Дневен лагер на Витоша

Дневен лагер през юли в най-хубавите дни от лятото за млади търсачи на приключения в близката и вълшебна Витоша с обяд от хижа Композиторите – Червената шапчица.

Всеки ден ще стигаме до красиви и некомерсиални места в близката планина, недалеч от София. Места, на които ще откриваме запазени и скрити от погледа природни чудеса и интересни истории. От понеделник до петък ще поемаме на лов за приключения в 8:30ч. от Стадион Васил Левски, а привечер ще се връщаме у дома, за да разкажем къде сме били, какво сме преживяли и научили и какво сме открили. Всеки ден ще има тема свързана с придвижването и престоя ни сред природата, както и с уменията ни да бъдем екип, да се разбираме, да учим заедно и да се забавляваме. Независимо от това накъде ни водят пътечките и маршрутите, всеки ден ще събираме силите си по обяд и ще се подкрепяме в хижа Червената шапчица – Композиторите със специално шампионско изследователско меню. Ще отдъхваме и ще се впускаме отново по следите на приключението ни за деня.

За приключенията:
Ще ви трябват малка раница, бележник, бинокъл, щипка смелост и любопитство: ще бродим по тайни пътеки из планината, ще откриваме скрити съкровища – тайни поляни, закътани места, водопади и причудливи скали, ще погледнем към града от високо, ще се катерим по скали с интересна и специална екипировка, ще има и по някоя и друга лудория, ще научим много за природата, която ни заобикаля, ще бъдем задружни, ще видим как може да си помагаме, да не се разправяме, а да се смеем заедно. Ще научим за картите и компасите, пътеките и знаците, ще се губим понякога – ще изследваме непознати места. Ще боравим с алпийска екипировка – ще се катерим, ще се учим как да оцеляваме сред природата, от какво да се пазим и как да я пазим.

Място: Витоша – х. Композиторите – Червената шапчица
Дати: 10-14 юли, 17-21 юли, 24-28 юли 2023
Възрастова група: 7 – 12г.
Цена за участие: 330 лв. /седмица
-5% за братя и сестри

Минимален брой на децата в групата – 10.
Максимален брой на децата в групата – 17.

Програмата включва:
* обяд от хижа Композиторите – Червената шапчица
* транспорт с лицензирана компания за превоз на детски групи
* планинска застраховка
* забавни и весели игри, даващи умения за позитивна комуникация, сплотяване, работа в екип, общуване в група без конфликти и вземане на решения;
* пешеходни преходи и посещаване на природни и исторически забележителности; начални занимания по скално катерене и игри с въжени елементи, умения за оцеляване и ориентиране, работа с карти и компаси;
* наблюдение на различни животински и растителни видове;
* квалифицирани инструктори – планински водачи, инструктори по обучение чрез преживяване на детски групи, обучени да оказват първа долекарска помощ;

Описание на програмата по дни:
понеделник – разходка в планината, игри за опознаване
вторник – ориентиране, екипни игри, творчески задачи
сряда – ниски въжени предизвикателства, игри и безопасност
четвъртък – катерене и игри
петък – изследователски поход в планината

Продължителността и интензивността на планинските преходи зависи от атмосферните условия и от уменията на децата в групата. Примерно подробно описание на активностите:

Ден 1 „Близката Витоша“ – поляните над Офелиите и Златните мостове. Голяма откривателска разходка, много игри, реки за прескачане и първи уроци за придвижване сред природата, правила и безопасност. Първи примери по задружност и екипност – как се придвижваме в група, за какво внимаваме, как се пазим и се грижим едни за други, какви са правилата на нашата група и нашите отговорности. Този ден ще погледнем Парк Витоша от скритата му и вълшебна страна: диви и запазени непокътнати места на една ръка разстояние. През този ден ще имаме и задача да изградим основите, върху които ще построим нашия изследователски екип.

Ден 2 „Близката Витоша“ – поляните над Златните мостове. Ден за много игри, учим се на екипност, вземаме решения заедно. Учим се на най трудното – изслушваме се и обясняваме какво мислим. Учим се да разчитаме картите, следваме знаците и откриваме пътечките, водим останалите, учим за компасите и маркировките. Навлизаме в тайните на ориентирането и търсенето на скрити неща, създаваме маршрути. Ставаме нещотърсачи. След специалния обяд се захващаме с творчески задачи.

Ден 3 “Въжени предизвикателства” – въжена градина, Ден за личностни и групови предизвикателства, ден за сплотяване на екипа: разучаваме как да използваме екипировката, как да се пазим и да си помагаме едни на други, как да работим в екип, как да планираме и да взимаме решения заедно. Този ден ще преодоляваме въжени предизвикателства над земята, ще преодоляваме страхове и ще си помагаме. За да не сме просто самоуверени, а да сме подготвени за всякакви ситуации, учим за първата помощ и се подготвяме “какво да правим, ако…”. В този ден ще намерим време и да творим с естествени материали.

Ден 4 „Близката Витоша“ – места за катерене – поляните над Златните мостове. Ден за много игри, преминаване на маршрути с карти, търсене на съкровища и справяне с различни забавни групови препятствия. Екипност, изслушване, вземане на решения – всичко, което сме научили влиза в употреба: отиваме да се катерим с въжета, каски и екипировка: внимаваме, помагаме си и се пазим.

Ден 5 Експедиция: “Близката непозната Витоша”: природо-изследователският ни поход ще тръгне от хижа Червената шапчица, където ще се заредим с вкусна храна за обяд и ще продължим към местността ‘’Бистришко бранище’’ и с. Бистрица. Този ден ще научим много за туристическите маршрути, за пътеките, маркировките, защо има резервати и какво пазят те. Ще работим с картите и компасите, ще се ориентираме, също и ще учим да се намираме, когато се загубим, ще слагаме знаци, ще правим карти, ще работим като задружен екип – в това начинание ни помагат игрите, които ни съпътстват навсякъде.
В този ден ще се запознаем и с един малък бръмбар, невинен и слабичък, успял да промени огромни площи от нашата близка планина до неузнаваемост. Ще разберем и как може да му попречим и защо планините и горите понякога са уязвими. По пътя си ще преминем по огромни каменни реки, ще ги изследваме и ще се запознаем с този феномен.

При много дъждовно или горещо време програмата се адаптира и ангажиментът ни за провеждане на занимания остава.

Храна: В рамките на програмата децата се хранят на обяд с вкусна готвена храна, подготвена от специалното меню с предложения на готвача на х. Композиторите – Червената шапчица под формата на супичка и сготвено ястие с възможност и за вегетарианско меню.
Децата може да си носят нещо за междинно похапване – плодове, ядки, енергийни барчета.

Екипировка: Всеки участник сам осигурява личната си екипировка и облекло. Тя включва малка раница, подходящи дрехи и обувки, санитарни принадлежности, вода, шапка с козирка, слънцезащитен крем и др.

Транспорт: Всички програми започват от София с организиран лицензиран транспорт. Среща за тръгване: 08,30ч. на паркинга на автобусите пред централния вход на стадион Васил Левски на ул. Гурко и бул. Евлоги и Христо Георгиеви и допълнителни спирки на Shell бул. България и НИМ.
Прибиране: 17ч. на НИМ – 17.30ч на на стадион Васил Левски.


Форма за записване

Общи условия за записване и участие.

Дневен лагер Реверсо

Ако имате въпроси към нас:
mail@reverso.bg или
0877 038 385 – Петя Николова
0888 779 979 – Димитър Грозданов

Програмите се организират и провеждат от туроператор – АР ЕНД БИ АДВЕНТЧЪР ООД с удостоверение за извършване на туроператорска дейност номер: РК – 01 – 7585

Публикувано от: