмосфера, за сплотяване на групата. Вечеряме и нощуваме в хижата.
2. Ден (26 юли)– преход х. Козя стена – х. Дерменка
На следващия ден закусваме в хижата и си приготвяме сандвичи за деня – така ще е всеки ден. Оправяме си раниците и предприемаме първия си билен преход за лагера. Денивелацията, която трябва да преодолеем за деня, не е много. Продължаваме да се опознаваме, да учим още за преходи в планината и да работим с карти и компас. Вечеряме и нощуваме в хижата.
3. Ден (27 юли)– преход х. Дерменка – хижа Амбарица
Ако вече имаме доверие на хората от групата, значи сме готови за този страхотен ден с чудни гледки. Баирите ще ни се сторят съвсем леки и приятни. Вечеряме и нощуваме в хижа Дерменка.
4. Ден (28 юли)– преход х. Амбарица – х. Левски
Събираме багажа и се отправяме към хижа Васил Левски. Хижата е разположена от другата страна на билото в края на горския пояс. Вечеряме и нощуваме в хижата.
5. Ден (29 юли)– преход х. Васил Левски – х. Рай
Този ден ще ни отведе до най-високия водопад на Балканския полуостров „Райското пръскало“ и близката до него хижа Рай. Красота!

Детски лагер Стара планина - Райското пръскало

6. Ден (30 юли)– преход хижа Рай – Райското пръскало – връх Ботев – хижа Рай
Чака ни красив и техничен преход. Стискаме палци в този ден времето да е тихо и спокойно, защото ще изкачим най-високия връх на Гордия Хем, както са наричали древните хора Стара планина – връх Ботев. Минаваме покрай Райското пръскало и се изкачваме нагоре по Тарзановата пътека. Стигаме до метеорологичната станция и телевизионната кула на връх Ботев. Поздравяваме се горе и слизаме към хижа Рай по друг маршрут. Ще хвърлим едно око на заслона под върха. Вечерта правим анализ на наученото и преживяването на групата ни.

7. (31 юли)Ден
Слизаме от хижа Рай до местността Паниците над град Калофер и отпътуваме за София с организиран превоз.

Стара планина

Таксата включва:
- Нощувки, вечери и закуски в хижи или планински туристически заслони;
- Програма тип „казус” за курса;
- Групова застраховка;
- Консумативи свързани с програмата, наем на екипировка;
- Разрешителни за придвижване в парковете и резерватите;
- Квалифицирани инструктори – планински водачи, планински спасители, инструктори по обучение чрез преживяване на детски групи, инструктори по алпинизъм и спелеология;
- Подсигурена туристическа екипировка за участниците: раници, и др.

СТара планина 2020

Маршрутите са съобразени със спецификата на детска група и са напълно нормални за деца на 13+ години като натоварване. Нужно е да имат нормална двигателна култура.

Настаняване: Хижи.

Храна: В рамките на курса децата се хранят четири пъти на ден, като задължително едно от ястията е сготвена храна.

Екипировка: Всеки участник сам осигурява личната си екипировка и облекло. Тя включва подходящи дрехи и обувки, дъждобран, лек спален чувал по желание, челник, санитарни принадлежности и др. Списък с важните неща може да видите тук.

ВАЖНО: За тази програма осигуряваме раници за участниците, които са подходящи и удобни за планински преходи. Ако имате подходяща ваша лична около 40L, молим да ни уведомите.

Транспорт: Децата се превозват с лицензирана за превоз на детски групи транспортна фирма. Тръгване от София до Рибарица, връщане от местността Паниците над Калофер до София.


Форма за записване

Ако имате въпроси към нас:
mail@reverso.bg или
0877 038 385 – Петя Николова
0888 779 979 – Димитър Грозданов

Програмите се организират и провеждат от туроператор – АР ЕНД БИ АДВЕНТЧЪР ООД с удостоверение за извършване на туроператорска дейност номер: РК – 01 – 7585

Публикувано от: