Пролетна ваканция 2024 – Приключенски лагер в Източните Родопи

През пролетната ваканция поемаме на приключение в Източните Родопи в района на Маджарово и река Арда. Това са места с топъл Беломорски климат, причудлива флора и фауна и невероятни и странни геоложки форми и скални феномени. Още по-интересна е историята на мястото: древен вулкан създал в недрата на великанското си огнено сърце огромни количества от скъпоценни камъни, минерали, сребро, желязо и ги разпръснал при многократните си изригвания. От най-древни времена хората копаели мини, рудници и възхвалявали боговете от причудливите скални феномени около изстиналия кратер. От тогава са останали следи, светилища и легенди.
В днешни времена през кратера се вият невероятните меандри на Арда. По склоновете ще е пълно с цветя и костенурки, които ще броим, а над главите ни ще се реят величествените египетски и белоглав лешояд.
Програмата ни ще е калейдоскоп от невероятна природа, наблюдение на редки растителни и животински видове, причудливи скални форми и загадъчни планини изградени от аметисти и ахати и обвити в легенди, много легенди.
Ще бродим по стари римски пътища по следите на отдавна забравени истории за изчезнали могъщи народи. Тракийските светилища и храмове в района са много, на някои от тях още се събират хора, извършват обреди и вдъхват живот на миналото. Ще съживим някое от преданията и ще направим собствено разследване в планината на царете. И докато търсим скъпоценности и броим лешояди и костенурки, може да намерим нови приятели из поляните на Ахрида.

Място: Източни Родопи, с. Горно поле, Гаргини къщи
Дати: 01 – 05 април 2024г.
Възрастова група: 12 +
Цена:
650лв. за децата, които тръгват от и се прибират в София
630лв. за децата, които тръгват от и се прибират в Пловдив
5% отстъпка за участието на братя и/или сестри в една и съща програма

Програмата включва:
– игрови занимания за откриване на минерали и забавна геология за деца;
– наблюдение на животински видове в естествена среда;
– посещения на скални светилища, крепости и мегалити;
– пешеходни преходи;
– екипни игри и задачи;
– настаняване в селска къща за гости;
– домашно приготвена храна.


Форма за записване

Описание на програмата по дни:

Ден 1. 01.04
На път към Източни Родопи, Маджарево, с. Горно Поле. Сутринта се събираме в 08.00ч. пред Била на Централна жп гара София, пътуваме от София до Пловдив с влак, а от Пловдив до с. Горно Поле с организирана транспортна фирма. Село Горно Поле е разположено на около 8 км над Маджарово, сред хубави ливади и дъбови гори на ръба на кратер на древен вулкан с невероятна панорама към меандрите на река Арда. Настаняваме се в къща за гости „Гаргини къщи“ за целия период на лагера. След настаняването и запознаването с реда, правилата и програмата се захващаме да се запознаем, да чуем имената, нагласите и очакванията на всички в групата. След това поемаме на изследователска разходка в района и ахваме: наистина е било вулкан и това над нас наистина са лешояди и наистина камъчетата под краката ни искрят между цветята. Ще се запознаем с драматичните геоложки събития на мястото и ще навлезем леко в темата с минералите и как са се образували причудливите скални форми. Ще открием първи скъпоценни находки и ще отброим първи костенурки и лешояди.
Следва домашно приготвената вечеря, разбора на деня около огъня и оглеждането на утрешните маршрути.

Ден 2. 02.04
Около Маджарово. След закуска се отправяме към Маджарово – градчето е разположено на десния бряг на река Арда, в кратера на застинал вулкан. Именно бурната геоложка история на района е причина за наличието на руди, минерали и полускъпоценни камъни. Ще обиколим скалите наоколо и ще търсим аметист, халцедон, ахат и малахит. Това, което намерим, ще можем да добавим към колекцията си и да занесем вкъщи като ценен спомен. Неусетно пътя ни изкарва на меандрите на реката, където е време за обяд, плаж и наблюдения на птици.
След като сме играли и сме поговорили за птиците в района се отбиваме до центъра за опазване на лешоядите. Там ще научим интересни факти за живота на пернатите и усилията, които Българското дружество за защита на птиците полага за опазването им. Привечер се прибираме обратно в Горно поле, време е за огъня и класифициране на находките.

Пролетна ваканция 2019

Ден 3. 03.04
Към “Студен кладенец” и Светослав. В днешния ден се отправяме на запад към района на язовир “Студен кладенец”. По път ще спрем близо до село Долни Главанак, за да посетим най-добре запазения в България кромлех – кръгово мегалитно съоръжение, наподобяващо известния Стоунхендж. Ще проведем разследване за какво са ползвали древните това интересно съоръжение. След посещението на кромлеха ще продължим към село Светослав, в чиито околности ще търсим опали и ясписи, а след обяд ще се спуснем в каменното корито на река Арда. В този участък реката е прокопала дълбоки цепнатини в твърдите вулканични скали – впечатляваме се от интересните форми и мощта на най-голямата родопска река.

Пролетна ваканция 2019 - Кромлех

Продължаваме своето пътешествие към единствения природен резерват в Източни Родопи –“Вълчи дол”. Тук от специално изградено скривалище ще можем да наблюдаваме гнездящите по скалите наоколо лешояди. Привечер пътуваме обратно към базата в Горно поле, имаме да обсъждаме толкова много впечатления около огъня.

Ден 4. 04.04
Глухите камъни. Отново сме на път. Тази сутрин поемаме в източна посока към подножието на връх Света Марина. Там се издигат причудливите и мистични скали, наречени “Глухите камъни”. Свещеното място е използвано от древнотракийските племена, населявали района, но трапецовидните ниши и множеството следи ни казват, че местата са били използвани за гадания и общуване с боговете много преди това.
Множество загадки са свързани с предполагаемото предназначение на трапецовидните ниши – те се откриват единствено по долното поречие на река Арда. Сред комплекса от над 200 трапецовидни ниши, които са издълбани върху монолитните скални блокове има изсечени в скалата две гробници и стълба водеща към водохранилище и тракийско селище. Като пример за почитта на населението към това място и приемствеността между религиите, тук е изградена и църква от 5-6 в., част от монашеска обител.

Пролетна ваканция 2019

Тук ще направим наше разследване за живота на древните, обичаите и бита им.
След обяд продължаваме към село Вълче поле, над което се издига красивата Куш кая (Птича скала) – тук личат следите на още един паметник на древните обитатели на Ахрида.
Време е за последна вечер около огъня и споделяне на преживяното. Толкова много остана да видим и изследваме.

Ден 5. 05.04
Перперикон и скалните гъби. В последния ден от лагера ще посетим още два известни обекта, разкриващи богатството на Ахрида – античния Перперикон, който без съмнение се очертава като един от най-значимите археологически обекти в България, и природния феномен “скалните гъби”, където природните сили са изваяли меката туфова скала във формата на гъби. След обяд пътуваме обратно към София, където се очаква да пристигнем привечер.
Едно е сигурно – ще се върнем.

Така описаната програма може да претърпи промени по решение на инструкторите в зависимост от индивидуалните особености на групата и метеорологичните условия.

Храна
В рамките на курса децата се хранят два пъти на ден в къща за гости с домашно приготвена храна. За обяд ще си правим заедно сандвичи или друга подходяща храна за поход.
Екипировка
Всеки участник сам осигурява личната си екипировка. Тя включва подходящи дрехи и обувки. Ние предоставяме специализираната екипировка за провеждане на програмата.
Транспорт
Той е осигурен и включен в цената на програмата. За този лагер той е комбинация от ЖП и лицензиран автобусен превоз.
Среща за тръгване на децата от София – 8:00ч Централна ЖП гара. Среща за тръгване на децата от Пловдив – 11:20ч от ЖП гара.
Среща за прибиране в Пловдив – 15:20ч, в София – 18:35ч. на същите места.

Краен срок за записване: 25 март 2024 или до изчерпване на местата
Минимален брой участници: 12


Форма за записване

Въпроси, коментари и записвания: mail@reverso.bg или
0877 038 385 – Петя Николова
0888 779 979 – Димитър Грозданов


Публикувано от: