Зимен детски лагер 2020 – Белмекен за големите

Зимните лагери имат ненадминат чар и ни обгръщат с песента на хрупащия под стъпките ни сняг и веселия детски смях. Белмекен е мястото, на което спортисти от цял свят се подготвят за своите рекорди и постижения и за седмица ние ще дишаме този вълшебен въздух. Ще се запознаем с тази част на Рила и ще научим всичко за зимната планина, ще строим снежни иглута и ще правим пешеходни преходи в района, а вечер ще се прибираме в базата, за да играем с новите приятели и да слушаме разкази за близки и далечни места.

Възраст: 11 – 13 години.
Дати за провеждане: 01-05.02.2020 г.
Краен срок за записване: 29 януари 2020
Район: Рила – Високопланинска туристическа база „Белмекен“

Зимен лагер Белмекен 2020

Програмата включва следните дейности:
– пешеходни преходи в района на яз. Белмекен, изкачване на панорамни върхове в района;
– обучение по лавинна безопасност;
– ориентиране – способи и инструменти, избор на подходящи и безопасни маршрути през зимата;
– запознаване с различните видове зимни биваци и опит за изграждането им;
– вечерни дискусии;
– екипни игри и задачи.

Такса за участие*: 350 лв.
Може да бъде заявен организиран транспорт допълнително. Цена се формира в зависимост от броя на записаните участници.

Програмата е съвместна продукция на „Училище за приключения Реверсо“ и „Лагер Беглика“.

Детайлно описание по дни:

ДЕН 1 (01.02., събота) В 8.30 часа отпътуваме от София и се отправяме към Рила планина, там където тя докосва Родопите. Изкачваме се към района на язовир “Белмекен”. Тук ще бъде нашата база за следващите дни, от която ще започват всичките ни маршрути, а вечер ще се прибираме, за да споделяме впечатления и нови знания. Настаняваме се и се запознаваме с няколко забавни игри и групови предизвикателства.

ДЕН 2 (02.02., петък) След закуска обличаме топлите дрехи и се подготвяме за дълъг ден по долината на река Ръжавица (Ръждавица). В първата половина от деня ще разберем колко е важно да познаваме зимната планина и ще научим как да се движим безопасно в нея. Ще разберем каква е задължителната екипировка, без която не трябва да предприемаме зимни походи, как се работи с лавинни уреди, лопата и лавинна сонда и ще наблюдаваме планината и нейните настроения.
За обяд ще се приберем в хижата и ще си отпочинем за следобедната порция зимно приключение. На специално избран удобен и безопасен снежен склон, ще си направим снежни убежища – ще научим какви видове биват те и колко са важни за планинарите през зимата.

ДЕН 3 (03.02., понеделник) Отправяме се към Високопланинския спортен комплекс “Белмекен”, откъдето започва нашият планински преход. Обуваме снегоходките и по зимната туристическа пътека се отправяме към билото на планината. Достигаме до красивата панорамна скала Зъбчето, където се подкрепяме с топъл чай и сандвичи и по обходен маршрут се спускаме отново към долината, докато достигнем базата си.

ДЕН 4 (04.02., вторник) Насочваме се в югоизточна посока и достигаме до началото на пътеката към Славов връх (2306 м). При добро време за около два часа ще достигнем най-високата точка и ще се насладим на зашеметяващи гледки към близки и далечни планини. Ще погледнем към цялото рилско било с връх Белмекен, връх Ибър и Мусаленски дял на Рила планина, и замръзналия язовир “Белмекен”, ще отправим поглед към цялата Горнотракийска низина и при хубаво време ще видим в далечината старопланинското било, и още – Пирин, Славянка, Родопите, гръцкия Боздаг…
Завръщането ни към хотела ще е по същия маршрут, но ще гледаме планината с други очи.

ДЕН 5 (05.02., сряда) В предиобедните часове ще си поговорим за нашите рилски приключения в отминалите дни – какво ново научихме, какви приятелства създадохме, какво научихме за планината и къде мечтаем да отидем. Подготвяме се за отпътуване към дома и събираме спомените си, за да ги споделим със семействата и приятелите си.

Програмата може да претърпи промени по решение на инструкторите в зависимост от индивидуалните особености на групата и метеорологичните условия.

Цената ВКЛЮЧВА:

- планинска застраховка;
- настаняване във ВТБ „Белмекен“ в стаи с 3 и 4 места;
- храна три пъти на ден;
- екипировка, свързана със съпътстващите занимания – снегоходки, карти, компаси, лавинни уреди и настолни игри;
- програма, изпълнена с полезни и весели занимания, и опознаване на нови места;
- квалифицирани инструктори по обучение чрез преживяване на детски групи сред природата.

НЕ ВКЛЮЧВА стойността на транспорта, както и осигуряването на лична екипировка.

*Таксата е валидна при минимум 10 участници.

НЕОБХОДИМИ ДОКУМЕНТИ ЗА УЧАСТИЕ В ДЕТСКИ ЛАГЕР

Формуляр за участие в детски лагер
Медицинска информация за участие в детски лагер

Списък с необходимата зимна екипировка.

Въпроси, коментари и записвания: mail@reverso.bg
Димитър Грозданов – 0888 779979

Програмите се организират и провеждат от туроператор – АР ЕНД БИ АДВЕНТЧЪР ООД с удостоверение за извършване на туроператорска дейност номер: РК – 01 – 7585

Публикувано от: