Вело-ветроходен лагер „С колела и лодки по вятъра“

“С колела и лодки по вятъра” е със страхотна програма и има вече богата традиция. Тази година сме помислили за нови вело маршрути, които да ни заведат по нови вълшебни места из Родопи планина. Ще научим много за велосипедите, безопасността и карането в група, но най-вече ще се превърнем в готов на всичко и задружен екип. Ще плаваме и улавяме вятъра с ветрила.
Започваме с 4-дневен велосипеден преход из високите била на Западни Родопи сред красиви места и забравени пътеки. Всеки ден ще увеличаваме трудността и километрите, ще караме по забравени пътеки и из чудни природни резервати. Епичното ни каране ще приключи на бреговете на язовир “Батак”, където предизвикателствата продължават с ветроходство сред водната шир. Ще учим как да управляваме ветроходните лодки и как да работим като екипаж в абсолютен синхрон.

Място: Родопите, около язовир Батак
Дати: 17 – 23 юли 2023г.
Възрастова група: 13+
Индивидуална цена за участие – 780лв. с включен наем на колело + 70лв за лицензиран транспорт от/до София
Промоционална цена в периода 01 – 15 юли: 700лв. + 70лв транспорт
-5% за братя и сестри

С колела и лодки по вятъра


Форма за записване

Лагерът е съвместна продукция на «Училище за приключения Реверсо» и ветроходен клуб «Вятър и вода» и включва следните дейности:
– бивакуване на открито и организиране на палаткови лагери;
– планинско колоездене в красивите високи части на Западни Родопи;
– умения за ползване и поддръжка на велосипеда;
– добиване на първоначални умения по ветроходство и плаване в екип;
– ориентиране – работа с компас, карта и GPS;
– екипни игри и много забавления.

Програмата по дни:
Ден 1. Начало: тръгваме рано от стадион В. Левски и след няколко часа попадаме в местността Старина между Юндола и Белмекен. Забележителната с размерите си и вековните си дървета “Филибелийска” поляна е мястото на първият ни лагер и начало на нашето приключение. Подготвяме лагера, палатките и заслона, който е наша столова. Подготвяме бързо раниците за каране, разпределяме велосипедите и каските, аптечките, радиостанциите и резервните части и се отправяме на лесна и красива обиколка на района. Ще спираме да разглеждаме и снимаме, но най-вече ще използваме времето, за да се опознаем, чуем имената си и научим най-важните и основни неща за велосипедите и придвижването ни в група. Привечер се прибираме за бърз разбор и е време да се захванем с огъня и скарата. По късно около огъня продължаваме да говорим за нас и нагласите ни, запознаваме се с маршрута за следващия ден.
Ден 2. Велопоход до най високото село в България – Орцево. След закуска и подготовка на велосипедите се впускаме в първото си сериозно приключение. Крайната цел за деня ни е най-високо намиращото се село в България – Орцево. Ще има много спускания, но и изкачвания, ще лепим гуми и ще научим много за карането в група, ориентирането по карта и безопасността. Ще научим много за хората в групата. В орцево ни очакват с приготвена вечеря от родопски специалитети. Вечерта седим около огъня и разучаваме маршрута за следващия ден, говорим за това, което сме преживели.
Ден 3. Подминаваме Велинград. Събуждат ни с домашни мекици и денят тръгва като по мед и масло. Ще караме по горски пътища и слабо посещавани пътеки, ше преминем през закътани махали подредени като наниз по билото на планината – ше ядем много сладолед. Ще учим за планирането на маршрута и работата в екип, за водачеството и вземането на решения. Вечерта около огъня ще говорим за вземането на решения и поемането на отговорност, правим план за утрешния ден, разпределяме ролите и отговорностите.
Ден 4. Наш маршрут – наш план, наша отговорност. Групата съставя собствен маршрут, който трябва да завърши в лагера ни до язовир Батак. Вечерта правим разбор на наученото и преживяното, подготвяме ролите си за следващите дни, запознаваме се с капитаните от ветроходен клуб „Вятър и Вода“.
Ден 5. Ветроходство. Започваме деня в лагера с кратко теоретично въведение, което да ни настрои на новата вълна. След това разпределяме екипировката и се отправяме към лодките. Стъкмяваме ги заедно и отплаваме. Запознаваме се с основните маневри и принципи в управлението. Спираме някъде за кратка почивка, а може и да се изкъпем в язовира. Прибираме се за вечеря в лагера. Вечерта си говорим за навигация (как се ориентираме в морето) и метеорология (защо, кога и откъде духа вятърът).
Ден 6. Ветроходство – експедиция. Плаваме из язовира, акостираме на остров, търсим съкровища естествено. На връщане прекосяваме целия язовир. Този ден взимаме някои нови елементи и упражняваме уменията си на различни позиции – всеки е заемал всяка от екипажните роли. Вечерта си говорим за ветроходните състезания. Владеем нов език: грот, румпел, шкаторина, форщаг, поворот. Ходим леко олюлявайки се.
Ден 7. Ветроходство – завръщане. Време е да съберем лагера, да натоварим плячката по корабите и да се отправим към Дома. Последно плаване с ветроходната лодка. Ще разделим и споделим ценностите във вид на спомени, уроци и откровения. Следобед ще си тръгнем за вкъщи, защото, както казва Пипи (доказан мореплавател!), “няма как да дойдем пак, ако не си тръгнем”.

Таксата включва:
– Нощувки, вечери и закуски в палаткови лагери;
– Програма тип „казус” за курса;
– Групова застраховка;
– Консумативи свързани с програмата, наем на екипировка;
– Разрешителни за придвижване в парковете и резерватите;
– Квалифицирани инструктори – планински водачи, планински спасители, инструктори по обучение чрез преживяване на детски групи, инструктори по алпинизъм и спелеология, капитани;
– Подсигурена туристическа екипировка за участниците: палатки, шалтета и др.
– Съпътстващ транспорт с бус на групата по време на вело-преходите.

Маршрутите са съобразени със спецификата на детска група и са напълно нормални за деца на 13+ години като натоварване.
Необходима е нормална двигателна култура.

Храна: В рамките на курса децата се хранят три пъти на ден, като в следобедните часове имаме закуска за подкрепа с вафли и плодове. В дните с преходи и други занимания на открито ще си приготвяме сандвичи за обяд.

Екипировка: Всеки участник сам осигурява личната си екипировка и облекло. Тя включва подходящи дрехи и обувки, челник, санитарни принадлежности, спален чувал, малка раница и др. Ние предоставяме специализираната и бивачна екипировка. Списък може да видите на тази страница.

Транспорт: Включен е в цената. Децата се превозват с лицензирана за превоз на детски групи транспортна фирма. Среща за тръгване: 9:00ч. от паркинга пред стадион Васил Левски.
Ако предпочитате да използвате собствен транспорт, цената на лагера ще е 780лв. Среща с групата на 17 юли 2023 към 12.00ч

Краен срок за записване: 10 дни преди началото на лагера


Форма за записване

Ако имате въпроси към нас: 
mail@reverso.bg или
0877 038 385 – Петя Николова
0888 779 979 – Димитър Грозданов

Програмите се организират и провеждат от туроператор – АР ЕНД БИ АДВЕНТЧЪР ООД с удостоверение за извършване на туроператорска дейност номер: РК – 01 – 7585

Публикувано от: