Летни детски лагери – 2016


Детски летни лагери

май – септември 2016г.

Може ли да не се караме, или пък ако не – как да се сдобряваме? Можем ли да преодоляваме трудности когато се сблъскваме с тях за първи път, далече сме от родителите и сме сред непознати момчета и момичета? Помагаме ли на хората около нас и можем ли да им се доверим? Как хората стават приятели? … И ВСЯКАКВИ ТАКИВА ВАЖНИ РАБОТИ ОТ ЖИВОТА!

А иначе, по време на нашите курсове ще прекосяваме планините и най-затънтените и прекрасни кътчета на родината. Ще спим на ПАЛАТКИ, в хижи или високопланински заслони. Ще си приготвяме храната сами – каквато искаме и можем, а след това – вечерен ОГЪН, лаф под звездите за живота, вселената, смисъла на любовта и всичко останало.
Ще плаваме по вятъра с ВЕТТРОХОДНИ ЛОДКИ и КАЯЦИ в морето и по язовирите, или с ЛОДКИ в пещерите, ще правим биваци в необитаеми ЗАЛИВИ, или ще откриваме недокоснати от човека подземни езера и галерии. Ще препускаме с КОЛЕЛА по планините, ще изкачваме ВЪРХОВЕ, като се катерим с ВЪЖЕТА и джаджи, или пък с раници на гърба.
Ще практикуваме истински алпинизъм и спелеология – ще изкачваме върхове и ще се спускаме в ПЕЩЕРИ. Ще се намираме с карти и компаси, след като се научим да работим с тях.
Ще бъдем АРХЕОЛОЗИ, които откриват отдавна заличени от времето следи из гробници, светилища, стари предания и легенди.
Ще разберем всичко за екипировката, въжетата и джаджите, безопастността, оцеляването, ЕКИПА И ПРИЯТЕЛСТВОТО.

Всичко това ще бъде много истинско – колкото хубаво и незабравимо, толкова и трудно. Ще се справяме заедно!
Ще предприемем истински преходи по билата на планините с всичко необходимо на гърба. Преходи, които изискват планиране и умения за водене на група.
Ще ставаме задружни и ще се научим да работим в екип, да споделяме, да разчитаме един на друг и да си помагаме, а защо не и да рисуваме.
Ще узнаем всичко за първата помощ, спасяването на хора в планината и в пещерите. Ще разберем как се водят пещерни и алпийски експедиции.
Ще преминем през интересни и забавни игри – така ще учим.
Ще намерим много нови приятели, ще се смеем, а може и да се влюбим.

Всичко това ще правим, за да открием как всичко става по-лесно, когато имаш приятели до себе си и как не е опасно, когато си заобиколен от тях.

Струва си – “Човек веднъж види ли на какво е способен, никога повече не се задоволява с по-малко”.

МАЙ

1. „Алпийско приключение“ – Враца – обучение по скално катерене
Няма пряк път дотам, където си струва да отидеш, но си струва да опиташ!

Враца – 3 дни – 06.05. – 08.05.2016г.
Възрастови групи: 12+г.
Индивидуална цена за участие – 170лв.

НОВА ПРОГРАМА!

В този район има високи скали, красиво е и всеки български скален катерач и алпинист е „проходил” тук. Това е достатъчно, но все пак да уточним: ще спим на палатки под скалите, сутрин ще ставаме и след закуска направо се връзваме. Ще готвим на огъня и ще отметнем А и Б на скалното картерене, ще се научим как да преодоляваме гравитацията, как да осигуряваме и как да се пазим, ще опознаем екипировката, възлите и самата скала…

2. “Подземно приключение” – Карлуково
Въжетата от нас, куража от вас!

Искърското дефиле, Карлуково 4 дни – 21.05. – 24.05.2016г.
Възрастови групи: 12+г.
Индивидуална цена за участие – 220лв.

В този район има около 500 пещери и няма да ни стигне времето за всички, но ще направим каквото можем, за да се докоснете до подземното царство на България.
Чували ли сте за „Проходна” – най-голямата проходна пещера в България? А за огромния и вход, за „ОЧИТЕ” на тавана? Е, независимо от отговора, присъединете се към нас, защото ще бъде интересно имайки предвид палатките, пещерните джаджи, тролеите, походите, катеренето, игрите, вечерните огньове, сладките манджи, които сами ще си забърквате и спомените които ще запазите. А ако е лошо времето, ще се подслоним в „Пещерния дом” – хижа, излязла сякаш от приказките.

ЮНИ

1. “Приключенска мисия” – Рила

Рила, х-л „Дивите петли” – 6 дни – 09.06. – 14.06.2016г.
Възрастови групи: 8 – 11г.
Индивидуална цена за участие – 390лв.

За най-малките приключенци много забавления и весели предизвикателства в полите на Рила. Настаняване в хотелска база „Дивите петли” в местността Гьолечица. Ще има щури игри и дни изпълнени с приключения. Въжена градина, катерене, ориентиране – откриване на различни маршрути и съкровища в гората. Ще се научим как да си помагаме в трудни ситуации и да се справяме с проблемите като задружни приятели, а най-накрая ще изкачим връх.

2. “Експедиция следа 12 – с каяк в източни родопи” – Родопи
Експедиция „с каяк в източните родопи” е нова програма, организирана съвместно с БАЙКАРИЯ

Родопи – 7 дни – 18.06. – 24.06.2016г.
Възрастови групи: 12+г.
Индивидуална цена за участие – 380лв.

(цената за този лагер не включва транспорт)

НОВА ПРОГРАМА!

Програмата ще е изцяло в движение с каяци из закътаните и откъснати от цивилизацията заливи на язовир Кърджали като всяка вечер ще строим палатковия си лагер си на ново и магично място. Язовирът е известен като едно от най-недокоснатите и рядко посещавани места у нас.
Ще наблюдаваме диви животни от близо, ще се доближаваме тихо до тях с лодките и ще снимаме на воля.
Ще бродим по стари римски пътища по следите на отдавна забравени легенди за изчезнали могъщи народи. Тракийските светилища и храмове в района са много, на някои от тях още се събират хора, извършват обреди и вдъхват живот на миналото. Можем да съживим някое от преданията и да направим собствено разследване в планината на царете, кое е истина и кое легенда.

3. “Вело-каяк експедиция” – Родопи
За любителите на планинското колоездене и всички приключенци.

Родопи – 6 дни – 20.06. – 25.06.2016г.
Възрастови групи: 9 – 12г.
Индивидуална цена за участие – 380лв.

НОВА ПРОГРАМА!

Лагера ни ще е в местността Чатъма – еко селище „Байкария”. По цял ден ще фучим с колелата около язовира и ще се наслаждаваме на прекрасните гледки – ще се мърляме до ушите, но пък вечер ще се къпем. Ще готвим около огъня и ще спим на палатки, но ако времето се развали ще имаме на разположение красиви бунгала на самият бряг. Понякога колелата няма да могат да ни помогнат и ще плуваме с лодки за да стигнем до някой остров – я за да влезем в някоя пещера, я за да се пуснем по някое въже – ще търсим, ще откриваме и ще се учим да оцеляваме. А когато срещнем трудности ще ги преодоляваме с игри.

ЮЛИ

1. “Експедиция следа 12 – тайната на траките” – Родопи
Тракология първа част – ПОСВЕЩЕНИЕТО.

Родопи – 7 дни – 04.07. – 10.07.2016г.
Възрастови групи: 13 – 16г.
Индивидуална цена за участие – 450лв.

Изберете ли си този курс, стягайте раниците, защото ще бродим по древен, ама много древен римски път из дебрите на Родопите. Път свързвал светилищата на Бесите.
Започваме от х. «Перелик», където се аклиматизираме, «отскачаме» до х. «Ледницата», тука има и пещера, която няма да пропуснем! Следва с. Мугла, после местността «Чаирите» и спускаме към с. Триград. Няма страшно – имаме 4 дни за това! В с. Триград разпъваме палатките и вадим въжетата и лодките! Имаме 3 дни за страшно много интересни и леко страшни приключения. Какви ли? Елате и ще разберете!

2. “Алпийско приключение – над 2500” – Рила /42°10′С – 23°23′И/
Какво ли ще се случва през тези 6 дни и нощи?

Рила – 6 дни – 11.07. – 16.07.2016г.
Възрастови групи: 9 – 13г.
Индивидуална цена за участие – 390лв.

Както обикновенно ще започнем от «ниското» на палатки между дърветата, където ще се поопознаем, свикнем един с друг и по-сприятелим, чрез много игри и забавления. Ще наблегнем на теорията и практиката с джаджите за катерене – по дърветата и близките скали. Целта е да станем «катерачни машини». Когато сме готови, потегляме към връх „Злия зъб”, под който правим атакуващ лагер на заслон „БАК” на 2500м. н.м.в. и чакаме времето да „позволи”. Когато това стане, изпълзяваме по някой от ръбовете му с въжетата и джаджите и другото ще е история.

3. “Експедиция – Истории за планини и хора”
Гордия Хем! Така са я наричали старите българи.

Стара планина – 7 дни – 18.07. – 24.07.2016г.
Възрастови групи: 14 – 16г.
Индивидуална цена за участие – 450лв.

НОВА ПРОГРАМА!

През тези 7 дни ще пребродим част от билото на планината, дала името на Балканския полуостров. Ще преминем през вековни гори и приказни местности! По време на експедицията ще нощуваме в палатки и хижи. Ще се научим да водим група, да се справяме сами, да планираме и да не се караме. Ще се пробваме да преминем през изпитанието на английските специални части – 6/10/3., с много смях естествено.
Не си мислете, че само ще се ходи в захлас. Планината е магическа и добре крие своите тайни – в част от тях ще бъдем посветени, само трябва да изпълним няколко условия.

4. “С колела и лодки по вятъра – Вело-ветроходно приключение”
…. една съвместна продукция на «Училище Реверсо» и «Байкария» със специалното участие на «Вятър и вода»

Родопи – 7 дни – 22.07. – 28.07.2016г.
Възрастови групи: 12+г.
Индивидуална цена за участие – 390лв.

(цената за този лагер не включва транспорт)

Вятър в косите – това е мотото на курса. Дали ще го гоним с колела или ще го улавяме с платната седем дни ще сме с вятър в косите. Едно приключение из закътаните заливи на яз. Батак, по време на което ще се научим да улавяме вятъра и да плаваме с ветроходна лодка към неизследвани тайни места и острови. Ще спим на палатки на брега, вечер ще разучаваме картата на „голямата вода” около огъня, а през деня ще сме откриватели на неизследвани земи отвъд хоризинта. Ще сменяме ветроходните лодки с колела, а понякога ще се налага де се спускаме и с въжета и всичко това ще правим за да сме непрекъснато с вятър в косите. Ще помагаме на приятелите до нас и ще разчитаме на тях – ще имаме обща цел: ДА СТАНЕМ ЕКИПАЖ.

5. “Вело-каяк експедиция – КРИВА КАПЛА”
За любителите на планинското колоездене и тези които обичат да приключенстват.

Родопи – 7 дни – 29.07. – 04.08.2016г.
Възрастови групи: 12+г.
Индивидуална цена за участие – 420лв.

НОВА ПРОГРАМА – НОВ НЕИЗСЛЕДВАН МАРШРУТ!

Лагерите ще са в непристъпни и красиви заливи на най-чудните язовири в Родопите, където ще ни се случват безброй приключения, но главно ще сме на две гуми и ще сме в кал до ушите. Ще има каяци, въжени градини и всяка вечер НОВ готин лагер с весел огън, около който ще изправяме изкривените през деня капли.
Наемът на колелото е 60лв., в случай че нямате собствено.

АВГУСТ

1. „Морско приключение – Йо – Хо – Хо”
„Всеки бурята обича и пиратството го радва…” – стара пиратска песен.
„Знакът е изтеглен, знамението е ВЯРНО!”

13 дни – 07.08. – 20.08.2016г.
Възрастови групи: 13+г.
Индивидуална цена за участие – 595лв.

«Йо-хо-хо» … без бутилка ром!

В разгара на лятото ще се отдадем на двуседмично пиратско приключение. Ще живеем на палатки, но ще превземаме и къщи за гости по пътя си. Знаем местата на едни от малкото пусти плажове в България и ще ви ги разкрием. Освен това, докато се катерите или спускате с въже ще се разбиват вълни под краката ви. Също така, ще ви покажем хитър и безопасен начин да се спуснете от ръба на скалата във водата, по въже!
„НАСТАНАХА ТРУДНИ ВРЕМЕНА, ОБЛАЦИ СЕ СЪБРАХА НА ХОРИЗОНТА. В СЪВЕТА КАПИТАНИТЕ ПОЧНАХА ДА СЕ ОБЗАЛАГАТ – ЩЕ СЕ СЪБЕРЕ ЛИ НЯКОГА ОТНОВО В ПЪЛЕН СЪСТАВ СЛАВНАТА ПАСМИНА – СТРАХЪТ НА МОРЕТАТА. ПАЗИТЕЛКИТЕ НА КЪСМЕТА ЗАПОЧНАХА ДА СТРАДАТ – ДО ЕДНА ВЛЮБЕНИ В БОЦМАНА РЕШИХА ДА ВДИГНАТ ПРОКЛЯТИЕТО СИ….. И НЕ УСПЯХА. СЪДБАТА БЕ БЕЗСИЛНА – ВСИЧКО БЕ В РЪЦЕТЕ НА ЕКИПАЖА…”

2. „Морско приключение – Робинзониада”
Строеж на пиратско убежище – свободна и защитена от родители пиратска територия…

Южно черноморие – 10 дни – 21.08. – 31.08.2016г.
Възрастови групи: 13+г.
Индивидуална цена за участие – 495лв.

Безметежни дни на един от последните пусти плажове в България – на бивак в приказна гора на 30м. от брега. Ще направим огромен и прекрасно уреден лагер, ще го превърнем в наш скъп и уютен дом, ще го изпълним с живот – ще го направим наш. «Това ли ще правим през цялото време?», ще попитате вие. Съвсем не! Ще се забавляваме, смеем, лудуваме и почиваме. Вечерите ще готвим морски специалитети и ще организираме забави и карнавали, а през дните ще…..е, най-добре елате, за да видите!

СЕПТЕМВРИ

1. “Приключенска мисия” – Рила

Рила, х-л „Дивите петли” – 5 дни – 03.09. – 08.09.2016г.
Възрастови групи: 8 – 11г.
Индивидуална цена за участие – 390лв.

За най-малките приключенци много забавления и весели предизвикателства в полите на Рила. Настаняване в хотелска база „Дивите петли” в местността Гьолечица. Ще има щури игри и дни изпълнени с приключения. Въжена градина, катерене, ориентиране – откриване на различни маршрути и съкровища в гората. Ще се научим как да си помагаме в трудни ситуации и да се справяме с проблемите като задружни приятели, а най-накраят ще изкачим Връх.

2. “Подземно приключение” – Карлуково
Въжетата от нас, куража от вас!

Искърското дефиле, Карлуково 6 дни – 09.09. – 13.09.2016г.
Възрастови групи: 12+г.
Индивидуална цена за участие – 400лв.

В този район има около 500 пещери. Няма да ни стигне времето за всички, но ще направим каквото можем, за да се докоснете до подземното царство на България.
Чували ли сте за „Проходна” – най-голямата проходна пещера в България? А за огромния и вход, за „ОЧИТЕ” на тавана? Е, независимо от отговора присъединете се към нас, защото ще бъде интересно имайки предвид палатките, пещерните джаджи, тролеите, походите, катеренето, игрите, вечерните огньове, сладките манджи които сами ще си забърквате, и спомените които ще запазите!

програмите се организират и провеждат от туроператор – АР ЕНД БИ АДВЕНТЧЪР ООД с удостоверение за извършване на туроператорска дейност номер: РК – 01 – 7585

—————————————————————————————————————————————————————-

Цената включва:

- Пълен пансион в палатков лагер, хотел или хижа;
- Програма тип „казус” за курса;
- Индивидуални и групови застраховки;
- Консумативи свързани с програмата, наем на екипировка;
- Разрешителни за бивакуване и придвижване в парковете и резерватите;
- Квалифицирани инструктори – планински водачи, планински спасители, инструктори по обучение чрез преживяване на детски групи, инструктори по алпинизъм и спелеология;
- Подсигурена всякаква необходима бивачна и туристическа екипировка за участниците: палатки, раници, спални чували, постелки и др.
- Организиран превоз, с изключение на съвместните курсове със Сдружение Байкария;

Записване:

Училище за приключения „Реверсо”
гр. София
ул. “Сердика” 19 (Клуб на пътешественика)

Координатори: Димитър Грозданов
Тел: 0888 77 99 79

Записването започва от 01.05.2016г.
Програмите се провеждат при минимум 9 участника.

www.reverso.bg

Публикувано от: