Детски лагери 2019г – лятна ваканция

ЮНИ


„Приключенска мисия в Родопите” – 7 дни

Място: Еко-хотел Здравец, Родопи
Дати: 17.06 – 23.06.2019г.
Възрастова група: 9 – 12г.
Индивидуална цена за участие – 480лв.

По цял ден ще се забавляваме и ще се наслаждаваме на прекрасните гледки, които ни заобикалят. Ще замисляме и осъществяваме експедиции във вековните гори, които ни заобикалят, ще творим с глина, боички и естествени материали, ще се цапаме до ушите, ще се къпем в басейна. Ще преминаваме по въжета, високо опънати из върхарите на дърветата и ще се катерим по катерачна стена, ще пробваме да яздим коне, ще търсим съкровища и скрити легенди, ще откриваме знаците на гората и ще се учим да се ориентираме с карта и компас. А когато срещнем трудности, ще ги преодоляваме с игри. Лагерът ни ще е в Родопите в еко-хотел Здравец, където любезните домакини ще ни гощават с домашно приготвена вкусна храна.
Вижте повече информация за детския лагер „Приключенска мисия Родопи“, както и програмата по дни тук.


Дневен детски лагер „10 стъпки към природата“

Дати: Седмица I: 17-21 юни и Седмица II: 24-28 юни 2019г.
Възрастова група: 7-10г.
Индивидуална цена за участие – 240лв. за една седмица / 450лв. за двете седмици

След пилотния пролетен лагер „5 стъпки към природата“, по време на който се срещнахме с много въодушевени млади приятели, ви представяме нова компилация от любопитни дестинации на една ръка разстояние от столицата. Този път приключенията ни ще се разгърнат в две седмици от понеделник до петък след края на учебната година, в които нашите по-малки герои ще научат повече за историята, природата и хората, ще откриват света, ще се забавляват и ще намерят приятели. Всяка вечер децата ще се завръщат у дома със здравословен тен, радостна умора и много истории за споделяне.
Вижте повече информация за детския лагер „10 летни стъпки към природата“, както и програмата по дни тук.

ЮЛИ


“Експедиция следа 12 – тайната на траките” – 7 дни

Място: Родопа планина
Дати: 02.07 – 08.07.2019г.
Възрастова група: 12 – 15г.
Индивидуална цена за участие – 440лв.

Изберете ли си този курс, стягайте раниците, защото ще бродим по древен, ама много древен римски път из дебрите на Родопите. Път свързвал светилищата на Бесите.
Започваме от х. «Перелик», където се аклиматизираме и достигаме до х. «Ледницата». Следва село Мугла, после местността «Чаирите» и спускаме към Триград. Няма страшно – имаме 4 дни за това! В Триград разпъваме палатките и вадим въжетата и екипировката за катерене и проникване в пещери! Имаме 3 дни за страшно много интересни и леко страшни приключения. Какви ли? Елате и ще разберете – Кой ще е «Зибайтоса», кой ще е «Жреца», кой ще говори с Вологес и какви ще са предизвикателствата, през които трябва да преминем, за да стигнем до подземното царство…. и да излезем!
Вижте повече подробности за “Експедиция следа 12 – тайната на траките” тук.

“Алпийско приключение – над 2500” /42°10′С – 23°23′И/ – 7 дни
Какво ли ще се случва през тези 7 дни и нощи?

Място: Рила, района на Мальовица
Дати: 10.07 – 16.07.2019г.
Възрастова група: 12 – 15г.
Индивидуална цена за участие – 390лв.

Както при всяка експедиция, ще започнем от „ниското“ на палатки между дърветата, където ще се поопознаем, свикнем един с друг и сприятелим чрез игри и забавления. Ще наблегнем на теорията и практиката с джаджите за катерене – по дърветата и близките скали. Ще тренираме заедно за изкачването в по-високата планина. Ще се запознаем с катерачния инвентар – за какви ни служи, как се използва. Когато сме готови, потегляме към границата 2500м изкачвайки един, а защо не и поредица от върхове.
Вижте повече подробности за “Алпийско приключение – над 2500” тук.

“Приключенска мисия” – Рила – 7 дни

Място: Рила, хотел Дивите петли
Дати: 10.07 – 16.07.2019г.
Възрастова група: 9 – 12г..
Индивидуална цена за участие – 450лв.

