Детски вело-ветроходен лагер „С колела и лодки по вятъра“

Детският лагер “С колела и лодки по вятъра” има вече богата традиция. Започва с 4-дневен велосипеден преход из високите била на Западни Родопи сред красиви места и забравени пътеки. Епичното ни каране ще приключи на бреговете на язовир “Батак”, където предизвикателствата продължават с ветроходство сред водната шир.
Препоръчителен е добър предишен опит в приключенски лагери и добра физическа кондиция, защото ни предстои истински лагер-експедиция!

Място: Родопи
Дати: 29.07 – 04.08.2019г.
Възрастова група: 13+
Индивидуална цена за участие – 450лв.
В цената не е включен транспорт.

Лагерът е съвместна продукция на «Реверсо» и «Байкария» със специалното участие на «Вятър и вода» и включва следните дейности:
– бивакуване на открито и организиране на палаткови лагери;
– планинско колоездене в красивите високи части на Западни Родопи;
– умения за ползване и поддръжка на велосипеда;
– добиване на първоначални умения по ветроходство и плаване в екип;
– ориентиране – работа с компас, карта и GPS;
– екипни игри и много забавления.

Програмата по дни:
Ден 1. Начало – между Рила и Родопите. По обяд децата пристигат в местността Филибелийска поляна, разположена в най-източните части на Рила планина, на около 5 км от седловината Юндола. След запознаване на участниците се захващаме с устройването на лагера. Преди вечеря правим кратка разходка, така че да опознаем велосипедите си и да си припомним основните техники за изкачване и спускане. Вечер край лагерния огън.

Ден 2. Родопско колоездене и гледки. След закуска и прибиране на лагера се впускаме в първото си пътешествие. От Филибелийска поляна се насочваме към билния път, който се спуска до Аврамова седловина. Наслаждаваме се на почти 10 километрово спускане, което ще възнаградим с чаша айрян в кръчме “Щастливеца”. Аврамовата седловина представлява естествена връзка между Рила и Родопите. Тук се намира най-високата ЖП гара на Балканския полуостров. След кратка почивка продължаваме към връх Велийца (1711 м.н.в.), следвайки живописно било, от което се откриват хубави гледки към Рила и Родопите. След Велийца се спускаме към село Кръстава, където правим лагер за пренощуване. Общото разстояние за деня е около 26 км.

Ден 3. По реката. От лагера се насочваме към колоритното село Кръстава и живописната местност Еловата. Следваме добре очертани горски пътища, които ни отвеждат до село Магерово и долината на река Абланица. Продължаваме по нея до водослива ѝ с река Лепеница. Ще научим повече за карстовите процеси в района, за пещерните форми и обитателите на подземния свят. След пещерата продължаваме с още три километра каране и достигаме местността Качаков чарк, където ще се установим за пренощуване. Общото разстояние за деня е около 30 км.

Ден 4. През дивите гори до сладоледа. От Качаков чарк продължаваме колоездачното пътешествие, навлизайки дълбоко в дебрите на родопския дял Баташка планина. Следваме тесен път по долината на река Дондурана и постепенно се изкачваме до седловината Чемериков чаир, свързваща върховете Сютка и Знака. Около нас се издигат вековни смърчов и букови гори, а ако сме по-тихи имаме шанс да видим и някой от горските обитатели. След Чемериков чаир навлизаме в живописната долина на река Семиза и отново поемаме нагоре, изкачвайки се до основното било. Някъде из поляните по пътя спираме за обяд, след което продължаваме със петкилометрово спускане до курорта “Цигов чарк”. Разбира се тук ще направим спирка за сладолед и понички, след което ни очакват финалните шест километра до местността Ушите, където се установяваме на лагер за следващите две вечери.

Детски лагери 2019: С колела и лодки по вятъра - язовир Батак

Ден 5. Ветроходство – въведение. Започваме деня в лагера с кратко теоретично въведение, което да ни „настрои” на новата вълна. След това разпределяме екипировката и се отправяме към лодките. Стъкмяваме ги заедно и отплаваме. Запознаваме се с основните маневри и принципи в управлението. Спираме някъде за кратка почивка, а може и да се изкъпем в язовира. Прибираме се за вечеря в лагера. Вечерта си говорим за навигация (как се ориентираме в морето) и метеорология (защо, кога и откъде духа вятърът).

Ден 6. Ветроходство – експедиция. Плаваме до близкия курорт, където има малко свободно време на сушата. На връщане прекосяваме целия язовир. Този ден взимаме някои нови елементи и упражняваме уменията си на нови позиции – всеки е заемал всяка от екипажните роли. Вечерта си говорим за ветроходните състезания. Владеем нов език: грот, румпел, шкаторина, форщаг, поворот.

Ден 7. Ветроходство – завръщане. Време е да съберем лагера, да натоварим плячката по корабите и да се отправим към Дома. Сутринта имаме плаване, което ще ни отведе до автобуса. Ще разделим и споделим ценностите във вид на спомени, уроци и откровения. В ранния следобед ще си тръгнем за вкъщи, защото, както казва Пипи (доказан мореплавател!), “няма как да дойдем пак, ако не си тръгнем”.

*Програмата може да претърпи малки промени по решение на инструкторите в зависимост от индивидуалните особености на групата и метеорологичните условия.

Таксата включва:
- Пълен пансион в палаткови лагери;
- Наем на велосипед;
- Групова застраховка;
- Консумативи, свързани с програмата; наем на екипировка;
- Разрешителни за придвижване в парковете и резерватите;
- Квалифицирани инструктори – планински водачи, инструктори по обучение чрез преживяване на детски групи, ветроходни капитани;
- Съпътстващ транспорт на групата по време на вело-преходите.

Храна: В рамките на курса децата се хранят три пъти на ден. В дните с преходи и други занимания на открито ще си приготвяме сандвичи за обяд.

Екипировка: Всеки участник сам осигурява личната си екипировка и облекло. Тя включва подходящи дрехи и обувки, фенерче / челник, санитарни принадлежности, спален чувал, малка раница и др. Ние предоставяме специализираната и бивачна екипировка.

Транспорт: Не е включен в цената на лагера. При необходимост осигуряваме транспорт с лицензирана транспортна компания за маршрута София – Юндола и яз. Батак – София, който може да заявите допълнително на стойност 60лв.

Въпроси, коментари и записвания: mail@reverso.bg или
0877 038 385 – Петя Николова
0888 779 979 – Димитър Грозданов

НЕОБХОДИМИ ДОКУМЕНТИ ЗА УЧАСТИЕ В КУРС
Формуляр за участие в детски лагер
Медицинска информация за участие в детски лагер

Програмите се организират и провеждат от туроператор – АР ЕНД БИ АДВЕНТЧЪР ООД с удостоверение за извършване на туроператорска дейност номер: РК – 01 – 7585
Публикувано от: