Пролетна ваканция 2018

Пролетна ваканция 2018 – Подземно приключение Карлуково

Детска приключенска програма за всички, които обичат катеренето на скали, пещерите, смеха с нови приятели и игрите; за тези, които не спират да откриват, да се учат и да се удивляват.

Програмата е подходяща за деца между 9 и 13 години.

По време на нашето подземно приключение ще се катерим, ще влизаме в няколко пещери, ще се спускаме с въжета и естествено ще си говорим около лагерния огън, взирайки се в звездите и правейки планове за следващия ден. Ще откриваме заедно затънтени каньони, в които не стъпва често човешки крак. Ще ползваме въжета, каски, седалки и останалата необходима екипировка, а пътя ще намираме с карти и компаси, внимавайки за посоките. Програмата ще се проведе в района на Карлуково през пролетната ваканция за 5 дни.

Дати за провеждане: 02 – 06 април 2018
Краен срок за записване: 21 март 2018

Подземно приключение Карлуково

Програма:

Ден 1 (02.04.2018)
Отпътуваме рано сутринта от паркинга пред Национален стадион „Васил Левски”. След пристигане се настаняваме в хотел „Национален пещерен дом” в местността Карлуково. Разделяне на групи. Постигане на приятелска и забавна атмосфера, чрез игри за запознаване, сближаване и
забавление. Програма, правила, навлизане в историята на лагера. Опознавателен обход на местността – къде се намираме и какво ни заобикаля.

Ден 2 (03.04.2018)
Сплотяване на групата – как говорим по между си и как вземаме решения. Работа с алпийска екипировка – скално катерене, пускане на рапел по скала, работа с алпийска
и спелео екипировка.

Ден 3 (04.04.2018)
Кратък преход, ориентиране с карти и компаси, обучение по работа с алпийска и пещерна екипировка, спускане по скала с въже, влизане в пещера и среща с подземните обитатели.

Ден 4 (05.04.2018)
Влизане в пещера „Свирчовица”, планиране и работа в екип – подземна научно изследователска експедиция под земната повърхност.

Ден 5 (06.04.2018)
Заключителна част, разбор на приключението и това, което научихме. Екологична инициатива – почистване на пещера, национален обект. Отпътуване към София.

Проходна

Програмата е съобразена с възможностите на възрастовата група и е в игрова и забавна форма. Практиките – влизанията в пещери, катеренето и обученията са съобразени с възрастта на групата.

Условия за участие
Съгласие за участие и подходящо здравословно състояние. Участниците трябва да попадат в определената за курса възрастова група (9-13г.) и да са в добро здравословно състояние, което се декларира с декларация. Задължително е попълването на декларация за съгласие за участие от страна на родителите на участника.

Настаняване
Участниците се настаняват в хотел „Национален пещерен дом” – Карлуково, но планираме при сухо и топло време да спим някоя вечер и на палатки в близост до хотела.

Храна
В рамките на курса децата се хранят три пъти на ден в ресторанта на хотела или със сухи пакети навън по време на занятията.

Екипировка
Всеки участник сам осигурява личната екипировка. Тя включва подходящи дрехи и обувки, санитарни принадлежности. Ние предоставяме специализираната екипировка – алпийска и спелео екипировка, карти, компаси и всичко друго необходимо за провеждане на програмата.

Транспорт
Той е осигурен и включен в цената на програмата. Тръгването е в 08:30ч. от паркинга пред Националния стадион. Връщането ще бъде на същото място, като часа ще уточним допълнително.

Такса за участие: 380 лв
Таксата включва транспорт, настаняване, храна, квалифицирани инструктори, специализирана екипировка, застраховка. Таксата е валидна при минимум 12 участника.

Въпроси, коментари и записвания: mail@reverso.bg или  0889 69 81 82

Пролетна ваканция 2018 - Карлуково

Програмата се провежда от туроператор „Ар енд би Адвенчър“ ООД и е негова собственост.


Приключения в долината на Боровица – Източни Родопи

Източните Родопи са най-хубаво място да се порадваме на събуждащата се природа през пролетта.

Програмата е подходяща за деца между 12 и 15 години.

Включва следните дейности:

  • > пешеходни преходи в района на язовир “Кърджали” и изоставените махали над река Боровица;
  • > откриване на древни култови места, крепости, загадъчни местности и селца;
  • > ориентиране – откриване на правилния маршрут и изкачване до върховете Каратепе и Бездивен;
  • > плаване с моторна лодка във водите на язовир Кърджали;
  • > бивакуване и организиране на лагер под звездите;
  • > екипни игри и задачи.

Дата за провеждане: 31.03.-05.04.2018 г.
Краен срок за записване: 21.03.2018 г.

Източни Родопи

Детайлно описание на програмата

Ден 1 (31.03.2018)

Пристигаме. Пътуване от София до хотел “Боровица”, разположена на западния бряг на язовир “Кърджали”. Пътуването отнема около 4 часа. Настаняване в хотела. Запознаване на участниците в лагера и екипни игри.

Ден 2 (01.04.2018)

Пещерата Утроба. През този ден се отправяме на преход из хълмовете северно от хотела. За около час се изкачваме до култовото място Утробата, представляващо изкопана от човека пещера, която вероятно е служела за провеждането на ритуални дейности от древните обитатели на района. Преходът ни ще продължи към село Илийница, където ще спрем за обяд-пикник, а след обяда се връщаме обратно към хотела.

Ден 3 (02.04.2018)

Крепостта “Патмос” и връх Каратепе. Започваме деня с кратък трансфер с моторна лодка през водите на язовира. Целта ни е да достигнем до полуострова, образуван между долините на река Боровица и река Арда. В най-високата точка на полуострова личат руините на средновековната крепост “Патмос”, която е охранявала подхода към долините на двете реки. От крепостта се наслаждаваме на хубава гледка към водите на язовира и заобикалящите го хълмове. Продължаваме прехода си в западна посока, като целта ни е да изкачим високия 700 м връх Каратепе. Върхът се отличава със специфичната си конусовидна форма, а скалите, от които е изграден, разказват за бурната геоложка история на района. Следобед се връщаме по същия път обратно в хижата.

Ден 4 (03.04.2018)

Палатков лагер в подножието на Бездивен. Следващите два дни са предвидени за кратка експедиция към загадъчните каменни махали, разположени в подножието на живописния връх Бездивен. Сутринта приготвяме багажа си – раниците трябва да поемат необходимите спални чували, шалтета, дрешки и храна. Отправяме се нагоре по течението на река Боровица и след около 3 км пресичаме речното корито по стар каменен мост. Оттук започва и изкачването към Бездивен – следваме стари кервански пътеки в западна посока. Постепенно набираме височина, а пред нас се откриват красиви гледки. През цялото време минаваме през руините на каменни къщи – останки от махаличките, които са съществували по склоновете на Бездивен. Следобед достигаме подножието на върха и организираме лагера си.

Пролетна ваканция 2018 Каменни махали

Ден 5 (04.04.2018)

Бездивен. Денят започва с прибиране на лагера. Закусваме и продължаваме към темето на Бездивен. Върхът е висок 1140 м и от него се открива прекрасна гледка към хълмовете и долините на Източни Родопи. Продължаваме със спускане в южна посока към изоставената махала Аврамово, откъдето се спускаме до арденския залив на язовир “Кърджали”. Оттук с моторна лодка се връщаме обратно до хотела, където оставаме за последна нощувка.

Ден 6 (05.04.2018)

Отпътуване. След закуска правим закриване на лагера, събираме багажа и се товарим на микробуса обратно към вкъщи. В ранния следобед пристигаме в София.

*Така описаната програма може да претърпи малки промени по решение на инструкторите в зависимост от индивидуалните особености на групата и метеорологичните условия.

Такса за участие: 440 лв.

Включва настаняване, храна, инструктори, специализирана екипировка, застраховка. Не включва стойността на транспорта, както и осигуряването на лична екипировка. Таксата е валидна при минимум 10 участници.

Въпроси, коментари и записвания: mail@reverso.bg или  0889 69 81 82

Пролетна ваканция 2018 Източни Родопи

Програмата се провежда от туроператор „Ар енд би Адвенчър“ ООД и е негова собственост.

Публикувано от: