Детски лагер „Експедиция За планините и хората” 2020

Детският лагер „Експедиция За планините и хората” е много повече от екскурзионно в Стара планина. Това е приключение, което ни помага да опознаем планината и така да открием себе си и неподозираните си възможности. Веднъж видим ли на какво сме способни, никога няма да се примирим с по-малко.
Ще бродим от Априлци до Калофер, пъплейки по гръбнака на планината с възможно най-олекотените си раници. Ще преминем през вековни гори и приказни местности. Ще се движим по планинските пътеки и ще навлезем в легендите витаещи в планината.
По време на експедицията ще нощуваме, вечеряме и закусваме в хижи. Ще се научим да водим група, да разчитаме карта и да планираме маршрут, да се справяме сами и да не се караме, да поемаме отговорност, работим в екип и да водим останалите. Ще се опитаме и да се грижим за себе си и останалите.
Не си мислете, че само ще се ходи в захлас. Планината е магическа и добре крие своите тайни – в част от тях ще бъдем посветени, но ще трябва да изпълним няколко условия – да си помагаме и подкрепяме по пътя. Ще се научим да работим с карти и компаси и да се ориентираме. Ще преминем през някои от най-прекрасните части на парк «Централен Балкан», сред които любими са ни Козя стена и Райското пръскало.

Място: Стара планина, Национален Парк „Централен Балкан“
Дати: 25.07 – 31.07.2020г.
Възрастова група: 13+
Индивидуална цена за участие – 460лв.

Детски лагер Стара планина - карта и компас

Програмата по дни:

1. Ден – хижа Хайдушка песен
Тръгваме сутринта от паркинга пред стадион Васил Левски в София и пътуваме с организиран транспорт до хижа Хайдушка песен над с. Чифлика. В района на хижата играем игри за запознанство и постигане на позитивна атмосфера, за сплотяване на групата. Ще се опознаваме, ще учим за преходи в планината, учим се да работим с карти и компас. Вечеряме и нощуваме в хижата.
2. Ден – преход х. Хайдушка песен – х. Козя стена
На следващия ден закусваме в хижата и си приготвяме сандвичи за деня – така ще е всеки ден. Оправяме си раниците и предприемаме първия си преход за лагера през стръмния склон на Васильовското било под зъберите на Червени бряг. Постепенно с умерен наклон и пресичане на улеи, обрасли с ивици гора се излиза до връх Ушите, от където по главното било на Стара планина се стига до крайната ни цел за деня – хижа Козя стена. Вечеряме и нощуваме в хижата.
3. Ден – преход х. Козя Стена – заслон Орлово гнездо
Ако вече имаме доверие на хората от групата, значи сме готови за този страхотен ден с чудни гледки. Баирите ще ни се сторят съвсем леки и приятни, тъй като ще се движим по гръбнака на планината до прохода Беклемето, от където по черен път и пътечки ще достигнем до уютния заслон Орлово гнездо. Вечеряме и нощуваме в заслона.
4. Ден – преход заслон Орлово гнездо – хижа Добрила
Събираме багажа и се отправяме към хижа Добрила, разположена на централното било на Стара планина. Вечеряме и нощуваме в хижата.
5. Ден – преход хижа Добрила – заслон Ботев
Чака ни красив и техничен преход. Първият връх с невероятна гледка, който захапваме след закуска, е Амбарица. Напред се откриват вр. Ботев, Голям Купен, Кръстците, Костенурката, Жълтец и целия път, който трябва да извървим през деня. Вечеряме и нощуваме в заслон Ботев, който функционира като туристическа хижа.

Детски лагер Стара планина - Райското пръскало

6. Ден – преход заслон Ботев – Райското пръскало
Този ден ще изкачим най-високия връх на Гордия Хем, както са наричали древните хора Стара планина – връх Ботев. Стигаме до метеорологичната станция и телевизионната кула и се отправяме към Тарзановата пътека, която ще ни отведе до най-високия водопад на Балканския полуостров „Райското пръскало“ и близката до него хижа Рай. Вечерта правим анализ на наученото и преживяването на групата ни.
7. Ден
Слизаме от хижа Рай до местността Паниците над град Калофер и отпътуваме за София с организиран превоз.

Детски лагер Стара планина

Таксата включва:
- Нощувки, вечери и закуски в хижи или планински туристически заслони;
- Програма тип „казус” за курса;
- Групова застраховка;
- Консумативи свързани с програмата, наем на екипировка;
- Разрешителни за придвижване в парковете и резерватите;
- Квалифицирани инструктори – планински водачи, планински спасители, инструктори по обучение чрез преживяване на детски групи, инструктори по алпинизъм и спелеология;
- Подсигурена туристическа екипировка за участниците: раници, и др.
- Организиран транспорт с лицензирана компания за превоз на детски групи.

НЕОБХОДИМИ ДОКУМЕНТИ ЗА УЧАСТИЕ В КУРС
Формуляр за участие в детски лагер
Медицинска информация за участие в детски лагер

Маршрутите са съобразени със спецификата на детска група и са напълно нормални за деца на 13+ години като натоварване. Изисква се участниците да имат нормална двигателна култура.

Настаняване: Хижи и планински заслони.

Храна: В рамките на курса децата се хранят четири пъти на ден, като задължително едно от ястията е сготвена храна.

Екипировка: Всеки участник сам осигурява личната си екипировка и облекло. Тя включва подходящи дрехи и обувки, дъждобран, лек спален чувал по желание, фенерче, санитарни принадлежности и др.

ВАЖНО: За тази програма осигуряваме раници за участниците, които са подходящи и удобни за планински преходи. Ако имате подходяща ваша лична, молим да ни уведомите.

Транспорт: Всички програми започват от София с организиран транспорт. Тръгване от София до хижа Хайдушка песен над Априлци, връщане от местността Паниците над Калофер до София.

Въпроси, коментари и записвания: 
mail@reverso.bg или
0877 038 385 – Петя Николова
0888 779 979 – Димитър Грозданов

Програмите се организират и провеждат от туроператор – АР ЕНД БИ АДВЕНТЧЪР ООД с удостоверение за извършване на туроператорска дейност номер: РК – 01 – 7585

Публикувано от: