За пръв път на детски лагер

…или какво да направим, за да помогнем на детето си да се чувства по-добре, когато му предстои да бъде на детски лагер за пръв път.

Повечето деца на 9 години се справят успешно с предизвикателството да са далеч от семейството си и в непозната среда за цяла седмица. Последните години, най-вече заради корона вируса, ограничихме социалните контакти и новите преживявания на децата си. Децата прекарваха по-малко време с бабите и дядовците си, за да не им „занесат“ нещо, по-рядко или никога не се е случвало да спят на гости при приятелско семейство без родителите си. Преди да се потопите в процеса на подбор, започнете първо с определяне дали детето ви е готово за лагер – и наистина ли се интересува. Помислете дали вашето дете е прекарвало по-дълго време далеч от дома с приятели или роднини. Ако е така, добре ли е минало всичко?
Ако едно дете не може да се отдели от родителите в други условия, значи светва червена лампичка и имаме основания да се притесняваме, че чисто емоционално ще е рано за лагер. Детето също така трябва да притежава базови умения, за да се справя без близките си, като например способността да нарязва месото си и/или зеленчуците по време на хранене, да поддържа личната си хигиена, да умее да се облича самостоятелно, да връзва връзките на обувките си и т.н.

Ако детето ви изглежда резервирано към идеята за лагер, не натискайте, но се уверете, че ясно разбира какво пропуска.

За пръв път на детски лагер

Лагерът е много интензивно преживяване, защото 24 часа в денонощието си далеч от дома. Вълнуващо е, но е различно от това да ходиш на училище и да се прибираш. Това е създаване на нови приятелства и ново ежедневие. Добре е да обсъдите предстоящото преживяване, като изслушате притесненията на вашето дете и обърнете внимание на ползите от новото приключение. В лагера децата ще имат възможност да надградят своите умения и да развият нови.

Важно е както вие, така и вашето дете да имате реалистични очаквания относно изживяването в лагера. Това е като останалата част от живота; има високи и ниски точки. Има моменти, когато детето ви ще се чувства страхотно и други, в които може да се почувства нещастно, отегчено, меланхолично, сърдито или нервно. Това е напълно естествено и няколко други „новобранци“ ще се чувстват точно по същия начин. Първите няколко дни може да са трудни, но като преминат отвъд зоната си на комфорт, те ще израснат емоционално и ще помнят това приключение цял живот. Опитайте се да се справите с всички притеснения и страхове, които могат да имат. Бъдете позитивни, но бъдете реалисти, защото иначе при първия проблем могат да ви се обадят, за да ги вземете.

В допълнение към провеждането на тези разговори, има много практически стъпки, които можете да предприемете, за да подготвите децата си за лагер:

  1. Разгледайте заедно програмата на сайта. Прочетете описанието на активностите по дни, обърнете внимание на снимките, опитайте се да си представите заедно как протича един ден, каква е рутината.
  2. Пазарувайте заедно за лагера. Накарайте ги да изберат практичните неща, от които се нуждаят и ги оставете да си вземат и нещо забавно. Оставянето на вашето дете да поеме отговорност по този начин също ще му позволи да визуализира какво ще бъде изживяването в лагера.
  3. Следвайте списъка с препоръчителната екипировка и подгответе багажа ЗАЕДНО. Случвало се е да чуем и тийнейджър да звъни с: „Мамо, сложила ли си ми чорапи в багажа? Къде са?“.
  4. Надпишете заедно името на детето на етикетите на нещата, които носи със себе си, особено ако има чисто нови дрехи за планина, обувки или друга екипировка, с която все още не е свикнало.
  5. Изпратете го да спи при приятелче за вечер-две или при роднини, за да се подготви, че няма да сте заедно.
  6. Сложете в багажа карти, тефтерче, химикалка, незаемащи много място настолни игри. Така ще помогнете на децата да се сприятелят по-лесно.

Каквото и да правите, не казвайте на детето си колко много ще ви липсва. Въпреки че и родителите често също имат проблем с раздялата, вие само ще затрудните ситуацията с тази фраза. Вместо това, по-добре е да кажете: „Вълнуваме се за теб и всичко, което ще правиш“.

Публикувано от: