5 стъпки към природата – дневен лагер за деца от София, 01 – 05 април 2019

През пролетната ваканция ще опитаме нещо ново и различно, за да се срещнем и с най-малките си приятели.
За пръв път предлагаме дневни занимания за деца сред природата и прибиране за нощувка вкъщи. Лагерът „5 стъпки към природата“ има за цел да събуди изследователския дух на децата и да им покаже колко близо до нас са приключенията. Дните ни ще са изпълнени с нови преживявания и гледки, но вечер отново ще се завръщаме у дома, за да разказваме на всички с вълнение къде сме пътували, какво сме видели и научили.
Програмата, която сме разбъркали в приключенския казан, ще ни заведе до пет прекрасни места в близост до София, където природата е рисувала чудни картини милиони години назад. Ще посетим дълбоки дефилета, руйни водопади, свежо зелени гори и поляни, ще играем на воля и ще опознаваме нови места на една крачка разстояние от града.

Програмата е подходяща за деца от 7 до 10г.

Пролетна ваканция 2019 за деца от 7 до 10г.

Програмата включва следните дейности:

– пешеходни разходки из Искърското дефиле, Витоша, Чепън планина;
– наблюдение на птици, земноводни и насекоми;
– запознаване с растителния свят, който се събужда;
– посещения на водопади и пещери, панорамни гледки и простор;
– весели игри и забавления;
– ежедневно прибиране на децата в София.

Дати на провеждане: 01- 05 април 2019г.
Краен срок за записване: 22 март 2019г.

Детайлно описание:

Ден 1. “Живата вода” и змейската чешма. Сутринта пътуваме от София до село Боснек, разположено на около 45 км в посока Перник, за да достигнем до южните, по-непознати и магични части на Витоша. Гората се е раззеленила и наоколо се носи аромата на пролетни цветя, а птичките пеят щастливи под топлите слънчеви лъчи. За нас този ден е важен, за да се опознаем и да направим първите стъпки един към друг. Пътят ни се вие сред дъбовите гори и за около час и половина-два достигаме до чешмата със змейската глава, която загадъчно се зеленее сред горската шума. Отпочиваме и обядваме, играем и се сприятеляваме. Малко по-нагоре се намира пещерата “Живата вода”, в която влизаме, за да открием извора на живителната вода. Разглеждаме картата на района и заедно избираме пътя си наобратно до селото, от където отпътуваме в късния следобед.

Ден 2. При обитателите на Драгоманското блато. Драгоманското блато се намира на около 40 км от София в посока Калотина и е карстово блато в Софийската котловина. Заради богатото си разнообразие от растителни видове, птици и земноводни, то е една от важните влажни зони в България, възстановена през 90-те години на XX век след продължително пресушаване. Заедно ще посетим Центъра за опазване на влажните зони „Драгоманско блато“, където ще разберем повече за обитателите му. Въоръжени с бинокли и вълнение, ще пристъпим сред блатната растителност и ще походим “по водата” по виещи се дървени мостчета, за да търсим редки птици и водни кончета. В близката ферма за развъждане на костенурки ще разберем повече за живота на тези дълголетни животинки. Всичко това ще бъде придружено с весели игри и разходки по склоновете на Чепън планина, за да се върнем вечерта у дома с нови истории и знания.

Ден 3. Геопарк “Искър–Панега” и пещерата Проходна. В третия ден от нашето приключение се отправяме на една вълнуваща разходка из карстовия район около град Луковит и с. Карлуково. Ще се движим по долината на р. Панега, която води началото си от големия карстов извор Глава Панега и е образувала най-ясно изразения и впечатляващ стар меандър у нас. Пътеките и дървените мостчета ни водят през причудливи скални фигури и тайни пещерички, покрай изумрудено зелената вода на реката.
На просторна поляна с беседки спираме за игри, почивка и обяд. Следобед продължаваме разходката си и се изкачваме на платото, откъдето се придвижваме до района на Карлуковския карстов комплекс. В района има над 400 пещери, а ние ще усетим величието и мащаба на впечатляващата открита пещера Проходна с нейните близо петдесет метра височина и небесните очи, гледащи ни от горе. Прибираме се отново, за да разказваме.

Ден 4. От Трън, та на… ждрело. Днес ще се приближим толкова близо до западната ни граница, че една крачка ще ни дели от Сърбия. Дълбок красив каньон е прегърнал р. Ерма, която милиони години е дълбала пътя си през скалите. Трънската екопътека ще ни преведе през зашеметяващи скални откоси и ниши, през направени от човешка ръка тунели, през мостчета над бушуващата река и искрящи водопади. Ще се радваме на събуждащата се природа и ще играем край реките Ерма и Ябланица, ще се опитаме да запомним думите ждрело, каньон, дефиле и пролом и да разберем има ли разлика между тях.

Ден 5. Водопадът Бовска Скакля и Вазовата екопътека. Този път ще пътуваме с влак! Едно ново изживяване, което ще ни преведе по пътя на р. Искър през живописни гледки, съпътствани от ритмичното потракване на железницата. На около 50 км от София от с. Гара Бов започва красивата “Вазова екопътека”. Тя се изкачва по склоновете на Искърското дефиле до с. Заселе, кацнало на платото над дълбокия речен пролом. За около час от гарата достигаме до водопад Бовска Скакля, който пада от 20 м височина и е най-пълноводен и красив в този период на годината. Преминаваме под освежаващите му пръски и пътеката ни издига над зашеметяващи просторни гледки. Достигаме платото, където се отдаваме на почивка и игри по поляните, и се радваме на гледките, вдъхновили писателя Иван Вазов да напише някои от най-хубавите си разкази. В късния следобед отново хващаме влака към София.

Необходими документи за участие:
Формуляр за участие в детски лагер
Медицинска информация за участие в детски лагер

Храна
В рамките на курса децата се хранят с храна, подготвена от родителите.

Екипировка
Всеки участник сам осигурява личната екипировка. Тя включва подходящи дрехи и обувки, санитарни принадлежности. Ние предоставяме специализираната екипировка и всичко друго необходимо за провеждане на програмата.

Транспорт
Той е осигурен и включен в цената на програмата.

Такса за участие: 240лв
Таксата включва транспорт, квалифицирани инструктори, специализирана екипировка, застраховка, беседи в Посетителския център “Драгоманско блато”, транспорт. Таксата е валидна при минимум 10 участника.

Въпроси, коментари и записвания: mail@reverso.bg или 0888 779 979 / 0877 038 385

Програмите се организират и провеждат от туроператор – АР ЕНД БИ АДВЕНТЧЪР ООД с удостоверение за извършване на туроператорска дейност номер: РК – 01 – 7585

Вижте и другите ни предложения за пролетната ваканция 2019г:
- за деца на възраст между 12 и 15 години: Експедиция следа 12: Тайните на Ахрида, 30 март – 4 април 2019г.
- за деца на възраст между 9 и 13 години: Подземно приключение Карлуково: 31 март – 04 април 2019


Публикувано от: