Пролетна ваканция 2020 – Легенди от скалите – Белинташ и Караджов камък

В района между Западни и Източни Родопи легендите продължават да живеят. Следите от древните, които са обитавали тези земи , са навсякъде. Почти всички извисяващи се скални кули с причудливи форми са някогашни тракийски светилища, почти всяка издълбана форма в твърдата скала е дело на човешка ръка. Въображението ни се развихря, формите са фантастични, сетивата се обострят, легендите оживяват.
По време на пролетната ваканция ще се отправим на едно пътешествие в района на Белинташ и Караджов камък. Ще обходим околността в търсене на следите на траките. Ще пътуваме във времето.

Пролетна ваканция 2020, Белинташ и Караджов камък

Съвместен лагер на Лагер Беглика (Сдружение „Байкария“) и Училище за приключения „Реверсо“.

Програмата включва следните дейности:
– пешеходни преходи в района около река Сушица;
– посещение на скалните светилища и природни забележителности Белинташ, Ин кая, Хайдук таш, Караджов камък;
– обучение по ориентиране с карта, компас, GPS;
– настаняване в колоритни къщи в Чотрова махала на село Сини връх и в село Мостово;
– екипни игри и задачи, приятелство и споделяне.

Дати на провеждане: 11-16.04.2020 г.
Краен срок за записване: 01.04.2020 г.

Детайлно описание на програмата

Ден 1: До Белинташ. Пътуваме от София в посока към Добростанския дял на Западни Родопи, където ще отседнем в уютната Чотрова къща. Настаняваме се и се запознаваме. Ще научим повече за района, в който се намираме, и ще споделим своите представи за лагера, който ни предстои. В късния следобед ще се отправим към странният скален феномен Белинташ, използвано за светилище от траките. Тук ще посрещнем залеза и последните лъчи на слънцето.
Ден 2: Ин кая. Започваме деня с игри, за да се опознаем и научим повече за останалите. Отправяме се на преход до Ин кая – обзорно място, вероятно също използвано от древните жители на местността за обредни цели. В движение се учим да водим планинарска група, да се ориентираме и да търсим най-добрите маршрути. Гледката от високата скала си заслужава усилията. Следобед се връщаме по обходен път до Чотрова махала и нашият дом.
Ден 3: Махала Ряката и Хайдук таш. Днес ще потърсим друго впечатляващо скално образувание в района, наречено Хайдук кая (Хайдук таш). По долината на река Сушица се насочваме към махала Ряката, сгушена в подножието на внушителен скален монолит. По диви пътечки през Виолетина поляна се изкачваме, а когато тръгваме да се връщаме: кой ще ни заведе обратно?
Ден 4: До село Мостово. Отправяме се на път. Трябва да стигнем до красивото село Мостово, където е следващото ни място за отсядане. Сами ще начертаем маршрута по картата и ще планираме как да го извървим безопастно и организирано. В новата гостоприемна къща, където ще се настаним, ще се погрижим сами за изхранването на групата.
Ден 5: До Караджов камък и обратно. В този ден ще се насочим към една забележителна скала, в която природата е “заклещила” огромен кръгъл камък. Природният феномен има причудлива форма, от него трябва да изберем най логичният за придвижване на група маршрут?
Ден 6: Отпътуване. Ден за споделяне на наученото, говорим за преживяното, за изминатите маршрути и приказни места. Легендата е жива!

*Така описаната програма може да претърпи малки промени по решение на инструкторите в зависимост от индивидуалните особености на групата и метеорологичните условия.

Повече за условията за записване и участие (настаняване, храна, екипировка, транспорт и т.н.) можете да научите в секцията ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ.

Такса за участие*: 430 лв.

Включва храна, настаняване, инструктори, специализирана екипировка, застраховка.
Не включва стойността на транспорта, както и осигуряването на лична екипировка.
*Таксата е валидна при минимум 10 участници.

Въпроси, коментари и записвания:
mail@reverso.bg или 0888 779 979 – Димитър Грозданов

Програмите се организират и провеждат от туроператор – АР ЕНД БИ АДВЕНТЧЪР ООД с удостоверение за извършване на туроператорска дейност номер: РК – 01 – 7585

Публикувано от: