Детски лагер – експедиция “Алпийско приключение над 2500”

Програмата е насочена към големите младежи, готови да се впуснат в нови предизвикателства, да учат и да откриват. Към тези, които обичат природата, движението и смеха. Към момичетата и момчетата, които искат да видят на какво са способни и да станат още по-уверени. Програмата е изпълнена с преходи, скално катерене, има и въжена градина – висока и предизвикателна. Спи се на палатки, готвим храната си сами, вечер седим около огъня, кроим планове за утрешния ден и се смеем.
Както при всяка експедиция, програмата ни започва от лесното и „ниското“ на палатки между дърветата, където ще се поопознаем, свикнем един с друг и сприятелим чрез игри и забавления. Ще наблегнем на теорията и практиката с джаджите за катерене – по дърветата и близките скали. Ще тренираме заедно за изкачването в по-високата планина. Ще се запознаем с катерачния инвентар – за какви ни служи, как се използва. Когато сме готови, потегляме към границата 2500м. изкачвайки един, а защо не и поредица от върхове.

Място: Рила, района на Мальовица
Дати: 11.07 – 17.07.2020г.
Възрастова група: 13+
Индивидуална цена за участие – 420лв.
Краен срок за записване: 7 юли 2020

Въжена градина Реверсо, Мальовица

Част от предизвикателствата:
- Да работим в екип, да се сближим, опознаем и да се разбираме.
- Да говорим, да се изслушваме, да си помагаме и да вземаме решения заедно.
- Да планираме маршрута, да не се губим, да не се отказваме, да стигаме там за където сме тръгнали.
- Да ни е весело.
- Да знаем къде сме, какво ще носим, какво ще ядем и как ще оцеляваме.
- Да покорим страха от височините, да се сприятелим със скалата и формите и.
- Да поемаме отговорност.
- Да живеем сред природата.
- Да приготвяме храната си.
- Да не се отказваме.

Основни дейности:
• забавни и весели екипни игри, които ще ни помагат да учим за себе си и другите, но и много да се смеем.
• въжена градина
• пешеходни разходки и преходи
• ориентиране – работа с карти и компас, проследяване на маршрути, намиране на следи
• изкачване на връх
• катерене
• рисуване и театър

Описание на активностите ни по дни:
1 Ден – ЦПШ Мальовица
Пътуваме с организиран транспорт до Централна планинска школа Мальовица над с. Говедарци, организираме си бивачният лагер: опъваме заедно палатките на близка до школата полянка, подреждаме багажа, опознаваме мястото, запознаваме се с реда, правилата и програмата, споделяме очаквания и нагласи. Играем игри за да се опознаем и постигане на позитивна атмосфера. Учим се да палим огън.
2 Ден – ЦПШ Мальовица
На следващия ден ще сме в района на Школата – ще играем игри за сплотяване на групата. Ще се опознаваме, ще учим за преходи в планината, учим се да работим с карти и компас, учим се да се намираме, когато се изгубим.
Играем игри тип „групови предизвикателства”- откриваме що за чудо е това „група”, какво е „екип”, как можем да го постигнем. Спим в лагера ни, тази вечер сме събрали повече дърва.
3 Ден – работа с въжета, джаджи и алпийска екипировка.
Ако вече сме опознали останалите и им имаме доверие, значи сме готови да се захванем с истинските предизвикателства – ще преминем през въжена градина разположена на високо сред върхарите, учим се да контролираме страха, смеем се. Учим се как да използваме правилно катерачната екипировка. Спим в лагера ни, вече всичко е подредено и уютно, почти като у дома.
4 Ден – катерене на скали
Този ден вдигаме летвата и от гората се качваме по-нависоко, към нови предизвикателства. Вече на ръба на гората, в царството на клека, скалите и дивите кози ще се изправим пред истинска скала и ще се опитаме да я изкачим с вече постигнатите умения. Спим за последна вечер в лагера ни.

Детски лагер Рила 13+

5 Ден – заслон Страшното езеро
Събираме багажа и се отправяме към заслон Страшното езеро. Даже самото име вече респектира. Но както Страшно, то може да е уютно, спокойно и невероятно красиво.
Изкачваме се бавно, като малко по малко прекрачваме във високата планина. Пътьом минаваме през Йончево езеро. Вечерта спим в заслона и на палатки около него.
6 Ден – алпийско приключение над 2500м
Този ден ще се движим над 2500м. От заслон Страшното езеро ще се изкачим до някои от близките върхове в зависимост от времето и възможностите ни. Ще се опитаме да направим траверс на няколко поредни върха, заобиколени от невероятни гледки.
Вечерта спим отново в заслона и на палатки около него.
7 Ден – Придвижваме се към ниските части на планината
Слизаме през хижа Мальовица до ЦПШ, където играем последни игри и отделяме време да си разкажем какво сме преживяли, през какво сме преминали и какво сме научили. Разпределяме багажа за последно и хвърляме последни погледи назад, към това което сме обиколили, отпътуваме за София.

Таксата включва:
- Пълен пансион в палатков лагер, планински туристически заслон или хижа;
- Програма тип „казус” за курса;
- Групова застраховка;
- Консумативи свързани с програмата, наем на екипировка;
- Разрешителни за бивакуване и придвижване в парковете и резерватите;
- Квалифицирани инструктори – планински водачи, инструктори по обучение чрез преживяване на детски групи, инструктори по алпинизъм и спелеология;
- Подсигурена бивачна и туристическа екипировка за участниците: палатки, раници, шалтета (постелки) и др.
- Организиран транспорт с лицензирана компания за превоз на детски групи и/или обществен транспорт.

НЕОБХОДИМИ ДОКУМЕНТИ ЗА УЧАСТИЕ В КУРС:
Формуляр за участие в детски лагер
Медицинска информация за участие в детски лагер

Настаняване: Палатков лагер.

Храна: В рамките на курса децата се хранят четири пъти на ден, като задължително едно от ястията е сготвена храна.

Екипировка: Всеки участник сам осигурява личната си екипировка и облекло. Тя включва подходящи дрехи и обувки, спален чувал, фенерче, санитарни принадлежности и др. Ние предоставяме специализираната екипировка – палатки, шалтета, планински велосипеди, лодки, каски, спасителни жилетки, катерачен инвентар, карти, компаси и т.н.

ВАЖНО: За тази програма осигуряваме раници за участниците – подходящи и удобни за планински преходи (ако държите да сте с ваша лична, моля да ни уведомите).

Транспорт: Всички програми започват от и завършват в София с организиран транспорт на лицензирана транспортна фирма.

За въпроси и записвания: mail@reverso.bg или
0877 038 385 – Петя Николова
0888 779 979 – Димитър Грозданов

Програмите се организират и провеждат от туроператор – АР ЕНД БИ АДВЕНТЧЪР ООД с удостоверение за извършване на туроператорска дейност номер: РК – 01 – 7585
Публикувано от: