Летен курсов календар – 2014


Може ли това лято да е по-хубаво от всички предишни? Възможно ли е да разберем по-добре себе си и другите, докато ни се случват необичайни приключения? Умеем ли да се доверяваме на тези, които чувстваме близки? Умеем ли да помагаме, да се чуваме, да се справяме с предизвикателствата пред нас по най-ефективния начин? Да се сприятеляваме?

Това лято ще е по-хубаво от всички отстанали, защото го чакаме с нетърпение отдавна и ще дадем всичко от себе си да се случи. Ще обикаляме по все още диви и некомерсиални места в България. Ще спим на ПАЛАТКИ, в хижи или високопланински заслони. Ще си приготвяме храната сами – каквато искаме и можем, а след това – вечерен огън, лаф под звездите за живота, вселената, любовта и смисъла на всичко останало.

Ще плаваме по вятъра с ВЕТРОХОДНИ ЛОДКИ, с КАЯЦИ в морето и по язовирите, с ЛОДКИ в пещерите, ще правим биваци в необитаеми ЗАЛИВИ или ще откриваме недокоснати от човека подземни езера и галерии. Ще препускаме с КОЛЕЛА по планините, ще изкачваме ВЪРХОВЕ, като се катерим с ВЪЖЕТА и джаджи или пък с раници на гърба.

Ще практикуваме истински алпинизъм. Ще се намираме с карти и компаси, след като се научим да работим с тях.

Ще бъдем АРХЕОЛОЗИ, които откриват отдавна заличени от времето следи из гробници, светилища, стари предания и легенди.

Ще разберем всичко за екипировката, въжетата и джаджите, безопастността, оцеляването, ЕКИПА И ПРИЯТЕЛСТВОТО.

Всичко това ще бъде много истинско – колкото хубаво и незабравимо, толкова и трудно. Ще се справяме заедно!

Ще предприемем истински преходи по билата на планините с всичко необходимо на гърба. Преходи, които изискват планиране и умения за водене на група.

Ще ставаме група и ще се научим да работим в екип, да споделяме, да разчитаме един на друг и да си помагаме, а защо не и да рисуваме.

Ще узнаем всичко за първата помощ, спасяването на хора в планината и в пещерите. Ще разберем как се водят пещерни и алпийски експедиции.

Ще преминем през интересни и забавни игри – така ще учим.

Всичко това ще правим, за да открием как всичко става по-лесно, когато имаш приятели до себе си и как не е опасно, когато си заобиколен от тях.

МАЙ

1. „Подземно приключение“ – Лакатник
Въжетата и джаджите от нас, смеха и куража от вас!

Искърското дефиле, Лакатник – 4 дни – 02.05. – 05.05.2014г.
Възрастови групи: 12 – 15г.
Индивидуална цена за участие – 195лв.

Настаняваме се в къща за гости в подножието на спортните катерачни маршрути на Лакатник – това ще е нашия базов лагер, където ще разгледаме за пръв път екипировката и ще се опознаем, ще се забавляваме вечер около огъня. През останалото време – катерене, въжета и игри. При лоша прогноза или пък ако просто го искаме, можем да прекараме времето си в изследване на една от най големите и лабиринтни етажни пещери в България.

2. ”Неочаквана ваканция” – Беглика
За любителите на планинското колоездене, плуването с каяци и тези, които обичат да приключенстват.

Родопи, яз. Беглика – 3 дни – 23.05. – 25.05.2014г.
Възрастови групи: 12+г.
Индивидуална цена за участие – 195лв.

НОВА ПРОГРАМА!

Ще се установим в симпатични бунгала, разположени на брега на Беглика. Ще караме колела, ще плуваме с каяци, ще направим пикник на необитаем остров, ще влезем в пещера, ще се катерим и летим по въжета на високо сред върхарите на вековните борове – ще се забавляваме и най-важното ще го правим ЗАЕДНО.
Вечер от мъглата над водата изплуват нереални картини, през това време ние ще сме разположени около камината на топло и ще кроим планове за следващото приключение.

ЮНИ

1. “Приключенска мисия” Рила

Рила, х-л „Дивите петли” – 7 дни – 08.06. – 14.06.2014г.
Възрастови групи: 8 – 14г.
Индивидуална цена за участие – 450лв.

За най-малките приключенци много забавления и весели предизвикателства в полите на Рила. Настаняване в хотелска база „Дивите петли” в местността Гьолечица. Ще има щури игри и дни изпълнени с приключения. Въжена градина, катерене, ориентиране – откриване на различни маршрути и съкровища в гората. Ще се научим как да си помагаме в трудни ситуации и да се справяме с проблемите като задружни приятели, а най-накраят ще изкачим Връх.

2. “Вело-каяк експедиция” – Родопи
За любителите на планинското колоездене и всички приключенци.

Родопи – 6 дни – 17.06. – 22.06.2014г.
Възрастови групи: 9+г.
Индивидуална цена за участие – 430лв.

НОВА ПРОГРАМА!

Лагера ни ще е в местността Чатъма – еко селище „Байкария”. По цял ден ще фучим с колелата около язовира и ще се наслаждаваме на прекрасните гледки – ще се мърляме до ушите, но пък вечер ще се къпем. Ще готвим около огъня и ще спим на палатки, но ако времето се развали ще имаме на разположение красиви бунгала на самият бряг. Понякога колелата няма да могат да ни помогнат и ще плуваме с лодки за да стигнем до някой остров – я за да влезем в някоя пещера, я за да се пуснем по някое въже – ще търсим, ще откриваме и ще се учим да оцеляваме. А когато срещнем трудности ще ги преодоляваме с игри.

ЮЛИ

1. “Експедиция следа 12 – тайната на траките” – Родопи
Тракология първа част – ПОСВЕЩЕНИЕТО.

Родопи – 7 дни – 05.07. – 11.07.2014г.
Възрастови групи: 12 – 16г.
Индивидуална цена за участие – 430лв.

Изберете ли си този курс, стягайте раниците, защото ще бродим по древен, ама много древен римски път из дебрите на Родопите. Път свързвал светилищата на Бесите.
Започваме от х. «Перелик», където се аклиматизираме, «отскачаме» до х. «Ледницата», тук има и пещера, която няма да пропуснем! Следва с. Мугла, после местността «Чаирите» и спускаме към с. Триград. Няма страшно – имаме време за това! В с. Триград разпъваме палатките и вадим въжетата и лодките! Очакват ни страшно много интересни и леко страшни приключения. Елате да видите на какви чудеса сте способни!

2. „С колела и лодки по вятъра” – Вело-ветроходно приключение Родопи
… една съвместна продукция на «Училище Реверсо» и «Байкария» със специалното участие на «Вятър и вода».

Родопи – 7 дни – 13.07. – 19.07.2014г.
Възрастови групи: 12+г.
Индивидуална цена за участие – 390лв.

НОВА ПРОГРАМА!

Вятър в косите – това е мотото на курса. Дали ще го гоним с колела, или ще го улавяме с платната седем дни ще сме с вятър в косите. Едно приключение из закътаните заливи на яз. Батак, по време на което ще се научим да улавяме вятъра и да плаваме с ВЕТРОХОДНА ЛОДКА към неизследвани тайни места и острови. Ще спим на палатки на брега, вечер ще разучаваме картата на „голямата вода” около огъня, а през деня ще сме откриватели на неизследвани земи отвъд хоризинта. Ще сменяме ветроходните лодки с колела, а понякога ще се налага де се спускаме и с въжета и всичко това ще правим за да сме непрекъснато с вятър в косите. Ще помагаме на приятелите до нас и ще разчитаме на тях – ще имаме обща цел: ДА СТАНЕМ ЕКИПАЖ.

3. “Вело-каяк експедиция – КРИВА СПИЦА” – Родопи
За любителите на планинското колоездене и тези които обичат да приключенстват.

Родопи – 7 дни – 20.07. – 26.07.2014г.
Възрастови групи: 12+г.
Индивидуална цена за участие – 460лв.

НОВА ПРОГРАМА – НОВ НЕИЗСЛЕДВАН МАРШРУТ!

Лагерите ще са в непристъпни и красиви заливи на най-чудните язовири в Родопите, където ще ни се случват безброй приключения, но главно ще сме на две гуми и ще сме в кал до ушите. Ще има каяци, въжена градина и всяка вечер НОВ готин лагер с весел огън, около който ще изправяме изкривените през деня спици.
Наемът на колелата влиза в цената на курса.

АВГУСТ

1. “Алпийско приключение – над 2500” – Рила /42°10′С – 23°23′И/
Какво ли ще се случва през тези 6 дни и нощи?

Рила – 6 дни – 30.07. – 04.08.2014г.
Възрастови групи: 9 – 14г.
Индивидуална цена за участие – 395лв.

Както обикновенно ще започнем от «ниското» на палатки между дърветата, където ще се поопознаем, свикнем един с друг и по-сприятелим, чрез много игри и забавления. Ще наблегнем на теорията и практиката с джаджите за катерене – по дърветата и близките скали. Целта е да станем «катерачни машини». Когато сме готови потегляме към връх „Злият зъб”, под който правим атакуващ лагер на заслон „БАК” на 2500м. н.м.в. и чакаме времето да позволи. Когато това стане, изпълзяваме по някой от ръбовете му с въжетата и джаджите.

2. „Морско приключение – Йо – Хо – Хо”
„Всеки бурята обича и пиратството го радва…” – стара пиратска песен.
„Знакът е изтеглен, знамението е ВЯРНО!”

14 дни – 07.08. – 20.08.2014г.
Възрастови групи: 12+г.
Индивидуална цена за участие – 595лв.

«Йо-хо-хо» … без бутилка ром!

В разгара на лятото ще се отдадем на двуседмично пиратско приключение. Ще живеем на палатки, но ще превземаме и къщи за гости по пътя си. Знаем местата на едни от малкото пусти плажове в България и ще ви ги разкрием. Освен това, докато се катерите или спускате с въже ще се разбиват вълни под краката ви. Също така, ще ви покажем хитър и безопасен начин да се спуснете от ръба на скалата във водата, по въже!
„НАСТАНАХА ТРУДНИ ВРЕМЕНА, ОБЛАЦИ СЕ СЪБРАХА НА ХОРИЗОНТА. В СЪВЕТА КАПИТАНИТЕ ПОЧНАХА ДА СЕ ОБЗАЛАГАТ – ЩЕ СЕ СЪБЕРЕ ЛИ НЯКОГА ОТНОВО В ПЪЛЕН СЪСТАВ СЛАВНАТА ПАСМИНА – СТРАХЪТ НА МОРЕТАТА. ПАЗИТЕЛКИТЕ НА КЪСМЕТА ЗАПОЧНАХА ДА СТРАДАТ – ДО ЕДНА ВЛЮБЕНИ В БОЦМАНА РЕШИХА ДА ВДИГНАТ ПРОКЛЯТИЕТО СИ… И НЕ УСПЯХА. СЪДБАТА БЕ БЕЗСИЛНА – ВСИЧКО БЕ В РЪЦЕТЕ НА ЕКИПАЖА…”

3. „Морско приключение – Робинзониада”
Строеж на пиратско убежище – свободна и защитена от родители пиратска територия…

Южно черноморие – 12 дни – 21.08. – 01.09.2014г.
Възрастови групи: 12+г.
Индивидуална цена за участие – 495лв.

НОВА ПРОГРАМА!

Безметежни дни на един от последните пусти плажове в България – на бивак в приказна гора на 30м. от брега. Ще направим огромен и прекрасно уреден лагер, ще го превърнем в наш скъп и уютен дом, ще го изпълним с живот – ще го направим наш. «Това ли ще правим през цялото време?», ще попитате вие. Съвсем не! Ще се забавляваме, смеем, лудуваме и почиваме. Вечерите ще готвим морски специалитети и ще организираме забави и карнавали, а през дните ще… най-добре елате, за да видите!

СЕПТЕМВРИ

1. „Подземно приключение” – Враца
Пещеризони – основното ви облекло по време на този курс! Много кал и приключения!

Враца – 6 дни – 03.09. – 08.09.2014г.
Възрастови групи: 9 – 14г.
Индивидуална цена за участие – 380лв.

Района «бъка» от скали и пещери, които ви очакват! Ще се разположим на добре закътана полянка много близо до пещерата «Леденика». Там ще живеем в следващите 6 дни. Ще готвим около огъня и ще спим на палатки. Междувременно ще сме страшно заети. Ще разберем как се чустват истинските катерачи по средата на скалата и къде «зимуват» прилепите!

2. “Подземно приключение” – Карлуково
Въжетата от нас, куража от вас!

Искърското дефиле, Карлуково 5 дни – 09.09. – 13.09.2014г.
Възрастови групи: 12+г.
Индивидуална цена за участие – 250лв.

В този район има около 500 пещери. Няма да ни стигне времето за всички, но ще направим каквото можем, за да се докоснете до подземното царство на България.

Чували ли сте за „Проходна” – най-голямата проходна пещера в България? А за огромния и вход, за „ОЧИТЕ” на тавана? Е, независимо от отговора присъединете се към нас, защото ще бъде интересно имайки предвид палатките, пещерните джаджи, тролеите, походите, катеренето, игрите, вечерните огньове, сладките манджи които сами ще си забърквате, и спомените които ще запазите!

—————————————————————————————————————————————————————-

Цената включва:

- Организиран превоз;
- Пълен пансион в палатков лагер, хотел или хижа;
- Програма тип „казус” за курса;
- Индивидуални и групови застраховки;
- Консумативи свързани с програмата, наем на екипировка;
- Разрешителни за бивакуване и придвижване в парковете и резерватите;
- Квалифицирани инструктори – планински спасители, инструктори по Обучение чрез преживяване на детски групи, инструктори по алпинизъм и спелеология;
- Подсигурена ВСЯКАКВА необходима бивачна и туристическа екипировка за участниците: палатки, раници, спални чували, постелки и др.

Записване:

Училище за приключения „Реверсо”
гр. София
ул. Гурко 34, вх. Б – сутерен (близо до кръстовището на ул. “Гурко” и ул. “Цар Иван Шишман”)
тел: : 0888 77 99 79 / 0885 30 16 81
e-mаil: mail@reverso.bg

Записването започва от 01.05.2014г.
Програмите се провеждат при минимум 9 участника.

www.reverso.bg

Публикувано от: