Вело-каяк експедиция „Крива капла 1“ 2023

Каранията са епични, местата през които минаваме – вълшебни и най-хубавото е, че обикновено нещата стават много, много истински. Лагерите ни ще са в непристъпните и красиви заливи на най-чудните язовири в Родопите. За кратко ще живеем на остров, където ще ни се случват безброй приключения – ще гребем и ще се придвижваме до сушата с каяци, а там ще преминем през висока и въздушна въжена градина.
След робинзониадата на острова потегляме с колелата. От тук насетне ще сме предимно на две гуми и в кал до ушите. Всяка вечер ще сме на ново място с весел огън, около който ще изправяме изкривените през деня капли. През цялото време ще спим на палатки, ще приготвяме храната си, ще планираме маршрутите по картата и ще се грижим за велосипедите си. Ще стигнем до селото с най-голяма надморска височина в България – Орцево.

Място: Родопа планина – Беглика, Широка поляна, Селище, Орцево, Юндола
Дати: 09.07 – 15.07.2023г.
Възрастова група: 13+
Цена за участие: 780лв. с включен наем на колело + 70лв за лицензиран транспорт от/до София
Промоционална цена в периода 30 юни- 06 юли: 700лв. + 70лв транспорт
-5% за братя и сестри


Форма за записване

Крива капла Ден 1

Програмата по дни: 

1. Ден – бягство от града – ще живеем на остров!
Тръгваме сутринта от паркинга пред стадион Васил Левски в София и пътуваме с организиран транспорт до язовир Голям Беглик. Подготвени сме предварително с малки раници, в които е най-необходимото за деня. Запознаваме се с плана за деня, разпределяме екипажите по лодките, спасителните жилетки и провизиите и се отправяме към мястото ни за бивакуване за следващите две вечери. След първото ни гребане с каяци и обучението по организацията във водата на екипажите пристигаме на “Големият остров” в яз. Беглика – тук ще построим приказният си островен дом за ден първи и втори. С моторна лодка след нас пристига и багажа ни, палатките, екипировката и посудата за лагера. Организираме своя собствен бивак – палатки, тоалетна, кухня, храна, ред и правила. Около огъня продължаваме да говорим за нас и нагласите ни, запознаваме се с програмата за следващия ден.
2. Ден – каяци, въжена градина и игри
Задачата ни през деня е да свикнем едни с други. Ще го постигнем чрез игри и предизвикателства. Половината от деня сме на високата „въжена градина“, учим се да летим и преодоляваме страха си на махалото, вързано нависоко сред върхарите на боровете. Останалата част от времето ни ще премине в плаване с каяци из язовира, ориентиране по карта и групово справяне с различни проблемни задачи и взимане на решения. Опознаваме заливите и бреговете на язовира отвътре навън. Свикваме да обсъждаме и да се изслушваме, както и да вземаме решения заедно. Целта е да се превърнем в екип, всеки да си знае ролята, да се изслушваме и да не се караме. Приготвяме вечерята си сами. Около огъня изговаряме какво ни се е случило, какво ни харесва, какво искаме. Говорим, смеем се, обсъждаме проблемите и свикваме заедно.
3. Ден – на две гуми
Ставаме рано, товарим багажа на голямата лодка, разваляме лагера, почистваме и отиваме с каяците на сушата за първия ни инструктаж за колелата. От тук нататък съпътстващият ни транспорт ще е сухоземен. Разпределяме велосипедите, каските, аптечките, радиостанциите и резервните части и се отправяме на 30-километровия ни първи за лагера вело преход. Ще спираме да разглеждаме и снимаме, но най-вече ще използваме времето, за да научим най-важните и основни неща за велосипедите и придвижването ни в група. Късния следобед сме на поляната на новия ни лагер. Строим бивака си, сервизираме велосипедите. Вечерта около огъня обсъждаме програмата за следващите дни и маршрутите. Готвим.
4, 5 и 6-ти Ден – на две гуми
След закуска събираме палатките и багажа си и с малки раници, пълни с вода, сандвичи, връхна дреха и резервни части, потегляме на вело-преход. Погрижили сме се за маршрута, ролите в групата, водачите, аптечките, резервните части, радиостанциите и картите. Караме независимо от времето, защото сме подготвени. Късния следобед или привечер пристигаме в нов лагер, където разпъваме отново палатките. Приготвяме заедно вечерята и хапваме, говорим около огъня за приключението, локвите и „онова 5-километрово загубване“.
7. Ден
Отново събираме палатките и багажите си и потегляме на по-кратък от предходните дни вело-преход. Срещаме се с транспорта ни за София и потегляме наобратно. Преди път се събираме в кръг за последно, за да изговорим през какво сме преминали и какво сме преживяли заедно, какво сме научили и какво отнасяме към дома. Равносметка на изминатите километри и начертаните линии на картата.

Вело-каяк лагер Крива капла 1

Таксата включва:
– Организация на нощувки, вечери и закуски в палаткови лагери сред природата;
– Осигуряване на планински сервизиран велосипед, каска, резервни части и подмяна, ако се наложи;
– Каяци, спасителни жилетки;
– Обезопасена за преминаване въжена градина и екипировка;
– Програма тип „казус” за курса;
– Групова застраховка;
– Консумативи свързани с програмата, наем на екипировка;
– Разрешителни за придвижване в парковете и резерватите;
– Квалифицирани инструктори – планински водачи, планински спасители, инструктори по обучение чрез преживяване на детски групи, инструктори по алпинизъм и спелеология;
– Подсигурена туристическа екипировка за участниците: палатки, шалтета и др.
– Организиран транспорт с лицензирана компания за превоз на детски групи.
– Съпътстващ транспорт с бус на групата по време на вело-преходите.

Маршрутите са съобразени със спецификата на детска група и са напълно нормални за деца на 13+ години като натоварване. Необходима е нормална двигателна култура.

Родопите, Крива капла

Храна: В рамките на курса децата се хранят три пъти на ден, като в следобедните часове имаме закуска за подкрепа с вафли и плодове. В дните с преходи и други занимания на открито ще си приготвяме сандвичи за обяд.
Екипировка: Всеки участник сам осигурява личната си екипировка и облекло. Тя включва подходящи дрехи и обувки, челник, санитарни принадлежности, спален чувал, малка раница 20-25 литра и др. Ние предоставяме специализираната и бивачна екипировка. Списък може да видите на тази страница.
Транспорт: Включен е в цената на лагера. Децата се превозват с лицензирана за превоз на детски групи транспортна фирма. Среща с групата: Паркинга пред входа на стадион Васил Левски в 9:00ч. Прибиране към 19:00ч последния ден на същото място.
Краен срок за записване: 10 дни преди началото на лагера


Форма за записване

Ако имате въпроси към нас: 
mail@reverso.bg или
0877 038 385 – Петя Николова
0888 779 979 – Димитър Грозданов

Програмите се организират и провеждат от туроператор – АР ЕНД БИ АДВЕНТЧЪР ООД с удостоверение за извършване на туроператорска дейност номер: РК – 01 – 7585

Публикувано от: