“Експедиция – Истории за планини и хора”, Стара планина 2018

През тези 7 дни ще пребродим част от билото на планината, дала името на Балканския полуостров. Ще преминем през вековни гори и приказни местности! По време на експедицията ще нощуваме в палатки и хижи. Ще се научим да водим група, да се справяме сами, да планираме и да не се караме. Не си мислете, че само ще се ходи в захлас. Планината е магическа и добре крие своите тайни – в част от тях ще бъдем посветени, стига да си помагаме и подкрепяме по пътя. Ще се научим да работим с карти и компаси и да се ориентираме, ще се катерим и всичко това с много смях и игри.

Програма

1 Ден – хижа Узана

Пътуваме с организиран транспорт до хижа Узана над Габрово. Организираме си лагера, опъваме заедно палатките на близка до хижата полянка. Играем игри за запознанство и постигане на позитивна атмосфера.

2 Ден – връх Исполин

На следващия ден ще сме в района на хижата до обяд – ще играем игри за сплотяване на групата. Ще се опознаваме, ще учим за преходи в планината, учим се да работим с карти и компас. Изкачваме недалечния връх Исполин, от който се открива чудесна гледка към Габрово и Шипка. Мястото е много въздушно и вълшебно. Прибираме се обратно в лагера до хижа Узана.

3 Ден – работа с въжета и джаджи
Ако вече имаме доверие на хората от групата, значи сме готови да се захванем с истинските предизвикателства – ще преминем през въжена градина и ще се катерим на скали. Ще се учим как да използваме правилно катерачна екипировка. Спим за последна вечер в лагера ни до хижа Узана.

4 Ден – хижа Мазалат
Събираме багажа и се отправяме към хижа Мазалат, разположена на източната граница на парк Централен балкан на централното било на Стара планина. Спим на палатки (или в хижата при лошо време).

5 Ден – хижа Тъжа
На следващия ден правим преход до хижа Тъжа. Пътеката до нея е много интересна, тъй като минава през резервата Пеещите скали. И Тъжа се намира на централното било на Стара планина – близо до връх Марагидик.
Спим на палатки (или в хижата при лошо време).

6 Ден – заслон Ботев
Този ден ще изкачим най-високия връх на Гордия Хем, както са наричали древните хора Стара планина – връх Ботев. Подминаваме метеорологичната станция и телевизионната кула и нощуваме в заслон Ботев, който е функционира като туристическа хижа. Вечерта правим анализ на наученото и преживяването на групата ни.

7 Ден
Слизаме през хижа Плевен до квартал Видима на град Априлци и отпътуваме за София.

Такса за участие: 420 лв.
Таксата включва:
- Пълен пансион в палатков лагер, планински туристически заслон или хижа;
- Програма тип „казус” за курса;
- Групова застраховка;
- Консумативи свързани с програмата, наем на екипировка;
- Разрешителни за бивакуване и придвижване в парковете и резерватите;
- Квалифицирани инструктори – планински водачи, планински спасители, инструктори по обучение чрез преживяване на детски групи, инструктори по алпинизъм и спелеология;
- Подсигурена бивачна и туристическа екипировка за участниците: палатки, раници, шалтета (постелки) и др.
- Организиран транспорт с лицензирана компания за превоз на детски групи.

Съгласие за участие и подходящо здравословно състояние. Участниците трябва да попадат в определената за курса възрастова група; да бъдат в добро здравословно състояние, което се декларира с медицински формуляр и задравна анкета. Задължително е и попълването на декларация за информираност и съгласие за участие от родителите на участника.

Маршрутите са съобразени със спецификата на детска група и са напълно нормални за деца на 13+ години, като натоварване. Изисква се участниците да имат нормална двигателна култура.

Настаняване: Хижи и палатков лагер.

Храна: В рамките на курса децата се хранят четири пъти на ден, като задължително едно от ястията е сготвена храна.

Екипировка: Всеки участник сам осигурява личната си екипировка и облекло. Тя включва подходящи дрехи и обувки, спален чувал, фенерче, санитарни принадлежности и др. Ние предоставяме специализираната екипировка – палатки, шалтета, каски, катерачен инвентар, въжета, карти, компаси и т.н.

ВАЖНО: За тази програма осигуряваме раници за участниците, които са подходящи и удобни за планински преходи (ако държите да сте с ваша лична, моля да ни уведомите).

Транспорт: Всички програми започват от София с организиран транспорт. Тръгване от София до хижа Узана, връщане от Априлци до София.

Дати за провеждане: 21.07 – 27.07.2018г.
Краен срок за записване: 13.07.2018г.
За въпроси и записвания: mail@reverso.bg или 0889 698182 – Стела Калоянова

Програмите се организират и провеждат от туроператор АР ЕНД БИ АДВЕНТЧЪР ООД с удостоверение за извършване на туроператорска дейност №: РК-01-7585/13.07.2016 г.

Публикувано от: