Детски лагер „С колела и лодки по вятъра“ 2020

“С колела и лодки по вятъра” е със страхотна програма и има вече богата традиция. Тази година сме помислили за нови вело маршрути, които да ни заведат по нови вълшебни места из Родопи планина. Ще научим много за велосипедите, безопасността и карането в група, но най-вече ще се превърнем в готов на всичко и задружен екип. Ще плаваме и улавяме вятъра с ветрила.
Програмата започва с 4 дни велосипедни преходи в района на яз. Беглик и яз. Широка поляна – всеки ден ще караме, тръгвайки от лагера ни на Чатъма и на края на деня ще се завръщаме обратно. Всеки ден ще увеличаваме трудността и километрите, ще караме по забравени пътеки и из чудни природни резервати. Следващите дни предизвикателствата продължават с ветроходство сред водната шир. Ще учим как да управляваме ветроходните лодки и как да работим като екипаж в абсолютен синхрон.
Препоръчителен е предишен опит в приключенски лагери и добра физическа кондиция, защото ни предстои истинско предизвикателство – да станем екипаж!

Място: Родопи
Дати: 18.07 – 24.07.2020г.
Възрастова група: 13+
Индивидуална цена за участие – 440лв.
Наемът на колело е 80лв., в случай че нямате собствено.

Лагерът е съвместна продукция на «Училище за приключения Реверсо» и ветроходен клуб «Вятър и вода» и включва следните дейности:
– бивакуване на открито и организиране на палаткови лагери;
– планинско колоездене в красивите високи части на Западни Родопи;
– умения за ползване и поддръжка на велосипеда;
– добиване на първоначални умения по ветроходство и плаване в екип;
– ориентиране – работа с компас, карта и GPS;
– екипни игри и много забавления.

Програмата по дни:
Ден 1. Начало: тръгваме рано от стадион В. Левски и след няколко часа попадаме на язовирната стена на Голям Беглик, подготвени сме предварително с раници за каране, разпределяме велосипедите и каските, аптечките, радиостанциите и резервните части и се отправяме на 20-километрова красива обиколка на язовира. Ще спираме да разглеждаме и снимаме, но най-вече ще използваме времето, за да се опознаем, чуем имената си и научим най-важните и основни неща за велосипедите и придвижването ни в група. Късния следобед сме на поляната на лагера ни за следващата седмица. Организираме палатки, храна, ред и правила. Около огъня продължаваме да говорим за нас и нагласите ни, запознаваме се с маршрута за следващия ден.
Ден 2. Обиколка на красивите Родопски язовири. След закуска и подготовка на велосипедите се впускаме в първото си пътешествие. Караме покрай вълшебните заливи на яз. Беглика. След това се насочваме към скрития язовир Тошков Чарк, от който отиваме на юг към яз. Широка поляна, от там през защитената местност Лонгурли се връщаме към уютния ни лагер на Чатъма. Общото разстояние за деня е около 36 км. Ще има много спускания, но и изкачвания, ще лепим гуми и ще научим много за карането в група, ориентирането по карта и безопастността. Ще научим много за хората в групата. Вечерта седим около огъня и разучаваме маршрута за следващия ден, говорим за това, което сме преживели.
Ден 3. Из резерватите: ще направим 40- и няколко километрова обиколка от западната и северозападната страна на яз. Беглика. Ще караме по горски пътища и слабо посещавани пътеки из ливади, гори и по високи била. Ще учим за планирането на маршрута и работата в екип, за водачеството и вземането на решения. Общото разстояние за деня е около 40км. Вечерта около огъня ще говорим за вземането на решения и поемането на отговорност, правим план за утрешния ден, разпределяме ролите и отговорностите.
Ден 4. Наш маршрут – наш план, наша отговорност. Групата съставя собствен 30-километров маршрут, който трябва да завърши в лагера ни. Вечерта правим разбор на наученото и преживяното, подготвяме ролите си за следващите дни, запознаваме се с Капитаните от ветроходен клуб „Вятър и Вода“
Ден 5. Ветроходство – въведение. Започваме деня в лагера с кратко теоретично въведение, което да ни „настрои” на новата вълна. След това разпределяме екипировката и се отправяме към лодките. Стъкмяваме ги заедно и отплаваме. Запознаваме се с основните маневри и принципи в управлението. Спираме някъде за кратка почивка, а може и да се изкъпем в язовира. Прибираме се за вечеря в лагера. Вечерта си говорим за навигация (как се ориентираме в морето) и метеорология (защо, кога и откъде духа вятърът).
Ден 6. Ветроходство – експедиция. Плаваме из язовира, акостираме из островите, търсим съкровища естествено. На връщане прекосяваме целия язовир. Този ден взимаме някои нови елементи и упражняваме уменията си на нови позиции – всеки е заемал всяка от екипажните роли. Вечерта си говорим за ветроходните състезания. Владеем нов език: грот, румпел, шкаторина, форщаг, поворот.
Ден 7. Ветроходство – завръщане. Време е да съберем лагера, да натоварим плячката по корабите и да се отправим към Дома. Сутринта имаме плаване, което ще ни отведе до автобуса. Ще разделим и споделим ценностите във вид на спомени, уроци и откровения. В ранния следобед ще си тръгнем за вкъщи, защото, както казва Пипи (доказан мореплавател!), “няма как да дойдем пак, ако не си тръгнем”.

Ако смятате да използвате собствено колело, ще ви помолим да ни изпратите негова снимка, за да преценим дали е подходящо за избрания маршрут. Велосипедите на младежите, които ще са със собствени такива, трябва да бъдат предварително сервизирани и да имат резервни гума, лепенки, ухо за дерайльор, както и каска.

Таксата включва:
- Пълен пансион в палаткови лагери;
- Наем на ветроходни лодки;
- Групова застраховка;
- Консумативи, свързани с програмата; наем на екипировка;
- Разрешителни за придвижване в парковете и резерватите;
- Квалифицирани инструктори – планински водачи, инструктори по обучение чрез преживяване на детски групи, ветроходни капитани;
- Съпътстващ транспорт на групата по време на вело-преходите.

Храна: В рамките на курса децата се хранят три пъти на ден, като в следобедните часове имаме закуска за подкрепа с вафли и плодове. В дните с преходи и други занимания на открито ще си приготвяме сандвичи за обяд.

Екипировка: Всеки участник сам осигурява личната си екипировка и облекло. Тя включва подходящи дрехи и обувки, фенерче / челник, санитарни принадлежности, спален чувал, малка раница и др. Ние предоставяме специализираната и бивачна екипировка.

Транспорт: Включен е в цената на лагера. Децата се превозват с лицензирана за превоз на детски групи транспортна фирма.

Въпроси, коментари и записвания:
mail@reverso.bg или
0877 038 385 – Петя Николова
0888 779 979 – Димитър Грозданов

НЕОБХОДИМИ ДОКУМЕНТИ ЗА УЧАСТИЕ В КУРС
Формуляр за участие в детски лагер
Медицинска информация за участие в детски лагер

Програмите се организират и провеждат от туроператор – АР ЕНД БИ АДВЕНТЧЪР ООД с удостоверение за извършване на туроператорска дейност номер: РК – 01 – 7585
Публикувано от: