Close Notification Open Notification

Типове детски програми


Нашите детски програми са стъпили здраво на разбирането ни за добро „приключение”, а то е съчетание от: БЕЗОПАСНО, ВЕСЕЛО, ПОЛЕЗНО!

12/4 – На дванадесет деца – четирима инструктори – специално обучени да работят това, което правят. Инструкторите ни са големи, зрели хора преминали специални обучения с образование и различни професии, а не просто млади хора, на които това им харесва.

Измисляме различни детски програми за различните по възраст участници – съобразяваме се с физическата и емоционална активност на различните по възраст хлапета, както и техните интереси.

В нашите детски лагери приемаме между 8 и 15 участника, за да може да се чуваме едни други и да даваме индивидуално внимание и грижа на всяко дете. Всички деца на даден лагер са на сходна възраст.

Приключенските си лагери провеждаме из цяла България, като местата са съобразени с историите на курсовете и възрастовата група, за която са предназначени.

Задължително сме извън града сред природата – пролетта, лятото и есента на палатки и хижи в зависимост от програмата и времето, а зимата в малки и чисти хотели, почивни станции и хижи.

Участниците в детските лагери се транспортират с малки микробуси на най-добрите и лицензирани транспортни фирми или с железопътен транспорт за някои от програмите ни.

Осигуряваме цялата потребна екипировка за участниците в нашите детски програми, за да сме сигурни , че ползват най-доброто. Най-доброто, което ще им помогне да се чувстват най-комфортно, удобно и безопасно по време на приключенският лагер.
В това число влизат раници, спални чували, всякакви бивачни принадлежности и всичко, за което може да се сетите – до тоалетната хартия, репелентите и хигиенните консумативи.

Всяка една наша детска приключенска програма си има история – история като сценарий на филм, в която потапяме участниците и сами себе си, чрез игрите и приключенията, в които участваме и ни се случват непрекъснато.
Тази история тече плавно по време на цялата програма и неусетно всички ставаме част от нея.

По време на някои от детските лагери сме тракийски войни изследователи, по време на други, пирати търсещи изгубения си късмет. Друг път, археолози разкриващи отдавна покрити с прах легенди, ръководители на алпийски експедиции, подземни изследователи, робинзоновци на самотен плаж, или просто приятели учещи се да оцеляват сред природата.
НО ВИНАГИ, ВИНАГИ……

Винаги независимо къде сме и с какво ще се справяме – започваме от това да видим кой, кой е.

Запознаваме се. Опознаваме се. Отпускаме се – спираме да се притесняваме.
Уверяваме се, че всеки един, точно като мен и теб е дошъл с пълна раница с очаквания, опасения, надежди, нагласи, умения и странности.

Почваме да говорим – първо всички не искаме да говорим, после всички едновременно говорим – тука става сложно. После се уверяваме, че всеки може да се възползва от правото си да говори и да бъде чут.

Как се случва това ли?
Бавно и трудно, но през цялото време е много забавно – всичко се случва чрез игри, приключения, разговори около огъня, трудности и препятствия през които трябва да преминем ЗАЕДНО.

По време на приключенските лагери живеем на палатки, далеч от вкъщи сред непознати момичета и момчета. Налага се да се справяме с хиляди трудности, с които не сме свикнали. Родителите и тези които биха могли да ни помогнат, тези които ни познават, уважават и за които значим нещо, ги няма. Трябва да почнем всичко от начало – сами.
Трика тук, е че всички разбират: успехът ни минава през отношенията с тези, които ни заобикалят.
„Какви отношения? Та аз не ги познавам!”………… , но след 7 дни общи трудности, неволи, малки победи и големи радости, дори и най-обръгналите на циничния градски живот, младежи насълзени се питат – „Нима свърши? Нима повече няма да сме заедно? Та с вас преживях неща, които никога не съм си представял, че могат да ми се случат…….”.

А иначе, по време на всички наши детски лагери участниците се забавляват и смеят много, но главната ни цел не са просто приключенията и „екстремната среда”, а приятелството, работата в екип, разбирателството, споделянето и взаимопомощта.

“Приключение”

Програма предназначена за групи с възраст: 8 – 10г.

За да “откриваш” е нужно само едно – да излезеш навън и да тръгнеш.

Всеки открива нещата от живота сам за себе си. В неговият малък свят те биват откривани за пръв път. Да си първооткривател е хубаво, безкрайно интересно и малко “рисковано”.

Да си сред планината наистина , а не да ти я показва Discovery channel. Да се научиш да оцеляваш във всякакви условия. Какво е усещането – да ти помагат и чуят какво имаш да кажеш? Да усетиш истински важните неща в приятелството. Всичко това ти престои да откриваш по време на курса.

Какво се случва през зимните курсове:

-Как се провежда зимна експедиция?
-Какво трябва да знаем за да оцелеем в планината?
-Поход със снегоходки, или ски, направа на снежна пещера – “иглу”.
-Оказване на “първа помощ”, учебна “лавинна” акция, ориентиране по карта и компас в гората.

Какво се случва през летните курсове:

-Спане на открито в палатки или хижа, вечерни огньове, поход.
-Опасности в планините, оказване на “първа помощ”, ориентиране по карта и компас в гората.
-Как да оцелеем и как да бивакуваме, изкачване на върхове и преминаване на реки с въже.
-“Въжена градина”.
-Начални познания за скалното катерене, алпийският инвентар и работа с него.

“Планинска мисия”

Програма предназначена за групи с възраст: 10 – 12 и 12 – 14г.

На каквато и мисия да поемем в планините, по време на курса, за да успеем най-важно е непрекъснато да бъдем и действаме заедно.

Да се грижим за другите, да поемаме отговорност, да взимаме важни решения и уважаваме останалите, това означава да сме “заедно”. По време на курса се изгражда група – това ни помага да се справяме с проблемите. В групата е много важно доверието – трябва да го създадем и опазим за да успеем.

Какво се случва през зимните курсове:

-Как се провежда зимна експедиция?
-Как да оцеляваме през зимата в планината?
-Как да водим група в планината през зимата и да се грижим за другите?
-Запознаване с екипировката за оцеляване и придвижване през зимата.
-Поход със снегоходки, ски, снежна пещера и катерене по лед.
-Оказване на първа помощ, лавинна акция, ориентиране по карта и компас в гората.

Какво се случва през летните курсове:

-Спане на палатка, или хижа вечерни огньове, поход.
-Опасности в планините, първа помощ
-Как да оцелеем и да бивакуваме навън, изкачване на върхове и преминаване на реки с въже.
-“Въжена градина”.
-Умения за ползване на алпийският инвентар.
-Скално катерене.
-Как да избираме маршрут и как да се движим в планината по карта и компас.
-Водене на група.

“Експедиция”

По време на тази програма участниците се научават не само да работят в екип, но и да го създават, да комуникират без затруднения и изразяват възгледите си, да поемат отговорност, да водят останалите и да се грижат за тях, да преценяват рисковете и да се справят с различни екстремни ситуации възникнали в планината. Натрупват впечатления от най дивите кътчета на нашата природа, научават се да я опазват и уважават. Стават отговорни и самостоятелни.

Зимна експедицияза групи с възраст: 15 – 17 и 17 – 19г.

Зимната експедицията е програма, която се осъществява в движение. Това е между 4 и 10 дневен преход в някоя от нашите планини. Преходът се извършва със ски или снегоходки. Групата е в движение всеки ден, като се придвижва от хижа на хижа. Вечерно време край печката се провеждат лекциите и дискусиите, анализира се преживяното през деня и се набелязват маршрутите за следващият.

През деня по време на предвижването се извършват практиките по придобиването на зимна планинарска култура, ориентирането и движението по карта и компас, симулират се лавинни и нещастни случаи за оказване на първа помощ и се онагледяват методите за оцеляване.

Лятна експедицияза групи с възраст: 12 – 14, 14 – 16 и 16 – 18г.

Програмата е от 5 до 14 дневен преход с бивакуване на палатка, или по хижи. Може да се осъществи във всяка една планина в България. С такава продължителност курса е достатъчен за да се запознаят участниците от близо с природо-географските характеристики на района, растителното и животинско био-разнообразие, застрашените видове, саморегулиращите се екосистеми на територията на парковете, резерватите и застрашените местности, както и начини за тяхното опазване и изучаване. Участниците ще научат за охраняемите зони и опазването им, “Червената книга”, “Бернската конвенция” и крехкостта на екосистемите, които ще ги заобикалят по време на експедицията.

Практичните занятия включват:

-Планинска култура: опастности в планините, как да се предпазваме, маршрути и -методи на предвижване, оцеляване в екстремни ситуации.
-Преминаване на препятствия посредством алпийски способи: скално катерене, спускане по скални стени, преминаване по въже над река.
-Оказване на първа помощ на пострадал, организиране на спасителна акция, метеорологични познания, оборудване, специализирана екипировка и боравене с алпийски инвентар.

Водна експедицияза групи с възраст над 14г.

Програма, която се осъществява през лятото на язовир, бивакува се на палатки и се използват каяци за водните занимания. Участниците научават правилата и начините за придвижване с плавателните средства, навигация, ориентиране и безопастност. Научават се да бъдат екипаж, да си разпределят отговорности и да ги изпълняват, да се грижат за околните и природата.

“Подземно приключение”

Програма предназначена за групи с възраст: 12 – 15 и 15 – 17г.

На територията на България се намират огромни по размер карстови райони, в които има хиляди пещери. Голяма част от тях са невероятни подземни богатства – уникални по размери, структура и разнообразие, подземни галерии изпълнени с образувания с най-невероятни форми, подземни реки, езера, – причудливо биоразнообразие. Изследването на тези феномени е интересно увлекателно, но също така сложно и отговорно.

По време на този курс участниците работят в екип, като се научават да разпределят ролите си и да бъдат отговорни за себе си и останалите, като се грижат за безопасността си. Създава се атмосфера, в която се разкриват лидерските им качества на базата на преживяното. Осмислят поведението си и стават толерантни към околните и природата.

Какво се случва през зимните курсове:

-Еднодневни, теоретични и практични занимания, и прониквания в пещери близо до гр. София.
-Начални познания за образуването на пещерите, флората и фауната на подземния свят.
-Правила за безопасност при проникване в пещери. Различни видове техники и начин на придвижване. Начални познания за ползването на инвентара за проникване.
-Опазване на подземните карстови форми и етика под земята.

Какво се случва през летните курсове:

-Курсовете са от 2 до 5 дни, бивакува се на палатки или на хижа.
-Специализирани игри за работа в екип и дискусии.
-Извършва се проникване в различни по строеж и форма пещери.
-Придобиват се нагледни практически познания за образуването, строежа и развитието на пещерите, тяхната флора и фауна, както и начините за тяхното откриване, изследване, картиране и опазване.
-Организация на проникването.
-Видове пещери – техники за проникване, обучение за използване на инвентара, въжетата и осветлението.
-Опасности под земята, оказване на първа помощ под земята – инциденти.
-Спускане в отвесни пропасти – екипировка, методи.

“Алпийско приключение”

Програма предназначена за групи с възраст: 12 – 15 и 15 – 17г.

По време на този курс участниците работят в екип, като се научават да разпределят ролите си и да бъдат отговорни за себе си и останалите, като се грижат за безопасността си. Създава се атмосфера, в която се разкриват лидерските им качества на базата на преживяното. Осмислят поведението си и стават толерантни към околните и природата.

Какво се случва през летните курсове:

Продължителността е от 4 до 10дни като се бивакува на палатки.

В програмата са включени: специализирани игри за сплотяване на група и дискусии; обучение за работа с алпийски инвентар; “трекинг”, скално катерене; “въжена градина”; изкачване на връх с алпийски способи; спускане по скални стени; ориентиране по карта и компас; преминаване на непроходими отвесни местности и реки посредством алпийски инвентар; първа помощ и симулиране на инциденти; как да оцеляваме и от какво да се пазим; водене на група – планиране, маршрути, биваци; толерантност към природата – как да опазваме планината.

“Екологичен курс – инициатива за природата”

Тези курсове са с различна продължителност и са съфинансирани от програми по екологични проекти, по които организацията работи. Участниците в тези курсове трябва да са участвали поне в два предишни курса и да са най-малко на 14г. Те заплащат само транспорта си, като останалите разходи се поемат от организаторите на проявата.
Трудът е доброволен и не се заплаща.
Инициативите биват най различни – почиствания, залесявания, маркиране на пътеки и маршрути, поставяне на табели и кошчета на територията на паркове и резервати.
Това не са курсове, а младежки еко-инициативи, на които се събират млади хора движени от любов и загриженост към природата, решени да дадат пример чрез труда си.

“Социални курсове”

Предназначени са за деца от социални домове.

На тези курсове децата имат възможност да общуват помежду си в една непринудена и красива обстановка, да се чувстват значими и обгърнати с внимание, както и да придобиват умения за сплотяване и разрешаване на конфликти.

По време на курсовете се разиграват различни комуникационни модели за повишаване на приспособителните възможности, потребни им за бъдещето в живота и тяхната социализация. Стимулира се развиването на вяра в собствените възможности и значимост, и откриване на лидерски качества.

Целите на курсовете се постигат чрез използване на различни методи от експеренциалната педагогика, като програмите се адаптират към особеностите на всяка група. Инструкторите, които осъществяват тези програми, са подготвени за работа с проблемни подрастващи хора.