За по-малките приключенци много забавления и весели предизвикателства в полите на Рила. Настаняване в хотелска база „Дивите петли” в местността Гьолечица. Ще има щури игри и дни, изпълнени с приключения. По време на лагера ще творим с глина, бои и естествени материали, ще събираме идеи и впечатления чрез истински предизвикателства. Ще се катерим и ориентираме, ще откриваме различни маршрути и съкровища в гората. Ще се научим как да си помагаме в трудни ситуации и да се справяме с проблемите като задружни приятели, а най-накрая ще изкачим връх Мальовица.
Вижте повече подробности за „Приключенска мисия Рила“ тук.


„Нови хоризонти”: ветроходен лагер – 7 дни

Място: язовир Батак, Родопите
Дати: 14.07 – 20.07.2019г.
Възрастова група: 13+
Индивидуална цена за участие без / с включен транспорт: – 550лв. / 610лв

„Нови хоризонти“ е програма, която ще ни помогне да се почувстваме като моряци и да опознаем отблизо стихиите на водата и вятъра. Лагерът е за деца, които се интересуват от водни спортове и ветроходство или искат да пробват нещо ново, различно и интересно – какво е да плаваме под платна и да живеем като екипаж. Основна цел на лагера е обучението по ветроходство и задължителната за екипажа работа в екип.
Освен че ще се учим да плаваме, също така ще плуваме, както и ще ловим риба във водите на язовир Батак. Ще прекарваме дните задружно, като истински екипаж и заедно ще посрещаме всички предизвикателства, ще се учим да споделяме, ще играем, ще осмисляме преживяното, ще живеем във водата и край лагерния огън на брега. Денем ще разнообразяваме мисиите по вода с теоретични знания за ветровете, навигацията и опасностите по вода, а вечер ще разказваме истории около огъня и ще разпознаваме звезди и съзвездия.
Вижте повече подробности а детския лагер „Нови хоризонти“ тук.


„КРИВА КАПЛА 1”: вело-каяк експедиция – 7 дни
За любителите на планинското колоездене и тези които обичат да приключенстват.

Място: Родопа планина
Дати: 20.07 – 26.07.2019г.
Възрастова група: 13+
Индивидуална цена за участие – 440лв.

Лагерите ни ще са в непристъпните и красиви заливи на най-чудните язовири в Родопите, където ще ни се случват безброй приключения, но главно ще сме на две гуми и в кал до ушите. Ще има каяци, въжена градина и всяка вечер ново място с весел огън, около който ще изправяме изкривените през деня капли. През цялото време ще спим на палатки. Сигурно накрая на курса ще се превърнем във вело-машини.
Както обичайно, и тази година сме приготвили нов маршрут, за да не ви е скучно, ако сте били на това приключение миналата година. И ако случайно това каране се окаже, че ви е било малко за лятото – е, приготвили сме и „КРИВА КАПЛА 2” през септември. Дупе да ви е яко!
Наемът на колелото е 85лв., в случай че нямате собствено.
Вижте повече подробности за Крива капла 1 тук.


“С колела и лодки по вятъра” – Вело-ветроходно приключение
…една съвместна продукция на «Училище за приключения Реверсо» и «Байкария» със специалното участие на «Вятър и вода»

Място: Родопи
Дати: 29.07 – 04.08.2019г.
Възрастова група: 13+
Индивидуална цена за участие – 450лв.
В цената не е включен транспорт.

Дали ще гоним вятъра с колела или ще го улавяме с платната – седем дни ще сме с вятър в косите. Едно приключение по пътеките и малко известните пътчета на Родопите с планински велосипеди, по време на което всяка вечер ще строим лагер на ново място. Ще се грижим за колелата си и ще разучаваме маршрутите вечер край огъня. Пътят ще ни отведе до яз. Батак, където ще сменим колелата с ветроходни лодки, но отново ще сме с вятър в косите. Ще сме разположени в близост до брега. Вечер ще разучаваме картата на „голямата вода”, а през деня ще сме откриватели на неизследвани земи отвъд хоризонта. Ще помагаме на другите и ще разчитаме на тях – ще имаме обща цел: ДА СТАНЕМ ЕКИПАЖ.
Вижте повече информация за детския лагер „С колела и лодки по вятъра“ тук.

„Експедиция За планините и хората” – Централен Балкан – 7 дни

Място: Стара планина
Дати: 30.07 – 05.08.2019г.
Възрастова група: 13+
Индивидуална цена за участие – 440лв.

Гордия Хем! Така са я наричали старите българи.
Ще бродим от Априлци до Калофер, пъплейки по гръбнака на планината с възможно най-олекотените си раници. Ще преминем през вековни гори и приказни местности. По време на експедицията ще нощуваме, вечеряме и закусваме в хижи. Ще се научим да водим група, да се справяме сами, да планираме и да не се караме.
Не си мислете, че само ще се ходи в захлас. Планината е магическа и добре крие своите тайни – в част от тях ще бъдем посветени, но ще трябва да изпълним няколко условия – да си помагаме и подкрепяме по пътя. Ще се научим да работим с карти и компаси и да се ориентираме. Ще преминем през някои от най прекрасните части на Парк «Централен Балкан», сред които любими са ни Козя стена и Райското пръскало.
Повече подробности за детския лагер в Стара планина тук:

АВГУСТ


Ветроходен лагер „Първи порив“
…една съвместна продукция на «Училище Реверсо» и «Байкария» със специалното участие на «Вятър и вода»

МЕСТАТА ЗА ТОЗИ ЛАГЕР СА ЗАПЪЛНЕНИ

Място: язовир Беглика, Родопа планина
Дати: 04.08 – 10.08.2019г.
Възрастова група: 9 – 12г.
Индивидуална цена за участие – 450лв.
В цената не е включен транспорт.

Лагерът ще се проведе на бреговете на яз. Голям Беглик, из който ще порим вълните – носени от вятъра, улавяйки го с платна. Ще се научим да го управляваме и насочваме според желанията си, ще се научим да го предвиждаме и разпознаваме. Ще постигнем това чрез много игри, разговори около огъня, каране на колела около язовира и планирането на маршрутите по картата. Ще преминем и през високата въжена градина на Чатъма, ще научим много полезни неща за велосипедите и тяхната поддръжка, както и за бивачната екипировка и нейното използване. Но основната ни цел ще бъде да станем сплотен и задружен екипаж.
Вижте повече подробности за детски лагер „Първи порив“ тук.

„Морско приключение Йо – Хо – Хо” – 12 дни
„Всеки бурята обича и пиратството го радва…” – стара пиратска песен.
„Знакът е изтеглен, знамението е ВЯРНО!”

МЕСТАТА ЗА ТОЗИ ЛАГЕР СА ЗАПЪЛНЕНИ

Място: с. Камен бряг, с. Крапец – Северно Черноморие

Дати: 06.08 – 19.08.2019г.
Възрастова група: 13+
Индивидуална цена за участие – 600лв.

«Йо-хо-хо» … без бутилка ром!
В разгара на лятото ще се отдадем на дълго пиратско приключение. Ще живеем на палатки, но ще превземаме и къщи за гости по пътя си. Знаем местата на едни от малкото пусти плажове в България и ще ви ги разкрием. Освен това, докато се катерите или спускате с въже ще се разбиват вълни под краката ви. Също така, ще ви покажем хитър и безопасен начин да се спуснете от ръба на скалата във водата по въже!
Ще изградим пиратския си бивак до самите дюни, вечер ще зяпаме звездите насядали около огъня и ще кроим планове за следващите дни. Ще построим кораб, ще разчитаме карти и ще търсим съкровища, ще се опитаме да станем приятели.
„НАСТАНАХА ТРУДНИ ВРЕМЕНА, ОБЛАЦИ СЕ СЪБРАХА НА ХОРИЗОНТА. В СЪВЕТА КАПИТАНИТЕ ПОЧНАХА ДА СЕ ОБЗАЛАГАТ – ЩЕ СЕ СЪБЕРЕ ЛИ НЯКОГА ОТНОВО В ПЪЛЕН СЪСТАВ СЛАВНАТА „ПАСМИНА” – СТРАХЪТ НА МОРЕТАТА. ПАЗИТЕЛКИТЕ НА КЪСМЕТА ЗАПОЧНАХА ДА СТРАДАТ – ДО ЕДНА ВЛЮБЕНИ В БОЦМАНА РЕШИХА ДА ВДИГНАТ ПРОКЛЯТИЕТО СИ….. И НЕ УСПЯХА. СЪДБАТА БЕ БЕЗСИЛНА – ВСИЧКО БЕ В РЪЦЕТЕ НА ЕКИПАЖА…”
Вижте повече подробности а детски лагер „Йо-хо-хо“ тук.

„Морско приключение – Робинзониада”
Строеж на пиратско убежище – свободна и защитена от родители пиратска територия…

МЕСТАТА ЗА ТОЗИ ЛАГЕР СА ЗАПЪЛНЕНИ

 Място: плаж Иракли – Южно Черноморие

Дати: 20.08 – 31.08.2019г.
Възрастова група: 13+
Индивидуална цена за участие – 500лв

Строеж на пиратско убежище – свободна и защитена пиратска територия…
Безметежни дни на един от последните пусти плажове в България – на бивак в приказна гора на 100м. от брега. Ще направим огромен и уреден лагер, ще го превърнем в наш скъп и уютен дом, ще го изпълним с живот – ще го направим наш. «Това ли ще правим през цялото време?», ще попитате вие. Съвсем не – ще се забавляваме, смеем, лудуваме и разпускаме. Вечерите ще готвим морски специалитети и ще организираме забави и карнавали, а през дните ще плуваме и ще играем игри…
Вижте повече подробности за „Морско приключение – Робинзониада” тук.

„Приключенска мисия в Родопите” – 7 дни

Място: Еко-хотел Здравец, Родопи
Дати: 21.08 – 27.08.2019г.
Възрастова група: 9 – 12г.
Индивидуална цена за участие – 480лв.

По цял ден ще се забавляваме и ще се наслаждаваме на прекрасните гледки, които ни заобикалят. Ще замисляме и осъществяваме експедиции във вековните гори, които ни заобикалят, ще творим с глина, боички и естествени материали, ще се цапаме до ушите, ще се къпем в басейна. Ще преминаваме по въжета, високо опънати из върхарите на дърветата и ще се катерим по катерачна стена, ще пробваме да яздим коне, ще търсим съкровища и скрити легенди, ще откриваме знаците на гората и ще се учим да се ориентираме с карта и компас. А когато срещнем трудности, ще ги преодоляваме с игри. Лагерът ни ще е в Родопите в еко-хотел Здравец, където любезните домакини ще ни гощават с домашно приготвена вкусна храна.
Вижте повече информация а детския лагер „Приключенска мисия Родопи“, както и програмата по дни тук.

СЕПТЕМВРИ


Детски лагер „С каяк в Източните Родопи“ – 7 дни

Приключенски детски лагер край язовир Студен кладенец в Източните Родопи, който има за цел да запознае децата с тази загадъчна част на любимата ни планина, да ги провокира към откривателство и да събуди изследователския им дух в търсене на крепости, светилища, водопади, скали и пещери в околностите на язовира. През тези 7 дни ще спим на палатки, ще плаваме с каяци, ще се ориентираме, ще търсим пещери, скали и водопади, ще наблюдаваме диви животни и птици.

Място: язовир Студен кладенец, Родопи
Дати: 01.09 – 07.09.2019г.
Възрастова група: 12 – 16г.
Индивидуална цена за участие – 450лв.
Може да бъде заявен двупосочен транспорт от и до София на стойност 70лв.
Описание на програмата по дни на детския лагер “ С каяк в Източните Родопи“ може да намерите тук.


„КРИВА КАПЛА 2”: чиста вело експедиция – 5 дни
За любителите на планинското колоездене и тези които обичат да приключенстват.

Място: Родопа планина
Дати: 04.09 – 08.09.2019г.
Възрастова група: 13+
Индивидуална цена за участие – 340лв.

Програмата е за всички със силен дух и воля, за тези които могат да сами да се справят, но и са добри отборни играчи. Ще се фокусираме изключително върху карането на две гуми, ориентиране с карта и GPS устройства. Ще спим на палатки през цялото време. Ще имате зададена начална и крайна точка на 5-дневния велопреход, а къде ще са разположени лагерите ни – ще решаваме заедно. Така ще проверим дали наистина можем да работим в името на обща цел.
Наемът на колелото е 85лв., в случай че нямате собствено.
Повече подробности за „Крива капла 2″ може да прочетете тук.

Въпроси, коментари и записвания: mail@reverso.bg или
0877 038 385 – Петя Николова
0888 779 979 – Димитър Грозданов

Програмите се организират и провеждат от туроператор – АР ЕНД БИ АДВЕНТЧЪР ООД с удостоверение за извършване на туроператорска дейност номер: РК – 01 – 7585

Цената включва транспорт, настаняване, храна, квалифицирани инструктори, специализирана екипировка, застраховка, с изключение на “С колела и лодки по вятъра” и „Първи порив“, чиито транспорт се заплаща отделно след сформиране на група. 

ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ

1. Как става записването? – Изпратете писмо до mail@reversobg.org със запитване за съответен курс. Ние връщаме потвърждение за записването заедно със здравната анкета и декларация за съгласие на родителя и банкова сметка за превеждане на капаро. Около седмица преди лагера правим родителска среща където събираме останалата част от таксата и приемаме документите (в краен случай ги събираме при започване на лагера).

2. Какво става ако участника не може да дойде? – Независимо от причините за невъзможност на детето да участва, ако съобщите това до 15 дни преди началото на лагера, връщаме 100% от преведеното капаро. При отказване от лагер от 1 до 14 дни преди началната дата е възможно да задържим капарото.

3. Отстъпки? – за едновременно участие на братя и/или сестри 10% от таксата на децата. За участие на едно дете в повече от един лагер за сезона – 5% от таксата за втория и всеки следващ лагер.
Отстъпката за втори или следващ лагер не важи за следните детски лагери: “С колела и лодки по вятъра” и „Първи порив“.

4. Какво трябва да си носи участникът?
Списък с личната екипировка - за курсове на планина / за морски курсове

5. Кой се грижи за децата по време на лагерите? - Нашият колектив се състои от инструктори с опит в работата с деца и други дейности на открито. Обикновено по време на лагерите осигуряваме по един инструктор за всеки 5 деца.

6. Колко трудни са заниманията включени в програмите? - Нивото на трудност на заниманията е съобразено с физическите възможности на децата и младежите в съответната възрастова група. След запознаване с участниците се преценява индивидуално дали да бъде увеличен или намален обема на натоварванията. Разбира се целта ни, не е да постигаме високи спортни постижения, а да се забавляваме и прекарваме добре времето си сред природата.

7. Задължително ли е участието в отделните занимания? - Няма нищо задължително. Всичко, което правим има за цел да подобри уменията на отделните участници или да им помогне да преодолеят някои свои страхове (например от високо или тъмно), но никога няма да принудим участник да участва в нещо против волята си.

8. Какви са битовите условия? - Те са различни в зависимост от програмата. При „подвижните“ лагери нощуваме на палатки и съответно всеки ден „изграждаме“ нов лагер. Обикновено това става в близост до чешма или друг източник на питейна вода. В тези случаи имаме определени правила относно ходенето до тоалетна и управлението на отпадъците с цел осигуряване на хигиена и безопасност. Храната си приготвяме като готвим с помощта на газов котлон или директно върху открит огън и се грижим заедно за чистотата на използваната посуда.
Програмите, които се провеждат в бази за настаняване, протичат с различно темпо и правила. Обикновено при тях храната се предоставя от базата, но е възможно на някои места сами да приготвяме част или цялото меню.
За всеки конкретен лагер може да получите подробна програма по дни с описани специфики на транспорт, настаняване и т.н.

9. С какво се хранят децата? - Участниците в лагерите се хранят задължително три пъти на ден плюс малка следобедна закуска. Примерното меню за един ден е следното: закуска – пържени филии със сладко, сирене и чай; обяд – сандвичи с масло, сирене, кашкавал, колбас, домат, краставица плюс плод и вафла; вечеря -готвено ястие и десерт. Ако някой участник има специфични нужди съответно за него се приготвя подходяща храна. Децата е желателно да не носят собствена храна – не насърчаваме консумирането на т.нар. „junk food“  т.е. чипсове, царевични пръчици и т.н.

10. Медицинско обслужване? - Участниците в нашия екип са обучение да осигуряват първа долекарска помощ т.е. да помогнат в случай на охлузване, лека контузия, неразположение. В случай на нужда от по-сериозна лекарска интервенция пострадалия ще бъде транспортиран в рамките на един час до най-близкото болнично заведение. С цел безопасното пребиваване на участниците е необходимо предварително да знаем за тяхното здравословно състояние – алергии, епилепсия, непоносимост и т.н. В този смисъл е важно да бъде попълнена коректно приложената декларация за медицинско състояние.

11. Могат ли децата да използват мобилни телефони, MP3 и други електронни устройства? - Ние не насърчаваме употребата на подобни устройства. Разбира се децата могат да носят със себе си мобилни телефони и да ги използват, за да поддържат връзка с родителите си, но е редно това да става след приключване на занятията за деня т.е. привечер след 19 часа. Злоупотребяването може да доведе до прибирането телефона на участника за определено време или остатъка от лагера.

12. Кой се грижи за дисциплината по време на лагерите? - Спазването на дисциплина е обща отговорност т.е. както на инструкторите, така и на участниците в лагера. Ние се стремим да зададем достатъчно ясно формулирани правила и съответно да съблюдаваме за тяхното спазване. Обикновено инструкторите прекарват около 80% от денонощието заедно с участниците в лагера.

13. Имат ли нужда децата от „джобни“? - Всичко от, което имат нужда по време на лагера е включено в цената. На някои от местата, през които преминаваме, има възможност за закупуване на лакомства, което става под наш контрол. 20лв. обикновено са предостатъчна сума за джобни.

НЕОБХОДИМИ ДОКУМЕНТИ ЗА УЧАСТИЕ В КУРС
Формуляр за участие в детски лагер
Медицинска информация за участие в детски лагер

Публикувано от: