Пролетна ваканция – дневен лагер „Приключенски дни“, 1 – 5 април 2024

По време на пролетната ваканция 2024 за всички млади откриватели сме подготвили 5-дневна приключенска програма, която всеки ден ще ни води до интересни и красиви места съвсем близо до града – на една ръка разстояние. Места, на които ще откриваме запазени и скрити от погледа природни чудеса и интересни истории.
Всяка сутрин от понеделник до петък ще поемаме на лов за приключения и тайни, а вечер ще се връщаме у дома нацапани и уморени, за да разкажем къде сме били, какво сме преживяли и какво сме открили. Ще посетим чудни места, останали встрани от забързаното ежедневие на града. Ще се запознаем с магичните и вълшебни кътчета на Искърския пролом.
Всеки ден ще има тема, свързана с поведението ни, оцеляването и придвижването ни сред природата, както и с уменията ни да бъдем екип, да се разбираме, да учим заедно и да се забавляваме.
Ще ви трябва малка раница, бележник, бинокъл, щипка смелост и цялото любопитство, което имате. Ще бродим по тайни пътеки и каньони, ще откриваме скрити водопади, ще влизаме в пещери, ще пътуваме с влак, ще има и по някоя и друга лудория, ще научим много за природата, която ни заобикаля, ще бъдем задружни, ще видим как може да си помагаме, да не се разправяме и да се смеем заедно. Ще научим за картите и компасите, пътеките и знаците, ще се губим понякога – ще изследваме непознати места. Ще се учим как да оцеляваме сред природата, от какво да се пазим и как да я пазим.

Пролетна ваканция 2023

5 дни без устройства в ръцете навън сред природата за ползотворна и качествена почивка от градската среда.

Място: в близост до София: Искърското дефиле
Дати: 1 – 5 Април 2024г.
Възрастова група:: 8 – 12г.
Цена за участие: – 390лв за 5 дни или 90лв на ден за избрани 1, 2, 3 или 4 дни


Форма за записване

Лакатник

Програмата включва следните дейности:
– Програма, организация;
– Групова застраховка;
– Консумативи, свързани с програмата; наем на екипировка;
– Квалифицирани инструктори – планински водачи, планински спасители, инструктори по обучение чрез преживяване на детски групи, инструктори по алпинизъм и спелеология;
– Организиран транспорт с лицензирана компания за превоз на детски групи или обществен превоз с влак.

Подробно описание на програмата по дни:

Ден 1 (1 април) Бовска Скакля. Пътуваме с влак през Искърското дефиле. Устремили сме се към водопада Бовска Скакля и Вазовата еко пътека. Това е първият ни откривателски поход – денят, в който се опознаваме, свикваме едни с други и определяме правилата на групата си. Ще имаме много игри, реки за прескачане, първи уроци за придвижване сред природата и безопастност, първи примери по задружност и екипност – как се придвижваме в група, за какво внимаваме, как се пазим едни други.
Водопадът е над 120м и е място, около което ще открием важен за нашата група ресурс. Пътеката ще изкачим за около 2 часа, тя се вие около водопада през красива гора особено подходяща за нещотърсачество, и въжени препятствия над реката, както и за всякакви игри и весели предизвикателства. Гледката, която ще се разкрие пред нас от върха на пътеката е вълшебна.

Ден 2 (2 април) Лакатник.
Пътуваме с влак през Искърското дефиле, Лакатник – изследователски ден. Опознаваме Лакатнишките скали, пещери, реки и закътани поляни. Мястото е изпълнено с тайни пътечки, скрити водопади, виещи се планински реки, много скали, пещери и тайни, тайни, тайни. Учим се да оцеляваме, да си помагаме и да ползваме екипировката. Правим карта, търсим знаци, намираме висящата алпийска къщичка над скалите, изследваме и описваме “Вражите дупки“, въжените мостове над реката и ще трябва да се върнем. Ще ни стигне ли денят за всичко това?

Ден 3 (3 април) Лакатник.
Пътуваме с влак през Искърското дефиле, Лакатник. Разглеждаме входа и описваме “Ръжишка“ пещера – природна забележителност, населявана от предшествениците ни отпреди 40 000г. Правим карта на археологически обект и изследваме пластовете.
Следващата задължителна спирка е пещера Темната дупка – система на няколко етажа, прорязана от няколко реки. Има си собствени водопади и езера – един малък скрит подземен свят с интересна микрофлора и фауна. Ще навлезем в тъмното, за да си помагаме и да се пазим. Ще научим много за подземните обитатели, ще направим карта и ще скрием нещо, което само ние ще знаем къде е.

Ден 4 (4 април) Искърското дефиле – еко пътеки: Реселец и Искър – Златна Панега.
Пътуваме с микробус до каньона на Реселец. Това е вълшебен изгубен свят на великани, където сред скални кули и причудливи крепости ще научим и много за образуването на планетата ни, за подребата на пластовете под нас и за времето, за което са се подредили. Маршрутът ще ни отведе до природни чудеса, които ще изследваме – пещери, скални кули, лъкатушещи реки и поляни с много пролетни цветя. Има много прекрасни места, на които да спираме и да обърнем внимание на това как се придвижваме в група, как се грижим едни за други и как работим в екип. Ще го направим чрез игри.
Въоръжени с това знание се качваме на микробуса и правим кратък преход до началото на Еко пътека Искър – Златна Панега. Тук ще се разходим покрай синьо-зелените води на река Златна Панега и ще наблюдаваме наяве природното чудо по сътворението на каньон, пещера и скални чудатости.

Ден 5 (5 април) Искърското дефиле – Карлуково, пътуваме с микробус.
Карлуково е карстова местност, в която природата е сътворила чудни форми. Тук е пещерата ”Проходна” , както и още 450 пещери, закътани и скрити каньони, водопади и приказни пътечки, всяка една отвеждаща ни до приключения и предизвикателства. Ще изследваме природния феномен пещера ”Проходна” с чудните форми “Окната” – прозорец към небето във формата на гигантски очи. Ще разберем как река Искър преди милиони години е проправяла пътя си и е оставяла след себе си каньони, пещери и скални кули високи до небето.
Денят ни ще продължи в каньон „Задънен дол“. Тук ще научим много за екипировката, с която се придвижваме под земята и за обитателите на пещерите, ще работим в екип.

Храна: В рамките на курса децата се хранят с храна, подготвена от вкъщи – сандвичи, плодове, ядки и други подходящи продукти за пикник.

Екипировка: Всеки участник сам осигурява личната си екипировка – раница, подходящи дрехи и обувки, слънчеви очила, шапка.

Транспорт: Всички програми започват от София с организиран транспорт. Ще пътуваме с микробус на лицензирана транспортна фирма или с влак.

Място на тръгване: 7:50ч до входа на магазин Била на Централна гара. Прибиране: 18:15 ч на същото място.


Форма за записване

Общи условия за записване и участие.

Ако имате въпроси към нас:
mail@reverso.bg или
0877 038 385 – Петя Николова
0888 779 979 – Димитър Грозданов

Програмите се организират и провеждат от туроператор – АР ЕНД БИ АДВЕНТЧЪР ООД с удостоверение за извършване на туроператорска дейност номер: РК – 01 – 7585

Публикувано от: