Летни детски лагери 2018 г.

ЮНИ

“Вело-каяк експедиция” – Беглика

Местата за този лагер са изчерпани.

язовир Голям Беглик, еко-селище Чатъма – 7 дни – 25.06 – 01.07.2018г.
Възрастови групи: 9 – 12г.
Индивидуална цена за участие – 420лв.

За любителите на планинското колоездене и всички приключенци.
Лагерът ни ще е в местността Чатъма – еко селище. По цял ден ще фучим с колелата около язовира и ще се наслаждаваме на прекрасните гледки – ще се мърляме до ушите, но пък вечер ще се къпем. Ще готвим около огъня и ще спим в приказни малки къщички на брега до самата вода. Понякога колелата няма да могат да ни помогнат и ще плуваме с лодки, за да стигнем до някой остров – за да влезем в някоя пещера или да се пуснем по някое въже – ще търсим, ще откриваме и ще се учим да оцеляваме. А когато срещнем трудности, ще ги преодоляваме с игри.

Пълната програма може да видите тук.

ЮЛИ

“Експедиция следа 12 – тайната на траките” – Родопи
Обща начална тракология – ПОСВЕЩЕНИЕТО.

Родопи – 7 дни – 05.07 – 11.07.2018г.
Възрастови групи: 12+
Индивидуална цена за участие – 430лв.

Изберете ли си този курс, стягайте раниците, защото ще бродим по древен, ама много древен римски път из дебрите на Родопите. Път свързвал светилищата на Бесите.
Започваме от х. «Перелик», където се аклиматизираме и достигаме до х. «Ледницата». Следва село Мугла, после местността «Чаирите» и спускаме към Триград. Няма страшно – имаме 4 дни за това! В Триград разпъваме палатките и вадим въжетата и екипировката за катерене и проникване в пещери! Имаме 3 дни за страшно много интересни и леко страшни приключения. Какви ли? Елате и ще разберете – Кой ще е «Зибайтоса», кой ще е «Жреца», кой ще говори с Вологес и какви ще са предизвикателствата, през които трябва да преминем, за да стигнем до подземното царство…. и да излезем!
Програмата по дни на “Експедиция следа 12 – тайната на траките” може да видите тук.

“Алпийско приключение – над 2500” – Рила /42°10′С – 23°23′И/
Какво ли ще се случва през тези 7 дни и нощи?

Рила – 13.07 – 19.07.2018г.
Възрастови групи: 12 + г.
Индивидуална цена за участие – 390лв.

Както обикновенно ще започнем от «ниското» на палатки между дърветата, където ще се поопознаем, свикнем един с друг и по-сприятелим, чрез много игри и забавления. Ще наблегнем на теорията и практиката с джаджите за катерене – по дърветата и близките скали. Целта е да станем «катерачни машини». Когато сме готови, потегляме към връх „Злия зъб”, под който правим атакуващ лагер на заслон „БАК” на 2500м. н.м.в. и чакаме времето да „позволи”. Когато това стане, изпълзяваме по някой от ръбовете му с въжетата и джаджите, а другото ще е история.

Вижте програмата по дни на “Алпийско приключение – над 2500” в Рила тук

“Приключенска мисия” – Рила

Рила, хотел Дивите петли – 7 дни – 13.07 – 19.07.2018г.
Възрастови групи: 9 – 12г.
Индивидуална цена за участие – 450лв.

НОВА ПРОГРАМА

За най-малките приключенци много забавления и весели предизвикателства в полите на Рила. Настаняване в хотелска база „Дивите петли” в местността Гьолечица. Ще има щури игри и дни, изпълнени с приключения. По време на лагера ще творим с глина, бои и естествени материали, ще събираме идеи и впечатления чрез истински предизвикателства. Ще се катерим и ориентираме, ще откриваме различни маршрути и съкровища в гората. Ще се научим как да си помагаме в трудни ситуации и да се справяме с проблемите като задружни приятели, а най-накрая ще изкачим връх Мальовица.

“Експедиция – Истории за планини и хора” – Стара планина
НОВ НЕИЗСЛЕДВАН МАРШРУТ!

Стара планина – 7 дни – 21.07 – 27.07.2018г.
Възрастови групи: 13+г.
Индивидуална цена за участие – 420лв.

Гордия Хем! Така са я наричали старите българи.
През тези 7 дни ще пребродим част от билото на планината, дала името на Балканския полуостров. Ще преминем през вековни гори и приказни местности! По време на експедицията ще нощуваме в палатки и хижи. Ще се научим да водим група, да се справяме сами, да планираме и да не се караме. Ще се пробваме да преминем през изпитанието на английските специални части – 6/10/3 с много смях естествено.
Не си мислете, че само ще се ходи в захлас. Планината е магическа и добре крие своите тайни – в част от тях ще бъдем посветени, само трябва да изпълним няколко условия – да си помагаме и подкрепяме по пътя. Ще се научим да работим с карти и компаси и да се ориентираме. Ще намерим в закътан и непристъпен дол пещера с тайни и загадки, ще се изкатерим по въжени мостове за да погледнем над върхарите, ще преминем през някои от най прекрасните части на Парк «Централен Балкан» и ще се изкачим до най-високата точка на планината – връх Ботев.
Вижте програмата по дни тук.

“Вело-каяк експедиция – КРИВА КАПЛА”
За любителите на планинското колоездене и тези които обичат да приключенстват.

Родопи – 7 дни – 21.07 – 27.07.2018г.
Възрастови групи: 13+г.
Индивидуална цена за участие – 425лв.

НОВ НЕИЗСЛЕДВАН МАРШРУТ!

Лагерите ще са в непристъпни и красиви заливи на най-чудните язовири в Родопите, където ще ни се случват безброй приключения, но главно ще сме на две гуми и ще сме в кал до ушите. Ще има каяци, въжени градини и всяка вечер нов приказен лагер с весел огън, около който ще изправяме изкривените през деня капли.
Наемът на колелото е 75лв., в случай че нямате собствено.

“С колела и лодки по вятъра” – Вело-ветроходно приключение
…една съвместна продукция на «Училище Реверсо» и «Байкария» със специалното участие на «Вятър и вода» .

Родопи – 7 дни – 30.07 – 05.08.2018г.
Възрастови групи: 13+г.
Индивидуална цена за участие – 450лв.

НОВА ПРОГРАМА!

Дали ще гоним вятъра с колела или ще го улавяме с платната – седем дни ще сме с вятър в косите. Едно приключение по пътеките и малко известните пътчета на Родопите с планински велосипеди, по време на което всяка вечер ще строим лагер на ново място. Ще се грижим за колелата си и ще разучаваме маршрутите вечер край огъня. Пътят ще ни отведе до яз. Батак, където ще сменим колелата с ветроходни лодки, но отново ще сме с вятър в косите. Ще сме разположени в близост до брега. Вечер ще разучаваме картата на „голямата вода”, а през деня ще сме откриватели на неизследвани земи отвъд хоризонта. Ще помагаме на другите и ще разчитаме на тях – ще имаме обща цел: ДА СТАНЕМ ЕКИПАЖ.
Подробна програма на „С колела и лодки по вятъра” може да видите тук.

АВГУСТ

Ветроходен лагер „Първи порив“ – язовир Беглика
…една съвместна продукция на «Училище Реверсо» и «Байкария» със специалното участие на «Вятър и вода» .

Родопи – 7 дни – 05.08 – 11.08.2018г.
Възрастови групи: 10 – 12г.
Индивидуална цена за участие – 440лв.

НОВА ПРОГРАМА!

Лагерът ще се проведе на бреговете на яз. Голям Беглик, из който ще порим вълните – носени от вятъра, улавяйки го с платна. Ще се научим да го управляваме и насочваме според желанията си, ще се научим да го предвиждаме и разпознаваме. Ще постигнем това чрез много игри, разговори около огъня, каране на колела около язовира и планирането на маршрутите по картата. Ще преминем и през високата въжена градина на Чатъма, ще научим много полезни неща за велосипедите и тяхната поддръжка, както и за бивачната екипировка и нейното използване. Но основната ни цел ще бъде да станем сплотен и задружен екипаж.

„Морско приключение – Йо – Хо – Хо”
„Всеки бурята обича и пиратството го радва…” – стара пиратска песен.
„Знакът е изтеглен, знамението е ВЯРНО!”

12 дни – 08.08. – 20.08.2018г.
Възрастови групи: 13+г.
Индивидуална цена за участие – 590лв.

«Йо-хо-хо» … без бутилка ром!

В разгара на лятото ще се отдадем на дълго пиратско приключение. Ще живеем на палатки, но ще превземаме и къщи за гости по пътя си. Знаем местата на едни от малкото пусти плажове в България и ще ви ги разкрием. Освен това, докато се катерите или спускате с въже ще се разбиват вълни под краката ви. Също така, ще ви покажем хитър и безопасен начин да се спуснете от ръба на скалата във водата по въже!
Ще изградим пиратския си бивак до самите дюни, вечер ще зяпаме звездите насядали около огъня и ще кроим планове за следващите дни. Ще построим кораб, ще разчитаме карти и ще търсим съкровища, ще се опитаме да станем приятели.
„НАСТАНАХА ТРУДНИ ВРЕМЕНА, ОБЛАЦИ СЕ СЪБРАХА НА ХОРИЗОНТА. В СЪВЕТА КАПИТАНИТЕ ПОЧНАХА ДА СЕ ОБЗАЛАГАТ – ЩЕ СЕ СЪБЕРЕ ЛИ НЯКОГА ОТНОВО В ПЪЛЕН СЪСТАВ СЛАВНАТА „ПАСМИНА” – СТРАХЪТ НА МОРЕТАТА. ПАЗИТЕЛКИТЕ НА КЪСМЕТА ЗАПОЧНАХА ДА СТРАДАТ – ДО ЕДНА ВЛЮБЕНИ В БОЦМАНА РЕШИХА ДА ВДИГНАТ ПРОКЛЯТИЕТО СИ….. И НЕ УСПЯХА. СЪДБАТА БЕ БЕЗСИЛНА – ВСИЧКО БЕ В РЪЦЕТЕ НА ЕКИПАЖА…”
Повече подробности за програмата тук

„Морско приключение – Робинзониада”
Строеж на пиратско убежище – свободна и защитена от родители пиратска територия…

Южно черноморие – 10 дни – 21.08 – 31.08.2018г.
Възрастови групи: 14+г.
Индивидуална цена за участие – 490лв.

Строеж на пиратско убежище – свободна и защитена пиратска територия…
Безметежни дни на един от последните пусти плажове в България – на бивак в приказна гора на 30м. от брега. Ще направим огромен и уреден лагер, ще го превърнем в наш скъп и уютен дом, ще го изпълним с живот – ще го направим наш. «Това ли ще правим през цялото време?», ще попитате вие. Съвсем не – ще се забавляваме, смеем, лудуваме и разпускаме. Вечерите ще готвим морски специалитети и ще организираме забави и карнавали, а през дните ще плуваме и ще играем игри…
Още подробности за Робинзониада 2018 тук

СЕПТЕМВРИ

„Експедиция следа 12 с каяк“ – Източни Родопи
Нова програма, организирана съвместно с БАЙКАРИЯ

Източни родопи – 7 дни – 02.09 – 08.09.2018г.
Възрастови групи: 12+г.
Индивидуална цена за участие – 440лв.

Програмата ще е изцяло в движение с каяци из закътаните и откъснати от цивилизацията заливи на язовир Кърджали като всяка вечер ще строим палатковия си лагер на ново магично място. Язовирът е известен като едно от най-недокоснатите и рядко посещавани места у нас.
Ще наблюдаваме диви животни отблизо, ще се доближаваме тихо до тях с лодките и ще снимаме на воля.
Ще бродим по стари римски пътища по следите на отдавна забравени легенди за изчезнали могъщи народи. Тракийските светилища и храмове в района са много, на някои от тях още се събират хора, извършват обреди и вдъхват живот на миналото. Можем да съживим някое от преданията и да направим собствено разследване в планината на царете, кое е истина и кое легенда.

“Пещерно – алпийско приключение” – Враца
Няма пряк път дотам, където си струва да отидеш, но си струва да опиташ!

Враца, 5 дни – 09.09 – 13.09.2018г.
Възрастови групи: 12+г.
Индивидуална цена за участие – 320лв.

В този район има високи скали, красиво е и всеки български катерач е „проходил” тук.
В района се намират едни от най-интересните и хубави пещери в България.
Това е достатъчно, но все пак да уточним: ще спим на палатки, вечерите ще прекарваме около огъня, сутрин ще ставаме и след закуска направо се захващаме с екипировката. Ще готвим на огъня и ще отметнем А и Б на скалното картерене и спелеологията, ще се научим как да преодоляваме гравитацията, как да осигуряваме и как да се пазим, ще опознаем възлите и самата скала…

програмите се организират и провеждат от туроператор – АР ЕНД БИ АДВЕНТЧЪР ООД с удостоверение за извършване на туроператорска дейност номер: РК – 01 – 7585

—————————————————————————————————————————————————————-

Цената включва:

- Пълен пансион в палатков лагер, хотел или хижа;
- Програма тип „казус” за курса;
- Индивидуални и групови застраховки;
- Консумативи свързани с програмата, наем на екипировка;
- Разрешителни за бивакуване и придвижване в парковете и резерватите;
- Квалифицирани инструктори – планински водачи, планински спасители, инструктори по обучение чрез преживяване на детски групи, инструктори по алпинизъм и спелеология;
- Подсигурена бивачна и туристическа екипировка за участниците: палатки, раници, шалтета (постелки) и др.
- Организиран превоз, с изключение на следните 3 лагера: “С колела и лодки по вятъра” – Вело-ветроходно приключение, Ветроходен лагер „Първи порив“ – язовир Беглика, „Експедиция следа 12 с каяк“ – Източни Родопи;

Записване:

mail@reversobg.org
или 0889 698182 – Стела Калоянова

Училище за приключения „Реверсо”
гр. София

Записването започва от 10.04.2018г.
Програмите се провеждат при минимум 9 участника.

www.reverso.bg

Детски летни лагери 2018

Условия за участие

Съгласие за участие и подходящо здравословно състояние. Участниците трябва да попадат в определената за курса възрастова група; да бъдат в добро здравословно състояние, което се декларира с медицински формуляр и задравна анкета. Задължително е и попълването на декларация за информираност и съгласие за участие от родителите на участника.
Настаняване. Участниците се настаняват на палатков лагер, в къщи за гости, хижи или хотели в зависимост от конкретната програма. При сериозно влошаване на времето винаги има резервен вариант за настаняване на групите, които бивакуват на палатки. Програмите ни се провеждат в близост до хижи или хотелски бази, с които имаме договорки и при сериозно продължително лошо време децата се прибират на сухо.
Храна. В рамките на курса децата се хранят четири пъти на ден, като задължително едно от ястията е сготвена храна.
Екипировка. Всеки участник сам осигурява личната си екипировка и облекло. Тя включва подходящи дрехи и обувки, спален чувал, фенерче, санитарни принадлежности и др. Ние предоставяме специализираната екипировка – палатки, шалтета, планински велосипеди, лодки, каски, спасителни жилетки, катерачен инвентар, карти, компаси и т.н.
Транспорт. Всички програми започват от София с организиран за цялата група транспорт.
Краен срок за записване: 9 дни преди започване на лагера
Въпроси, коментари и записвания: mail@reversobg.org  или 0889 69 81 82 – Стела Калоянова

ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ

1. Как става записването? – Изпратете писмо до mail@reversobg.org със запитване за съответен курс. Ние връщаме потвърждение за записването заедно със здравната анкета и декларация за съгласие на родителя и банкова сметка за превеждане на капаро. Около седмица преди лагера правим родителска среща където събираме останалата част от таксата и приемаме документите (в краен случай ги събираме при започване на лагера).
 
2. Какво става ако участника не може да дойде? – Независимо от причините за невъзможност на детето да участва, ако съобщите това до 15 дни преди началото на лагера, връщаме 100% от преведеното капаро. При отказване от лагер от 1 до 14 дни преди началната дата е възможно да задържим капарото.
 
3. Отстъпки? – за едновременно участие на братя и/или сестри 10% от таксата на децата. За участие на едно дете в повече от един лагер за сезона – 10 % от таксата за втория и всеки следващ лагер.
Отстъпките не важат за следните детски лагери: “С колела и лодки по вятъра” – Вело-ветроходно приключение, Ветроходен лагер „Първи порив“ и „Експедиция следа 12 с каяк“ – Източни Родопи.
 
4. Какво трябва да си носи участникът?
Списък с личната екипировка – за курсове на планина / за морски курсове
 
5. Кой се грижи за децата по време на лагерите? – Нашият колектив се състои от инструктори с опит в работата с деца и други дейности на открито. Обикновено по време на лагерите осигуряваме по един инструктор за всеки 4 – 5 деца.
 
6. Колко трудни са заниманията включени в програмите? – Нивото на трудност на заниманията е съобразено с физическите възможности на децата и младежите в съответната възрастова група. След запознаване с участниците се преценява индивидуално дали да бъде увеличен или намален обема на натоварванията. Разбира се целта ни, не е да постигаме високи спортни постижения, а да се забавляваме и прекарваме добре времето си сред природата.
 
7. Задължително ли е участието в отделните занимания? – Няма нищо задължително. Всичко, което правим има за цел да подобри уменията на отделните участници или да им помогне да преодолеят някои свои страхове (например от високо или тъмно), но никога няма да принудим участник да участва в нещо против волята си.
 
8. Какви са битовите условия? – Те са различни в зависимост от програмата. При „подвижните“ лагери нощуваме на палатки и съответно всеки ден „изграждаме“ нов лагер. Обикновено това става в близост до чешма или друг източник на питейна вода. В тези случаи имаме определени правила относно ходенето до тоалетна и управлението на отпадъците с цел осигуряване на хигиена и безопасност. Храната си приготвяме като готвим с помощта на газов котлон или директно върху открит огън и се грижим заедно за чистотата на използваната посуда.
Програмите, които се провеждат в бази за настаняване, протичат с различно темпо и правила. Обикновено при тях храната се предоставя от базата, но е възможно на някои места сами да приготвяме част или цялото меню.
За всеки конкретен лагер може да получите подробна програма по дни с описани специфики на транспорт, настаняване и т.н.
 
9. С какво се хранят децата? – Участниците в лагерите се хранят задължително три пъти на ден плюс малка следобедна закуска. Примерното меню за един ден е следното: закуска – пържени филии със сладко, сирене и чай; обяд – сандвичи с масло, сирене, кашкавал, колбас, домат, краставица плюс плод и вафла; вечеря -готвено ястие и десерт. Ако някой участник има специфични нужди съответно за него се приготвя подходяща храна. Децата е желателно да не носят собствена храна – не насърчаваме консумирането на т.нар. „junk food“  т.е. чипсове, царевични пръчици и т.н.
 
10. Медицинско обслужване? – Участниците в нашия екип са обучение да осигуряват първа долекарска помощ т.е. да помогнат в случай на охлузване, лека контузия, неразположение. В случай на нужда от по-сериозна лекарска интервенция пострадалия ще бъде транспортиран в рамките на един час до най-близкото болнично заведение. С цел безопасното пребиваване на участниците е необходимо предварително да знаем за тяхното здравословно състояние – алергии, епилепсия, непоносимост и т.н. В този смисъл е важно да бъде попълнена коректно приложената декларация за медицинско състояние.
 
11. Могат ли децата да използват мобилни телефони, MP3 и други електронни устройства? – Ние не насърчаваме употребата на подобни устройства. Разбира се децата могат да носят със себе си мобилни телефони и да ги използват, за да поддържат връзка с родителите си, но е редно това да става след приключване на занятията за деня т.е. привечер след 19 часа. Злоупотребяването може да доведе до прибирането телефона на участника за определено време или остатъка от лагера.
 
12. Кой се грижи за дисциплината по време на лагерите? – Спазването на дисциплина е обща отговорност т.е. както на инструкторите, така и на участниците в лагера. Ние се стремим да зададем достатъчно ясно формулирани правила и съответно да съблюдаваме за тяхното спазване. Обикновено инструкторите прекарват около 80% от денонощието заедно с участниците в лагера.
 
13. Имат ли нужда децата от „джобни“? – Всичко от, което имат нужда по време на лагера е включено в цената. На някои от местата, през които преминаваме, има възможност за закупуване на лакомства, което става под наш контрол. 20лв. обикновено са предостатъчна сума за джобни.

НЕОБХОДИМИ ДОКУМЕНТИ ЗА УЧАСТИЕ В КУРС
Здравна анкета
Списък болести
Декларация за информираност

Публикувано от: