Пролетна ваканция 2019 – Тайните на Ахрида, 30 март – 4 април 2019г.

Ще бродим по стари римски пътища по следите на отдавна забравени легенди за изчезнали могъщи народи. Тракийските светилища и храмове в района са много, на някои от тях още се събират хора, извършват обреди и вдъхват живот на миналото. Можем да съживим някое от преданията и да направим собствено разследване в планината на царете. И докато търсим скъпоцити, може да намерим нови приятели.
Експедицията е подходяща за деца на възраст 12 – 15г.

Пролетна ваканция 2019

Програмата включва следните дейности:

– теоретични и практически занимания на тема минерали;
– наблюдение на птици;
– посещения на скални светилища, крепости и мегалити;
– пешеходни преходи;
– екипни игри и задачи;
– настаняване в селска къща;
– домашно приготвена храна.

Детайлно описание:

Ден 1. На път към Източни Родопи. Сутринта пътуваме от София до село Горно Поле, разположено на около 8 км над Маджарово, сред хубави ливади и дъбови гори. Настаняваме се в къща за гости за целия период на лагера. Любезните домакини ще ни глезят с домашни специалитети от местни продукти. След настаняване и запознаване на участниците в лагера ще навлезем в темата минерали с кратък разказ за начина, по който са образувани скалите в тази част на Родопите, а привечер ще се отправим на кратка разходка в района на селото в търсене на първи находки.

Пролетна ваканция 2019

Ден 2. Около Маджарово. След закуска се отправяме към Маджарово – градчето е разположено на десния бряг на река Арда, в кратера на застинал вулкан. Именно бурната геоложка история на района е причина за наличието на оловно-цинкови руди, минерали и полускъпоценни камъни. Въоражени с геоложки чукчета, ще обиколим скалите наоколо и ще търсим аметист, халцедон, ахат и малахит. Това, което намерим, ще можем да добавим към колекцията си и да занесем вкъщи като ценен спомен. Привечер се прибираме обратно в Горно поле.

Ден 3. Към “Студен кладенец” и Светослав. В днешния ден се отправяме на запад към района на язовир “Студен кладенец”. По път ще спрем близо до село Долни Главанак, за да посетим най-добре запазения в България кромлех – кръгово мегалитно съоръжение, наподобяващо известния Стоунхендж. След посещението на кромлеха ще продължим към село Светослав, в чиито околности ще търсим опали и ясписи, а след обяд ще се спуснем в каменното корито на река Арда. В този участък реката е прокопала дълбоки цепнатини в твърдите вулканични скали – впечатляваме се от интересните форми и мощта на най-голямата родопска река.

Пролетна ваканция 2019 - Кромлех

Продължаваме своето пътешествие към единствения природен резерват в Източни Родопи –“Вълчи дол”. Тук, от специално изградено скривалище, ще можем да наблюдаваме гнездящите по скалите наоколо лешояди. Привечер пътуваме обратно към базата в Равно поле.

Ден 4. Глухите камъни. Отново сме на път. Тази сутрин поемаме в източна посока към билото на рида Гората. Там, в подножието на връх Света Марина, се издигат причудливите и мистични скали, наречени “Глухите камъни”. Свещеното място е използвано от древнотракийските племена, населявали района, но трапецовидните ниши и зооморфните и антропоморфните скални профили сочат възникването му още в енеолита. Представлява комплекс от над 200 трапецовидни ниши, които са издълбани върху монолитен скален блок, изсечени в скалата две гробници и стълба водеща към водохранилище и тракийско селище, съществувало южно от скалата. Като пример за почитта на населението към това място и приемствеността между религиите, тук е изградена и църква от 5-6 в., част от монашеска обител.

Мястото е обявено за природна забележителност в края на 1972 г. След обяд продължаваме към село Вълче поле, над което се издига красивата Куш кая (Птича скала) – тук личат следите на още един паметник на древните обитатели на Ахрида. Археолозите определят обекта като укрепено селище, функционирало интензивно през късната бронзова и ранната желязна епоха. Връщаме се към Вълче поле и пътуваме обратно до Равно поле.

Ден 5. Скалните комплекси по поречието на Арда. Отново с транспорт се насочваме западно от Маджарово – ще посетим красивия маджаровски пролом на река Арда, както и множеството култови скални обекти, разположени по двата бряга на реката. Ще започнем с т.нар. Карталкая (Орлова скала) над село Черковище и ще продължим към известната Кованкая (пчелен камък), арката и Каракая. Множество загадки са свързани с предполагаемото предназначение на трапецовидните ниши – те се откриват единствено по долното поречие на река Арда. Следобяд ще се върнем до Маджарово, където ще посетим центъра за опазване на лешоядите. Там ще научим интересни факти за живота на пернатите и усилията, които Българското дружество за защита на птиците полага за опазването им.

Ден 6. Перперикон и скалните гъби. В последния ден от лагера ще посетим още два известни обекта, разкриващи богатството на Ахрида – античния Перперикон, който без съмнение се очертава като един от най-значимите археологически обекти в България, и природния феномен “скалните гъби”, където природните сили са изваяли меката туфова скала във формата на гъби. След обяд пътуваме обратно към София, където се очаква да пристигнем привечер.

Така описаната програма може да претърпи малки промени по решение на инструкторите в зависимост от индивидуалните особености на групата и метеорологичните условия.

Пролетна ваканция 2019 - Следа 12

Дати за провеждане: 30 март – 04 април 2019
Краен срок за записване: 20 март 2019

Настаняване
Участниците се настаняват в къща за гости с. Горно поле.

Храна
В рамките на курса децата се хранят два пъти на ден в къща за гости с домашно приготвена храна. За обяд ще си приготвяме заедно сандвичи или друга подходяща храна за поход.

Екипировка
Всеки участник сам осигурява личната екипировка. Тя включва подходящи дрехи и обувки, санитарни принадлежности. Ние предоставяме специализираната екипировка за провеждане на програмата.

Транспорт
Той е осигурен и включен в цената на програмата. Тръгването е от паркинга пред Националния стадион. Връщането ще бъде на същото място, като часа ще уточним допълнително.

Такса за участие: 410 лв
Таксата включва транспорт, настаняване, храна, квалифицирани инструктори, специализирана екипировка, застраховка. Таксата е валидна при минимум 6 участника.

Необходими документи за участие:
Формуляр за участие в детски лагер
Медицинска информация за участие в детски лагер

Въпроси, коментари и записвания: mail@reverso.bg или
0877 038 385 – Петя Николова
0888 779 979 – Димитър Грозданов

Програмите се организират и провеждат от туроператор – АР ЕНД БИ АДВЕНТЧЪР ООД с удостоверение за извършване на туроператорска дейност номер: РК – 01 – 7585

Вижте и другите ни предложения за пролетната ваканция 2019г:
- за деца на възраст между 7 и 10 години: 5 стъпки към природата – дневен лагер за деца от София: 01 – 05 април 2019
- за деца на възраст между 9 и 13 години: Подземно приключение Карлуково: 31 март – 04 април 2019


Публикувано от: