Детски ветроходен лагер „Нови хоризонти“

„Нови хоризонти“ е програма, която ще ни помогне да се почувстваме като моряци и да опознаем отблизо стихиите на водата и вятъра. Лагерът е за деца, които се интересуват от водни спортове и ветроходство или искат да пробват нещо ново, различно и интересно – какво е да плаваме под платна и да живеем като екипаж. Основна цел на лагера е обучението по ветроходство и задължителната за екипажа работа в екип.
Освен че ще се учим да плаваме, също така ще плуваме, както и ще ловим риба във водите на язовир Батак. Ще прекарваме дните задружно, като истински екипаж и заедно ще посрещаме всички предизвикателства, ще се учим да споделяме, ще играем, ще осмисляме преживяното, ще живеем във водата и край лагерния огън на брега. Денем ще разнообразяваме мисиите по вода с теоретични знания за ветровете, навигацията и опасностите по вода, а вечер ще разказваме истории около огъня и ще разпознаваме звезди и съзвездия.

Място: язовир Батак, Родопите
Дати: 14.07 – 20.07.2019г.
Възрастова група: 13+
Индивидуална цена за участие без / с включен транспорт: – 550лв. / 610лв

Ветроходен лагер Нови хоризонти

Дейности, включени в лагера:
– управление на ветроходна лодка – обучение и практика, работа в екип;
– навигация, метеорология, физика;
– работа с въжета и възли;
– морска етика и легенди;
– импровизирани средства за плаване;
– бивакуване на открито и организиране на палатков лагер;
– екипни игри и много забавления.

Програмата по дни:

Ден 1. Пристигаме на язовир Батак. Първият ден ще премине в подготовка на лагера ни за следващата седмица – превозваме багажа през язовира с лодки и се захващаме с устройването му и удобствата, които ще са ни необходими. Запознаваме се, обсъждаме какво ще ни се случи следващите дни, учим се да се изслушваме, играем игри.

Ден 2. Кораби и екипажи. Как плават корабите, какви са неговите части, каква е ролята на екипажа. Разделяме се на екипажи от 4-6 души с капитан и отплаваме. Ще се занимаваме с мерките за безопасност и взаимопомощ във водата. Вечерта край огъня ще споделим личните си истории, очаквания и нагласи за лагера. Ще разберем къде е хоризонта за всеки един от нас.

Ден 3. Теория и практика. “Преките, бързите и сигурните пътища – теория на лавировката”. Практикуваме наученото, учим се – как да стигнем на север, плавайки на изток и запад. Във времето за теория под небето ще научим за постоянните ветрове и световните морски пътища, а вечерта ще е посветена на вълнуващи и героични морски истории.

Ден 4. Морска етика, пиратство, каперство. Какви са морските правила и кодекси, какви са били пиратите и какво ги е отличавало от „каперите”. Въоръжени с тези знания ще направим набег по вода до цивилизацията – ще доплуваме тихо до курорта Цигов чарк, откъдето ще си набавим важни сладоледи и други блага и съкровища на цивилизацията. Във вечерните часове на светлината на пиратския ни огън ще си поделим заграбеното.

Ден 5. Въжета, възли, ветрове. Ще се учим да работим с въжета и да правим морски възли. След това ще плаваме, за да открием най-добрия плаж и ще направим заслужена почивка – за плуване и състезание за най-виртуозен скок от лодката. В теоретичните часове в бивака ще се запознаем с „Аеродинамика и хидродинамика за деца“ и „Светлинните сигнали в мореплаването“. Около огъня вечерта ще организираме нощ на талантите, а сенките ни ще танцуват по повърхността на водата.

Ден 6. Регата. Въпреки че ще се движим из езерната шир под ветрила, ще ни се наложи да спазваме правила на движение, ще ги изучим старателно – колкото повече пот пролеем в обучението, толкова по-малко трудности ще имаме в практиката. Ще научим повече и за ветроходните състезания: те са най-забавното, но и най-строгото училище. Ще си организираме истинска ветроходна регата. Вечерта край лагерния огън ще има награди и приветствия за победителите – ще изпълним в тяхна чест специален ритуал.

Ден 7. На раздяла. Дойдохме по вода, ще си тръгнем по вода и ще ни върви по вода. Заемаме се с разбор на случилото ни се, какво научихме, с какво ще си тръгнем и превърнахме ли се в екипаж. Товарим багажа на лодките и отплаваме към дома. Ще се разделим трудно, но ще си тръгнем с полезни знания, весели спомени и копнеж по далечни хоризонти.

Детски ветроходен лагер яз. Батак 2019

Таксата включва:
- Пълен пансион в палатков лагер;
- Програма тип „казус” за курса;
- Групова застраховка;
- Консумативи, свързани с програмата; наем на екипировка;
- Разрешителни за придвижване в парковете и резерватите;
- Квалифицирани инструктори – капитани, планински водачи, планински спасители, инструктори по обучение чрез преживяване на детски групи, инструктори по алпинизъм и спелеология;

Храна: В рамките на курса децата се хранят три пъти на ден. В дните с преходи и други занимания на открито ще си приготвяме сандвичи за обяд.

Екипировка: Всеки участник сам осигурява личната си екипировка и облекло. Тя включва подходящи дрехи и обувки, фенерче, санитарни принадлежности, спален чувал, малка раница и др. Ние предоставяме специализираната екипировка.

Транспорт: Може да изберете дали да заявите транспорт или да ползвате собствен.
За желаещите да пътуваме от и до София: има осигурен микробус на лицензирана транспортна фирма до и от язовир Батак, който може да бъде нает за 60лв двупосочно.

Въпроси, коментари и записвания: mail@reverso.bg или
0877 038 385 – Петя Николова
0888 779 979 – Димитър Грозданов

НЕОБХОДИМИ ДОКУМЕНТИ ЗА УЧАСТИЕ В КУРС
Формуляр за участие в детски лагер
Медицинска информация за участие в детски лагер

Програмите се организират и провеждат от туроператор – АР ЕНД БИ АДВЕНТЧЪР ООД с удостоверение за извършване на туроператорска дейност номер: РК – 01 – 7585
Публикувано от: