Планинска занималня 2022 „Приключенски дни“ – 2 х 5 дни

Дневен лагер, който сме подготвили в началото на ваканцията за млади приключенци и откриватели. Всеки ден ще стигаме до красиви и некомерсиални места недалеч от София. Места, на които ще откриваме запазени и скрити от погледа природни чудеса и интересни истории.
Всяка сутрин от понеделник до петък ще поемаме на лов за приключения, а вечер ще се връщаме у дома нацапани и уморени, за да разкажем къде сме били, какво сме преживяли и какво сме открили.
Всеки ден ще има тема свързана с поведението ни, оцеляването и придвижването ни сред природата, както и с уменията ни да бъдем екип, да се разбираме, да учим заедно и да се забавляваме.
Ще ви трябват малка раница, бележник, бинокъл, щипка смелост и бъдете колкото си искате любопитни: ще бродим по тайни пътеки и каньони, ще откриваме скрити водопади, ще погледнем към града от високо, ще влизаме в пещери, ще пътуваме с влак, ще се катерим, ще има и по някоя и друга лудория, ще научим много за природата, която ни заобиикаля, ще бъдем задружни, ще видим как може да си помагаме, да не се разправяме, а да се смеем заедно. Ще научим за картите и компасите, пътеките и знаците, ще се губим понякога – ще изследваме непознати места. Ще боравим с алпийска екипировка – ще се катерим, ще се учим как да оцеляваме сред природата, от какво да се пазим и как да я пазим.

Място: Витоша, Лакатник, Скакля, Карлуково, Бели искър, Рила
Дати: 20 юни – 24 юни и 27 юни – 01 юли 2022
Възрастова група: 8 – 12г.
Индивидуална цена за участие – 600лв за 2 седмици, 320лв за една седмица, 80лв за ден.


Форма за записване

Лакатник

Програмата включва следните дейности:
– пешеходни преходи и посещаване на природни и исторически забележителности;
– начални занимания по скално катерене, спелеология и игри с въжени елементи, умения за оцеляване и ориентиране;
– наблюдение на различни животински и растителни видове;
– игри и забавления, работа в екип.

Подробно описание по дни:
СЕДМИЦА I
Ден 1 (20 юни) „Близката Витоша“ – поляните над Железница, пристъпяме към Плана. Голям откривателски поход, много игри, реки за прескачане и първи уроци за придвижване сред природата, правила и безопасност. Първи примери по задружност и екипност – как се придвижваме в група, за какво внимаваме, как се пазим и се грижим едни за други, какви са правилата на нашата група и нашите отговорности. Този ден ще погледнем Парк Витоша от скритата му и вълшебна страна: диви и запазени непокътнати места на една ръка разстояние. През този ден ще имаме и задача да изградим основите, върху които ще построим нашия изследователски екип.
Ден 2 (21 юни) Искърското дефиле, Лакатник – изследователски ден. Пътуваме с влак през Искърското ждрело и опознаваме Лакатнишките скали, пещери, реки и закътани поляни. Мястото е изпълнено с тайни пътечки, скрити водопади до които ходят виещи се планински реки, много скали, пещери и тайни, тайни, тайни. Учим се да оцеляваме, да се катерим, да си помагаме и да ползваме екипировката. Правим карта, търсим знаци, намираме висящата алпийска къщичка над скалите, „изследваме и описваме Вражите дупки“, въжените мостове над реката и ще трябва да се върнем…няма да ни стигне деня.
Ден 3 (22 юни) Бовска Скакля. Отново пътуваме с влак през Искърското дефиле. Устремили сме се към Водопада Бовска Скакля и Вазовата Еко пътека. Водопадът е над 120м и е място, около което ще открием важно за нашата група съкровище.. Пътеката ще изкачим за два часа, тя се вие около водопада през красива гора, особено подходяща за нещо-търсачество, както и за всякакви игри и весели предизвикателства. Гледката, която ще се разкрие пред нас от върха на пътеката е вълшебна.
Ще работим над екипността ни, над уменията ни да преценяваме опастностите, да оцеляваме и да си помагаме.
Ден 4 (23 юни) „Близката непозната Витоша“: природо изследователският ни поход ще тръгне от местността ‘‘Офелиите’’, ще се придвижим към ‘’Златните мостове’’, а от там към местността ‘’Бистришко бранище’’ и с. Бистрица. Този ден ще научим много за туристическите маршрути, за пътеките, маркировките, защо има резервати и какво пазят те. Ще учим за картите и компасите ще се ориентираме, също и ще учим да се намираме когато се загубим, слагаме знаци, правим карти, работим като задружен екип – помагат ни игрите, които ни съпътстват непрекъснато.
В този ден ще се запознаем и с един малък бръмбар, невинен и слабичък успял да промени огромни площи от нашата близка планина до неузнаваемост, ще разберем и как може да му попречим и защо планините и горите понякога са уязвими. По пътя си ще преминем по огромни каменни реки, ще ги изследваме и ще се запознаем с този феномен.
Ден 5 (24 юни) Карлуково. Отново сме в Искърското дефиле. Карлуково е карстова местност, в която природата е сътворила чудни форми, тук е пещера Проходна, както и още 450 пещери, закътани и скрити каньони, водопади и приказни пътечки, всяка една отвеждаща ни до приключения и предизвикателства. Продължаваме да се учим да се ориентираме, работим отново с картите и компасите, както и с екипировката, надзъртаме в няколко пещери, опознаваме местността и подземният животински свят.

СЕДМИЦА II
Ден 1 (27 юни) Близката Витоша. Голям изследователски поход: х. Алеко, Платото, х. Физкултурник, поляните над с. Железница. Ще преговорим правилата на групата, ще продължим да се учим как се придвижваме в планината и как разчитаме картите и маркировките по маршрутите. Ще прекосим алпийски ливади и торфени местности, ще научим много за обитателите на парка и как може да подкрепим възстановяването на природата.
През деня ще ни съпътстват много игри, реки за прескачане и първи уроци за придвижване сред природата, правила и безопастност. Първи примери по задружност и екипност – как се придвижваме в група, за какво внимаваме, как се пазим и се грижим едни за други.
Ден 2 (28 юни) Екопътека Бели Искър. Този ден сме в Рила, изследваме лъкатушещите меандри на река Бели Искър – тук е като в приказка. Играем игри, имаме въжени предизвикателства над водата, работим с алпийска екипировка, учим се да си помагаме в трудни ситуации и да се пазим, правим карта на пътеката и търсим знаци по които да се придвижваме. Имаме занимания по първа помощ за деца – учим се да си помагаме в трудни ситуации.
Ден 3 (29 юни) Искърското дефиле, Лакатник – Темната пещера е система на няколко етажа, прорязана от няколко реки, има си собствени водопади и езера – един малък скрит подземен свят, със собствени интересни обитатели, които живеят по странен и интересен начин. Ще навлезем в тъмното, за да се научим да работим с алпийската и пещерна екипировка, да си помагаме и да се пазим. Ще научим много за подземните обитатели, ще направим карта на пещерата и ще скрием нещо, което само ние ще знаем къде е.
Ден 4 (30 юни) Рила – Мальовишка долина: ЦПШ Мальовица – Яворова поляна – х. Вада. Ще посетим подножието на Рила по един маршрут, преминаващ през вековни гори и забързани пенливи потоци Пътят ни ще е изпълнен с приключения и игри. Ще се учим да правим биваци и заслони, както и да пресичаме реки, ще се учим да си помагаме и използваме ресурсите на цялата група за да постигнем целта си. Това е задължителен маршрут за всеки нещотърсач и приключенец. Целта ни е да се придвижваме и оцеляваме сред природата и едновременно с това да си помагаме и да мислим за опасностите. На една от спирките ни ще посетим истинско горско училище, което ще ни помогне да се доближим до растителните и животински обитатели на парка и да научим повече за тях.
Ден 5 (01 юли) Пътуваме с микробус до Карлуково. Заключителен ден от приключенските пролетни дни – ще използваме всичко научено до момента: как да използваме екипировката, как да се пазим и да си помагаме, как да работим в екип, как да планираме и да взимаме решения заедно. Ще навлезем в подземният свят и ще изследваме подземните дълбини, ще видим как си помагаме и се грижим едни за други. Пещера Свирчовица е природна забележителност – един голям интересен и подземен свят, който ние ще изследваме. Тук ще проведем една голяма игра, в която освен изследователи ще сме и пазители на подземните красоти и обитатели.

Таксата включва:
- Програма за курса;
- Групова застраховка;
- Консумативи, свързани с програмата; наем на екипировка при необходимост;
- Разрешителни за придвижване в парковете и резерватите;
- Квалифицирани инструктори – планински водачи, планински спасители, инструктори по обучение чрез преживяване на детски групи, инструктори по алпинизъм и спелеология;
- Организиран транспорт с лицензирана компания за превоз на детски групи или обществен превоз.

Храна: В рамките на курса децата се хранят с храна, подготвена от вкъщи – сандвичи, плодове и / или други подходящи продукти за пикник.

Екипировка: Всеки участник сам осигурява личната си екипировка и облекло. Тя включва малка раница, подходящи дрехи и обувки, санитарни принадлежности, вода, шапка с козирка, кремче с UV фактор над 20 и др. Ние предоставяме специализираната екипировка.

Транспорт: Всички програми започват от София с организиран транспорт. Ще пътуваме с микробус на лицензирана транспортна фирма или с влак.


Форма за записване

Общи условия за записване и участие.

Ако имате въпроси към нас:
mail@reverso.bg или
0877 038 385 – Петя Николова
0888 779 979 – Димитър Грозданов

Програмите се организират и провеждат от туроператор – АР ЕНД БИ АДВЕНТЧЪР ООД с удостоверение за извършване на туроператорска дейност номер: РК – 01 – 7585

Публикувано от: