С дъх на пролет – подземно приключение


„С дъх на пролет – подземно приключение” е детска приключенска програма в Карлуково за любителите на скалното катерене, пещерите, смеха и игрите….за тези, който не спират да откриват, да се учат и да се удивляват.
По време на тази програма ще се катерим, ще влизаме в няколко пещери, ще се спускаме с въжета, и естествено ще си говорим около лагерния огън, взирайки се в звездите, и правейки планове за следващият ден. Ще откриваме затънтени каньони, в които не стъпва често човешки крак. Ще ползваме въжета, каски, седалки и останалата необходима екипировка, а пътя ще намираме с карти и компаси внимавайки за посоките.
В зависимост от възрастта имаме две различни програми, които ще се проведат в района на Карлуково през пролетната ваканция за 6 дни (10 – 15 април 2017г.). Групата за големите е за младежи на 13-16 годишна възраст, а за малките – между 10 и 12 години.

Такса за участие: 390 лв.
Таксата включва транспорт, настаняване, храна, квалифицирани инструктори, специализирана екипировка, застраховка. Таксата е валидна при минимум 12 участника.

Дати за провеждане: 10 – 15 април 2017
Краен срок за записване: 28 март 2017
Въпроси, коментари и записвания: mail@reversobg.org / bikearea@gmail.com или 0888 77 99 79 – Димитър Грозданов
www. reverso.bg

Програма*

Ден 1 (10.04.2017)
Събиране в 9 ч. пред Националния стадион „В. Левски” и отпътуване. След пристигане се настаняваме в хотел „Национален пещерен дом” http://npdkarlukovo.wixsite.com/lukovit в местността Карлуково. Разделяне на групи. Постигане на приятелска и забавна атмосфера, чрез игри за запознаване, сближаване и забавление. Програма, правила, навлизане в историята на лагера. Опознавателен обход на местността – къде се намираме и какво ни заобикаля.

Ден 2 (11.04.2017)
Сплотяване на групата – как говорим по между си и как вземаме решения. Работа с алпийска екипировка – скално катерене, пускане на рапел по скала, работа с алпийска и спелео екипировка.

Ден 3 (12.04.2017)
Кратък преход, ориентиране с карти и компаси, спускане по скали. Търсене и евакуиране на пострадал. Работа в екип.

Ден 4 (13.04.2017)
Обучение по работа с пещерна екипировка, знания за придвижване и оцеляване сред „подземният свят”, катерене по скала, влизане в пещера.

Ден 5 (14.04.2017)
Влизане в пещера, планиране и работа в екип.

Ден 6 (15.04.2017)
Заключителна част, разбор на приключението и това, което научихме. Екологична инициатива – почистване на пещера, национален обект. Отпътуване към София.

* Програмата е сходна за лагерите на двете възрастови групи, но е с различна сложност и натоваренос за различните възрасти – програмата на по малките е изпълнена с повече игри, практиките – влизанията в пещери, катеренето и обученията са съобразени с възраста на групата.
* Програмата за по голямите включва различни пещери за влизане от миналогодишните, както и нови скали за катерене.
Повече информация за организацията и условията за записване на: www. reverso.bg

Условия за участие:
Съгласие за участие и подходящо здравословно състояние. Участниците трябва да попадат в определената за курса възрастова група (10-12 или 13-16 години). Те трябва да бъдат в добро здравословно състояние, което се декларира с нарочна декларация. Задължително е попълването на декларация за съгласие за участие от страна на родителите на участника.
Настаняване. Участниците се настаняват в хотел „Национален пещерен дом” – Карлуково (http://npdkarlukovo.wix.com/lukovit), но планираме при сухо и топло време евентуално да спим някоя вечер и на палатки в близост до хотела.
Храна. В рамките на курса децата се хранят три пъти на ден в ресторанта на хотела, или със сухи пакети навън по време на занятията.

Екипировка:
Всеки участник сам осигурява личната екипировка, тя включва подходящи дрехи и обувки, санитарни принадлежности. Ние предоставяме другата специализираната екипировка – алпийска и спелео екипировка, карти, компаси, и всички други неща необходими за провеждане на програмата.

Транспорт:
Той е осигурен и включен в цената на програмата. Тръгването е в 9 ч. от паркинга пред Националния стадион. Връщането ще бъде на същото място, като часа ще уточним допълнително.

Публикувано от: