Вело приключение „Родопско равно“ 2023

Нова програма: съвсем мъничко по-леко като километри и наклони е и е много красиво. Щом е родопско равно, значи ще караме колела по гръбнака на Родопите нагоре-надолу с различни амплитуди. Всеки ден ще преминаваме на две гуми през едни от най красивите места в Родопите. Всяка вечер ще разпъваме палатковия си лагер до река или на брега на някой от красивите язовири, ще слушаме музика под звездите и ще обсъждаме накъде да потеглим в утрешния ден. По средата на програмата ще пристигнем на брега на язовир Беглика, където имаме два дни да отдъхнем, да се къпем на воля в язовира и да се качим нависоко сред върхарите на въжената градина. След тези два дни възстановяване, потегляме отново, за да продължим да учим за колелата: как се поддържат и ремонтират, как да се справяме с повредите по пътя с подръчни средства, как да преодоляваме различни по сложност и наклони терени, как да се пазим и караме в група.

Място: Родопа планина – Юндола, Орцево, Беглика, Сърница, Доспат
Дати: 25.07 – 31.07.2023г.
Възрастова група: 13+
Цена за участие: 780лв. с включен наем на колело + 70лв за лицензиран транспорт от/до София
Промоционална цена в периода 01 – 23 юли: 700лв. + 70лв транспорт
5% за братя и сестри


Форма за записване

Родопско равно

Програмата по дни: 

Ден 1. Начало: тръгваме рано от стадион В. Левски и след няколко часа попадаме в местността Старина между Юндола и Белмекен. Забележителната с размерите си и вековните си дървета Филибелийска поляна е мястото на първия ни лагер и начало на нашето приключение. Подготвяме лагера, палатките и заслона. Подготвяме бързо раниците за каране, разпределяме велосипедите и каските, аптечките, радиостанциите и резервните части и се отправяме на лесна и красива обиколка на района. Ще спираме да разглеждаме и снимаме, но най-вече ще използваме времето, за да се опознаем, чуем имената си и научим най-важните и основни неща за велосипедите и придвижването ни в група. Привечер се прибираме за бърз разбор и е време да се захванем с огъня и скарата. Край огъня продължаваме да говорим за нас и нагласите ни, запознаваме се с маршрута за следващия ден.
Ден 2. Велопоход до най високото село в България – Орцево. След закуска и подготовка на велосипедите се впускаме в първото си сериозно приключение. Крайната цел за деня ни е най-високо намиращото се село в България – Орцево. Ще има много спускания, но и изкачвания, ще лепим гуми и ще научим много за карането в група, ориентирането по карта и безопастността. Ще научим много за хората в групата. В Орцево ще ни очакват с приготвена вечеря от родопски специалитети. Вечерта разучаваме маршрута за следващия ден, говорим за това, което сме преживели.
Ден 3. Преминаваме през Медени поляни и стигаме Селище: Започваме деня с домашни мекици или баница, после ще караме по горски пътища и слабо посещавани пътеки. Ще учим за планирането на маршрута и работата в екип, за водачеството и вземането на решения. Ще посетим известните “Медени поляни”, ще ядем от вкусния сладолед в сладкарницата и ще пием от студената чешма. Привечер ще пристигнем в района на Селище до красива поляна с вековни дървета и малка рекичка с безброй пясъчни меандри, където ще потопим уморените си крака. Вечерта около огъня ще говорим за вземането на решения и поемането на отговорност, правим план за утрешния ден, разпределяме ролите и отговорностите.
Ден 4. Чатъма. Групата съставя собствен маршрут, по който да стигне до язовир Беглика. Пристигаме следобеда и докато си почиваме от изминатите километри, опъваме палатките, организираме лагера и съставяме план за реда за банята. Вечерта правим разбор на наученото и преживяното, строим планове.
Ден 5. Чатъма. Спим малко до по-късно. Денят ще е посветен на близката въжена градина, където ще работим за смелост, кураж и подкрепа, дълго и весело къпане в язовира и ремонт на изстрадалите велосипеди. Ще имаме няколко следобедни закуски, а защо не и кратка следобедна дрямка – ще почиваме активно.
Ден 6. Меандрите на р. Сърница. Почивката свърши. Ставаме сутринта подготвяме сандвичите и екипировката, събираме лагера и се понасяме към Сърница. Този ден сами разчитаме картата и планираме маршрута, разпределяме ролите в групата и поемаме отговорности, чертаем линии и експериментираме.
Ден 7. Доспат – краят на “равното”. Време е за последното ни каране – то не е дълго или уморително, за да имаме време да си кажем всичко за нас, гръбнака на планината, по който преминахме, спомените, уроците и откровенията. Време е за последен сладолед и вече сме готови за всяка една велоекспедиция.

Таксата включва:
– Организация на нощувки, вечери и закуски в палаткови лагери сред природата;
– Осигуряване на планински сервизиран велосипед, каска, резервни части и подмяна, ако се наложи;
– Каяци, спасителни жилетки;
– Обезопасена за преминаване въжена градина и екипировка;
– Програма тип „казус” за курса;
– Групова застраховка;
– Консумативи свързани с програмата, наем на екипировка;
– Разрешителни за придвижване в парковете и резерватите;
– Квалифицирани инструктори – планински водачи, планински спасители, инструктори по обучение чрез преживяване на детски групи, инструктори по алпинизъм и спелеология;
– Подсигурена туристическа екипировка за участниците: палатки, шалтета и др.
– Организиран транспорт с лицензирана компания за превоз на детски групи.
– Съпътстващ транспорт с бус на групата по време на вело-преходите.

Маршрутите са съобразени със спецификата на детска група и са напълно нормални за деца на 13+ години като натоварване. Необходима е нормална двигателна култура.

Вело лагер Родопско равно

Храна: В рамките на курса децата се хранят три пъти на ден, като в следобедните часове имаме закуска за подкрепа с вафли и плодове. В дните с преходи и други занимания на открито ще си приготвяме сандвичи за обяд.
Екипировка: Всеки участник сам осигурява личната си екипировка и облекло. Тя включва подходящи дрехи и обувки, челник, санитарни принадлежности, спален чувал, малка раница 20-25 литра и др. Ние предоставяме специализираната и бивачна екипировка. Списък може да видите на тази страница.
Транспорт: Включен е в цената на лагера. Децата се превозват с лицензирана за превоз на детски групи транспортна фирма. Среща с групата: Паркинга пред входа на стадион Васил Левски в 9:00ч. Прибиране към 19:00ч последния ден на същото място.
Краен срок за записване: 10 дни преди началото на лагера


Форма за записване

Ако имате въпроси към нас: 
mail@reverso.bg или
0877 038 385 – Петя Николова
0888 779 979 – Димитър Грозданов

Програмите се организират и провеждат от туроператор – АР ЕНД БИ АДВЕНТЧЪР ООД с удостоверение за извършване на туроператорска дейност номер: РК – 01 – 7585

Публикувано от: